T24 | Yli 50 matkustajaa käännytettiin viime viikolla Helsingin satamasta takaisin Viroon

Maanantaina 28. syyskuuta astuivat voimaan Suomen hallituksen asettamat uudet matkustusrajoitukset. Niiden myötä palautettiin myös sisärajavalvonta Helsingin satamassa Virosta ja Saksasta saapuvaan liikenteeseen.

Uusien matkustusrajoitusten myötä saapuminen Virosta Suomeen lomamatkalle ei ole sallittua. Työmatkailu Virosta Suomeen on kuitenkin sallittua ilman omaehtoista karanteenia, kunhan pystyy todistamaan työsuhteensa rajatarkastuksen yhteydessä.

Sisärajavalvonnan myötä kaikkia Virosta Suomeen saapuvia matkustajia odottaa Helsingin satamassa rajatarkastus kansalaisuudesta riippumatta.

Suomenlahden merivartioston sataman rajatarkastusyksikön toimesta 28.9. toimeenpantua sisärajavalvonnan palauttamista seuranneella ensimmäisellä viikolla käännytettiin 51 henkilöä.

Syynä käännytykseen oli muun muassa pyrkiminen Suomeen turismitarkoituksessa, työsuhteesta kertovien dokumenttien tai muiden Suomessa työssä käyntiä koskevien todistusmenetelmien puutteellisuus sekä EU:n ulkopuolisista maista saapuneiden henkilöiden kohdalla myös työnteko-oikeuden täyttymättömyys Suomessa.

– Helsingin sataman maahan saapuvan liikenteen kokonaismatkustajavolyymin, joka oli viime viikolla noin 3 000-5 500 Suomeen saapuvaa matkustajaa päivässä, huomioon ottaen sanoisin, että käännytettyjen määrä oli pieni. Viimeisimpien tilastojen mukaan tämän viikon 41 ensimmäisen vuorokauden aikana käännytettyjen määrä oli kahdeksan henkilöä, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja, komentaja Mikko Simola kertoo.

Saapuvan liikenteen matkustajamäärien huiput painottuivat Helsingin satamassa sunnuntai- ja maanantaipäiville, jolloin liikkeellä on paljon Suomeen saapuvia työmatkalaisia.

Käännytettyjen joukossa oli virolaisten lisäksi myös muiden Schengen-maiden kansalaisia sekä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia. Kansallisuudella ei rajatarkastusten osalta ole siinä mielessä väliä, että Suomen ja Viron sisärajavalvonnan palauttamisen jälkeen, kaikki Virosta Suomeen saapuvat matkailijat tarkastetaan. Suomen kansalaisella on myös aina oikeus palata Suomeen.

– Sellainen havainto on tullut Helsingin satamasta, että työmatkalaiset ovat nyt syksyllä jo osanneet varautua normaalien matkustusasiakirjojen lisäksi esittämään paremmin kuin viime keväänä työsuhteesta todistavan dokumentin, Simola sanoo.

Helsingin satamassa suoritettavien rajatarkastusten sujuvoittamiseksi Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehet ovat neuvoneet Suomeen pyrkiviä matkustajia Tallinnan satamassa sunnuntaista 27. syyskuuta lähtien. Käytäntö on sama kuin viime keväänä.

– Keväällä saadut kokemukset ja hyödyt Tallinnan satamassa toimivista rajavartiomiehistä olivat niin selkeät, että jo silloin päätettiin, että jos tilanne syksyllä uusiutuu, kuten nyt kävi, niin rajavartiomiehet lähetetään taas Tallinnaan. Heidän jakamansa informaatio vähentää epäselvien tapausten päätymistä Helsinkiin, mikä taas vähentää siellä turhia jonoja ja nopeuttaa rajatarkastuksia, Simola toteaa.

Näillä näkymin Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehet pysyvät Tallinnassa niin kauan kuin matkustusrajoitukset ja sisärajavalvonta Viron kanssa on voimassa.

– Yksi rajavartiomiesten osasto on Tallinnassa aina viikon kerrallaan. Matkustajien informoinnin lisäksi he tekevät myös yhteistyötä Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pohjoisen prefektuurin sekä laivayhtiöiden kanssa.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola muistuttaa vielä Suomen kansalaisia lainmukaisista matkustusasiakirjoista, jotka ovat passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

– Viime kuukausien aikana matkustusasiakirjoista ja sisärajavalvonnan palauttamisesta käydyn keskustelun aikana on havaittu joidenkin matkustajien osalta epäselvyyksiä siinä, mitä matkustusasiakirjoja minnekin tarvitaan. On hyvä muistaa, että niin sanottu passivapaus on voimassa Pohjoismaiden kesken. Muualle kuin Pohjoismaihin, esimerkiksi Viroon, matkustettaessa Suomen kansalaisella on velvollisuus osoittaa matkustusoikeutensa passi- tai henkilökorttilain mukaisella matkustusasiakirjalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut