T24: Kumussa avautuu Viron ensimmäinen muinaisen Egyptin taidetta esittelevä näyttely – Se toteutetaan yhteistyössä Amos Rexin kanssa

Thea Ekholm

Lauantaina 10. lokakuuta Tallinnassa sijaitsevassa taidemuseo Kumussa avautuu Viron ensimmäinen muinaisen Egyptin taiteen suurnäyttely.

Egyptin loisto - Niilinlaakson taide -näyttely esittelee tuhansia vuosia vanhoja esineitä italialaisen Museo Egizion kokoelmasta, joka on yksi maailman merkittävimpiä muinaisen Egyptin esineiden kokoelmia. Yhtä aikaa Kumun näyttelyn kanssa muinaisen Egyptin taideaarteisiin voi tutustua myös Amos Rex -museossa Helsingissä.

Kumun näyttelyssä on esillä 200 esinettä faaraoiden maan runsaasta perinnöstä. Niiden joukossa on sarkofageja, muumioita, maagisia amuletteja, hautaesineitä ja veistoksia.

Monipuolinen näyttely kertoo seitsemän alateeman kautta faaraoiden ajan elämäntavasta, uskosta ikuisuuteen, ihmisten, eläinten sekä jumalten kuvaamisesta, hieroglyfeistä taidemuotona ja käyttötaiteesta.

Suuri osa Egyptin taiteesta ei ollut tarkoitettu katseltavaksi – kauniit esineet ja taideteokset suljettiin hautakammioihin, jotta ne palvelisivat jumalia ja tästä maailmasta lähteneitä.

Näyttelyn vastaavan kuraattorin Paolo Marinin mukaan nyt on mahdollista katsella maailmaa muinaisten egyptiläisten silmin.

– Kauniiden näyttelyesineiden kautta ymmärtää, miten tuon ajan egyptiläiset tulkitsivat todellisuutta, millaisena heille näyttäytyivät Niilin rantojen rehevät maisemat ja millainen oli heidän kuvitelmansa tuonpuoleisesta. Tämän kaiken me tiedämme muinaisen Egyptin ainutkertaisen perinnön ansiosta, Paolo Marinin sanoo näyttelyn tiedotteessa.

Lisäksi näyttely valottaa Viron alueen asukkaiden yhteyksiä muinaiseen Egyptiin ja siirtyy 1800-luvun Egypti-innostuksen aikaan, jolloin egyptiläisiä muinaisesineitä päätyi myös virolaisten museoidemme kokoelmiin.

– Voisi luulla, että muinainen Egypti olisi kaukana Virosta sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Mutta myös täällä oltiin 1800-luvun alussa hyvin perillä siitä, mitä Euroopassa tapahtuu. Napoleonin sotaretken seurauksena syntynyt yleismaailmallinen Egypti-innostus ei mennyt Viron ohi. Täälläkin pyrittiin keräämään tämän salaperäisen ja vielä niukasti tunnetun kulttuurin muinaisesineitä, näyttelyn Viron-kuraattori Jaanika Anderson kertoo tiedotteessa.

Näyttely on harvinaislaatuinen ja tuo runsaasti muinaisen Egyptin alkuperäisesineistöä ensimmäistä kertaa Viroon. Ainutlaatuista on myös kolmen museon, taidemuseo Kumun, Torinossa toimivan Egypti-museon ja Amos Rexin, kansainvälinen yhteistyöprojekti

Taidemuseo Kumun johtaja Kadi Polli korostaa lehdistötiedotteessa yhteistyöllä Viron ja Suomen välille rakennettua kulttuurisiltaa.

– Kaksi taidemuseota, Kumu ja Amos Rex, ovat yhdessä vastaanottamassa tätä arvokasta näyttelyä ja vahvistavat Tallinnan ja Helsingin välistä kulttuurisiltaa. Vaikka näyttelyt pidetään samanaikaisesti, ne kuitenkin täydentävät toisiaan ja niillä on omat ominaispiirteensä, sillä Suomessa sidettä muinaisen Egyptin perintöön on ollut luomassa myös Mika Waltarin historiallinen romaani Sinuhe egyptiläinen ja Virossa baltiansaksalainen menneisyys, Kadi Polli sanoo.

Egyptin loisto -näyttelyn yleisöpäivä 10.10.

Egyptin loisto - Niilinlaakson taide -näyttelyn avajaispäivänä 10.10.2020 järjestetään taidemuseo Kumussa yleisöpäivä ja museo on poikkeuksellisesti avoinna klo 20:een saakka.

Lisäksi ohjelmassa on opastettuja kierroksia, ohjelmaa perheille ja elokuvailta.

Egyptiläisiä herkkuja tarjoaa Viron ainon egyptiläisen ravintolan Gaberrito’sin, pop-up-ravintola.

Egyptin loisto -näyttely on avoinna Kumussa 21.3.2021 saakka.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut