Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni historiallisen paljon – Syynä koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden tilastojen mukaan alkoholin matkustajatuonnin litramäärä väheni 19,3 prosenttia elokuun 2019 ja elokuun 2020 välisenä aikana edelliseen 12 kuukauden ajanjaksoon verrattuna.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti väheni 29,8 prosenttia 6,6 miljoonasta litrasta 4,7 miljoonaan litraan.

Kyseessä on koko matkustajatuonnin mittaushistorian alhaisin luku, mutta huomattavalla laskulla on yksinkertainen selitys: koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ja ulkomaanmatkailun väheneminen kevään ja kesän 2020 aikana.

Elokuun 2019 ja elokuun 2020 välisenä aikana matkustajat toivat ulkomailta Suomeen yhteensä 47,3 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Eniten tuotiin panimotuotteita eli 34,5 miljoonaa litraa. Lisäksi tuotiin mietoja viinejä 7,8 miljoonaa litraa, välituotteita eli väkevöityjä viinejä ja vahvoja juomasekoituksia 1,2 miljoonaa litraa ja väkeviä alkoholijuomia 3,8 miljoonaa litraa.

Juomaryhmittäin tarkasteltuna kaikkien alkoholijuomien tuonti väheni, mutta eniten väheni väkevien alkoholijuomien tuonti. Se väheni 6,6 miljoonasta litrasta 3,8 miljoonaan litraan eli 42,7 prosenttia. Toiseksi eniten väheni mietojen viinien tuonti, 28,1 prosenttia ja kolmanneksi eniten väheni välituotteiden tuonti, 24,4 prosenttia.

Ennen koronaviruspandeamiaa alkoholijuomien matkustajatuonti on muodostanut noin 15 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta eli kaikesta suomalaisten kuluttamasta alkoholista.

Suurin osa suomalaisten matkustajien ulkomailta Suomeen tuomasta alkoholista on ostettu Virosta tai Suomen ja Viron välillä liikennöiviltä laivoilta. Latviasta tapahtuva alkoholin matkustajatuonti on lisääntynyt viime vuosina ja sen osuus matkustajatuonnista oli noin kymmenesosa vuonna 2019.