T24: Upottiko törmäys sukellusveneen kanssa Estonian? – Dokumenttisarjan uudet paljastukset käynnistivät huhumyllyn Virossa

Thea Ekholm

Maanantaina 28. syyskuuta tuli kuluneeksi 26 vuotta autolautta Estonian uppoamisesta. Samana päivänä julkaistiin Dplay Estonia -maksukanavalla ruotsalaisen Henrik Evertsson ohjaama uusi Mullistava löytö -dokumenttisarja, joka tutkii Estonian uppoamista.

Dokumentin suurin uutinen oli se, että tutkimusryhmä oli käynyt sukeltamassa Estonian hylyllä ja löytänyt sen kyljestä suuren reiän. Lisäksi dokumentin mukaan Estonialta selviytyneet ihmiset olivat kokeneet uppoamista edeltävien tapahtumien kulun kovin eri tavalla, kuin ne virallisessa onnettomuustutkintakomitean raportissa on esitetty.

Dokumentin myötä Virossa on moni taho ryhtynyt vaatimaan uuden tutkimuksen käynnistämistä Estonian uppoamisesta. Myös Viron pääministeri Jüri Ratas totesi hallituksen pitämässä tiedotustilaisuudessa, että uusien tietojen valossa hylylle on tehtävä uusi vedenalainen tutkimus. Viro oli asiasta yhteydessä myös Suomeen ja Ruotsiin ja maiden ulkoministerit ovat päättäneet yhteistyössä arvioida uuden tiedon merkityksen ja mahdolliset jatkotoimet.

Virolaistutkijat ovat uusien tietojen ilmitulon myötä syyttäneet Ruotsia Estonian uppoamissyyn salailusta. Viron yleisradion haastattelussa sekä vuonna 2005 Estonia-tutkimuskomitean käynnistänyt Evelyn Sepp ja Estonian uppoamisen tutkintaa Virossa aiemmin johtanut Margus Kurm sanoivat, ettei Ruotsiin voi tutkimustietoihin liittyen luottaa.

Evelyn Seppin mukaan ruotsalaiset manipuloivat aikanaan virallista hylkypaikalla kuvattua kuvamateriaalia. Margus Kurmia taas ihmetytti ruotsalaisten innokkuus peittää hylky nopeasti betonilla. Margus Kurm on myös esittänyt väitteen, että Estonia upposi törmättyä nimenomaan ruotsalaiseen sukellusveneeseen.

Kaikki asiantuntijat eivät väitettä allekirjoita. Epäilyksensä asiasta esittävät Viron yleisradion haastattelussa esimerkiksi Tallinnan teknillisen yliopiston tutkija Kristjan Tabri ja emeritusprofessori Jaan Metsaveer.

Toiset asiantuntijat niin Suomessa kuin Virossakin ovat sitä mieltä, että Estonian kyljessä oleva reikä on syntynyt vasta aluksen uppoamisen jälkeen.

Viron entinen ulkoministeri Andrus Ansip, jonka hallinto valvoi 2000-luvulla tehtyä toista tutkimusta Estonian uppoamisesta, sanoi haastattelussa, ettei kyseisessä raportissa ollut mainintaa siitä, että törmäys sukellusveneeseen saattoi olla syy Estonian uppoamiselle. Hänen mukaansa reiän löytyminen aluksen kyljestä oli yllätys ja sen takia nyt täytyy selvittää, miten reikä on syntynyt ja mikä oli sen merkitys Estonian uppoamiselle.

Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun mukaan Estonian uppoamisesta mahdollisesti tehtävä uusi tutkimus pitää uskoa riippumattomien asiantuntijoiden käsiin, eivätkä poliitikot saa sotkeutua siihen.

– Haluaisin, että raportti on riippumaton ja perustuu pelkästään akateemiseen ja tekniseen tietoon. Lisäksi sen on annettava meille vastauksia uudessa dokumentissa esiin tulleisiin kysymyksiin, Reinsalu sanoi ETV:n haastattelussa.

Estonian uppoaminen

Autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta 1994 matkalla Tallinnasta Tukholmaan.

Estonian uppoaminen on Itämeren rauhan ajan suurin merikatastrofi, jossa kuoli 852 ihmistä 17 eri maasta.

Estonian uppoamista tutkivat Viron, Suomen ja Ruotsin hallitusten muodostama komitea vuosina 1994-1997 ja Viron syyttäjänviraston johtama toimikunta vuosina 2005-2009.

Vuonna 1995 Viro, Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat sopimuksen hautarauhasta Estonian hylyn suojelemiseksi. Sopimus kieltää sukeltamisen hylyn lähellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut