T24 | Julkisen liikenteen suosio laskee Tallinnassa – Samaan aikaan yksityisautojen määrä kasvaa viidellä prosentilla vuosittain

Viron tielaitoksen tutkimusten mukaan autojen määrä Tallinnan kaduilla kasvaa 5 prosenttia vuosittain ja julkisen liikenteen käyttö puolestaan vähenee. Yllättävää on se, että pyöräilyn suosio Viron pääkaupungissa kasvaa koko ajan, vaikka Tallinnan kaupunki ei ole vielä toteuttanut suunnittelemaansa pyöräilystrategiaa.

Tallinnan kaupunginjohtajan Mihhail Kõlvartin mukaan kaupunki pyrkii koko ajan luomaan parempia liikkumismahdollisuuksia niin jalankulkijoille, pyöräilijöille kuin julkiselle liikenteellekin, mutta ei voi kokonaan unohtaa autoilijoita.

– Kysymys on siitä, kuinka paljon voimme rajoittaa autoliikennettä tilanteessa, jossa autojen määrä kasvaa joka vuosi. Tämä ei ole vain Tallinnan ongelma, vaan samasta aiheesta puhutaan kaikissa Euroopan suurimmissa kaupungeissa, Mihhail Kõlvart sanoin Viron yleisradion haastattelussa.

Viron tielaitoksen tilastojen mukaan autojen määrä Tallinnassa kasvaa joka vuosi viidellä prosentilla. Vuonna 2015 Tallinnassa rekisteröitiin 140 526 uutta autoa, mutta vuoteen 2020 mennessä autojen määrä on kasvanut jo 213 677:ään.

Niinpä Tallinnan kaupunginhallituksen suunnitelmissa ollut autoton pääkatu ei tällä hetkellä ole Mihhail Kõlvartin mukaan realistinen suunnitelma.

Tallinnan liikenneviraston liikenteenhallinnan johtajan Talvo Rüütelmaan mukaan kaupunki on kuitenkin tehnyt paljon työtä ohjatakseen autoliikennettä pois Tallinnan keskustasta.

– Tallinnan sataman kupeessa kulkeva uusi Reidi-tie on yksi esimerkki kauttakulkuliikenteen ja kaupungin oman liikenteen ohjaamisesta keskustan ohi. Lisäksi Viru-keskuksen naapurissa sijaitseva Hobujaaman, Laikmaa-kadun ja Narva maantien risteys on toinen esimerkki siitä, miten kaupunki on asettanut jalankulkijat etusijalle, mikä samalla vähensi autojen määrää alueella, Rüütelmaa sanoo.

Tallinnan kaupunki hyväksyi uuden pyöräilystrategian jo kaksi vuotta sitten, mutta sitä ei ole vielä otettu käyttöön. Pyöräily on kuitenkin koko ajan suositumpaa ja sekin osaltaan vähentää julkisen liikenteen käyttöä. Toistaiseksi kuitenkin myös yksityisautoilu kasvaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut