Kuluvan viikon maanantaina 28. syyskuuta voimaan tulleet hallituksen asettamat uudet matkustusrajoitukset ovat vain pahentaneet matkustajalauttaliikenteen jo entisestää syvää kriisiä.
Varustamot ovat tähän mennessä jo vähentäneet laivavuoroja, lakkauttaneet osan reiteistään, jättäneet osan aluksista satamaan ja laittaneet osan laivoistaan myyntiin. Seuraavaksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin liiketoiminnan lakkauttaminen.
– Hallituksen asettamat matkustusrajoitukset ja todella epäselvä koronavirukseen liittyvä viestintä ovat lyöneet laivayhtiöt polvilleen. Asiakasmäärät ovat pudonneet jopa 90 prosenttia. Näyttää siltä, että ilman erityistoimia, kuten taloudellista tukea ja pidemmän aikavälin elvytystä, matkustajalauttaliikenne ja sen myötä suurin osa Suomen viennistä ja tuonnista Eurooppaan ei voi toimia, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen sanoi yhtiön järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa.
Merkittävä osa Suomen viennistä ja tuonnista kulkee meritse matkustajalauttaliikenteen laivoilla. Merikuljetusten osuus tuonnista on normaalioloissakin noin 80 prosenttia ja viennistä noin 90 prosenttia. Vuositasolla matkustajalauttojen kyydissä kulkee miljoona rekkaa.
– Suomi tarvitsee meriteitse liikkuvia logistiikkakuljetuksia, ilman niitä eivät kulje lääkkeet, elintarvikkeet tai teollisuuden varaosat. Ilman matkustajaliikennettä varustamojen liiketoiminta ei kuitenkaan ole kannattavaa liiketoimintaa. Pelkkä työmatkaliikenne ja rahti ei siihen riitä. Sen takia tarvitaan erityistoimia, Keronen lisää.
Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 24,7 miljoonan euron lisämäärärahan meriliikenteeseen, jolla voidaan tukea liikennöintiä Traficomin välttämättömiksi määrittelemillä reiteillä. Syyskuussa on avattu kilpailutukset välttämättömiksi katsotuilla reiteillä Turku/Naantali-Ahvenanmaa-Tukholma ja Turku/Naantali-Långnäs-Kapellskär. Lokakuun alussa on tarkoitus avata kilpailutus myös Helsinki-Tallinna-reitillä.
– Kilpailutus on avoin kaikille EU-maille ja tuen saa se yhtiö, joka ajaa reitin halvimmalla. Tuen kesto on kolme kuukautta, eikä se ei pelasta ketään. Totta kai varustamot ovat kiitollisia kaikesta mahdollisesta tuesta, mutta paras tapa auttaa matkustajalauttaliikennettä ja koko matkailualaa, on turvallisen matkailun salliminen, Taru Keronen sanoo.
Uusien matkustusrajoitusten myötä Eckerö Linellä käynnistyi jo kolmas henkilöstön lomautuskierros. Myös Vinkin Linellä ovat käynnissä mittavat YT-neuvottelut. Tallink puolestaan vähensi laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitillä heti, kun ilmoitus uusista rajoituksista tuli.
Varustamot työllistävät 7 000 suomalaista merimiestä ja useita tuhansia työntekijöitä myös maissa. Lisäksi niillä on laaja kumppaniverkosto tavaran- ja palveluntoimittajia. Koko matkailuala työllistää Suomessa yli 142 000 ihmistä.
– Matkailualan yritykset tarvitsevat kiireellisesti jatkoa taloudelliselle tuelle ja pidemmän aikavälin elvytyspaketin. Lisäksi Suomen pitäisi ottaa käyttöön vastuullisen ja terveysturvallisen matkailun liikennevalomalli, joka mahdollistaa matkailualan yritysten liiketoiminnan käynnistämisen mahdollisimman pian, tilaisuudessa puhunut Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoi.
Suomen ja Viron välisen lauttaliikenteen tilanne näyttää tällä hetkellä loppuvuoden osalta epävarmalta.
– Kaikki mahdollinen on nyt tehty. Seuraava askel on alkaa myydä omaisuutta. Eikä laivojen satamassa seisottaminen ole ratkaisu, sillä se ei lopeta kiinteitä kuluja. Joko laivamme liikennöivät tai sitten ne myydään ja toiminta lopetetaan, Taru Keronen toteaa painokkaasti.
Myös Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses on mediassa todennut, että kaikki laivat ovat myynnissä, jos hinta vaan on oikea.
– Tosiasia on se, että jos emme olisi keväällä saaneet Huoltovarmuuskeskuksen myöntämää tukea merikuljetusten varmistamiseen, liiketoimintamme olisi loppunut jo silloin. Tukea siis tarvitaan, Keronen sanoo.