T24: Euroopan huippukokit kisaavat paremmuudestaan tällä viikolla Tallinnassa – Livelähetystä Bocuse d’Or -kokkikilpailusta voi seurata kotisohvalta

Tänä vuonna Viroa Bocuse d’Or -kilpailussa edustaa Artur Kazaritski. Bocuse d’Or

Thea Ekholm

Torstaina ja perjantaina 15.-16. lokakuuta Tallinnassa järjestetään vihdoin Bocuse d’Or -kokkikilpailun Euroopan osakilpailu. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on siirtänyt kilpailua jo kaksi kertaa ja alun perin huippukokkien piti saapua Tallinnaan jo toukokuun lopulla.

Viro toimii nyt ensimmäisen kerran Bocuse d’Or -osakilpailun isäntänä, mutta mukana kilpailemassa Viro on ollut jo kymmenen vuotta. Ensimmäisen kerran virolaiset osallistuivat Bocuse d'Or -kilpailuun vuonna 2009 virolaisen gastronomian johtohahmon Dimitri Demjanovin johdolla. Viro yllätti kilpailun tuomariston esityksellään ja pääsi heti keittiömestari Vladislav Djatschukin ansiosta kilpailun finaaliin.

– Olemme tehneet Viron isännyyden puolesta aktiivisesti töitä kaikkina niinä kertoina, kun Viro on ollut mukana kilpailun finaalissa Lyonissa. Olemme vakuuttaneet, että olemme valmiita toimimaan isäntämaana, Bocuse d’Or Tallinn -kilpailuorganisaation puheenjohtaja Dimitri Demjanov kertoo.

Tänä vuonna Viroa Bocuse d’Or -kilpailussa edustaa Artur Kazaritski, joka työskentelee sous chefina Kööpenhaminassa sijaitsevassa kolmen tähden Geranium -ravintolassa. Itä-Virosta kotoisin oleva Kazaritski on kulkenut pitkän matkan pienestä kotikylästään Vaivarasta maailman huippukeittiöihin.

– Tänä vuonna meillä on paras tiimi ikinä. Artur on kunnianhimoinen keittiömestari, joka työskentelee hyvin myös paineen alla. Koronaviruksen aiheuttamat muutokset eivät ole hänen harjoitteluaan haitanneet, Demjanov toteaa.

Suomea edustaa Tallinnan osakilpailussa Mikko Kaukonen, jonka assistenttina toimii Anni Peräkylä ja valmentajana Heikki Liekola. Suomi on osallistunut vuodesta 1987 lähtien järjestettyyn Bocuse d’Or -kilpailuun vuodesta 1991 alkaen. Silloin edustajana oli keittiömestari Eero Mäkelä.

Tallinnassa järjestettävän osakilpailun 10 parasta pääsevät mukaan Bocuse d’Or -loppukilpailuun, joka järjestetään tammikuussa 2021 Ranskan Lyonissa.

Koronaviruksen takia yleisö ei tänä vuonna pääse seuraamaan eurooppalaisten huippukokkien työskentelyä ja upeiden ruoka-annosten valmistumista Tallinnassa sijaitsevan Saku Suurhallin tiloihin.

Sen sijaan livelähetystä kilpailusta voi seurata molempina päivinä klo 8.30 alkaen Bocuse d’Orin oman netti-tv:n välityksellä täällä. Myös kilpailun palkintoseremonia on katsottavissa livenä perjantaina klo 17.00 alkaen.

– Bocuse d’Orin televisiolähetykset ovat aikaisempina vuosina keränneet jopa 20 miljoonaa katsojaa. Uskomme, että tänä vuonna poikkeusjärjestelyjen takia katsojamäärä voi jopa tuplaantua, Dimitri Demjanov sanoo.

Bocuse d’Or

Vuonna 1987 keittiömestari Paul Bocuse loi ainutlaatuisen Bocuse d’Or -gastronomiakilpailun.

Ajatuksen oli koota yhteen 24 nuorta kokkia eri puolilta maailmaa ja antaa heidän valmistaa upeita ruokalajeja 5 tunnin ja 35 minuutin ajan elävän yleisön edessä.

Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1991 alkaen eli 14 kertaa. Suomen paras sijoitus on ollut neljäs.

Viro on ollut mukana vuodesta 2009 alkaen.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisen vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Karsintojen kautta valitaan 24 toisen vuoden finalistia. Bocuse d’Or -loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Ranskan Lyonissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut