T24 | Viron tämän vuoden Oscar-ehdokaselokuvassa puhutaan suomea - Pääosissa ovat Laura Birn ja Tommi Korpela

Viron elokuvainstituutin seitsenhenkinen valitsijaraati päätti lokakuun lopulla yksimielisesti lähettää Veiko Õunpuun ohjaaman Viimeiset-elokuvan Viron ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kilpailuun.

Valitsijaraati kehui Viimeiset-elokuvan selkeää tarinaa, viimeisteltyjä henkilöhahmoja ja ohjaaja Veiko Õunpuun kykyä ilmaista suuria ongelmia ja tärkeitä teemoja, kuten ihmisen ikuista toivoa paremmasta elämästä, ahneutta ja luonnonvarojen loppumista, minimalistisin keinoin.

Viimeiset on Lapin jylhiin maisemiin sijoittuva pohjoismainen western ja rujo rakkaustarina. Suomeksi puhutun elokuvan ovat käsikirjoittaneet Veiko Õunpuu, Heikki Huttu-Hiltunen ja Eero Tammi ja sen pääosissa nähdään Tommi Korpela ja Laura Birn. Elokuvan muissa merkittävissä rooleissa ovat muun muassa Pääru Oja, Elmer Bäck, Samuli Edelmann, Jarkko Lahti ja Sulevi Peltola. Elokuvan lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso.

Saarenmaalla syntynyt Veiko Õunpuu on yksi Viron menestyneimpiä elokuvaohjaajia ja Viimeiset on hänen kuudes pitkä elokuvansa. Hänen elokuviaan on palkittu useilla kansainvälillä elokuvajuhlilla ympäri maailmaa. Viimeiset on Õunpuun ensimmäinen Suomessa ja pääosin suomalaisten näyttelijöiden kanssa kuvattu elokuva.

Ohjaaja Veiko Õunpuu on vakuuttunut erityisesti suomalaisten näyttelijöiden osaamisesta. Laura Birnin ja Tommi Korpelan lisäksi Jarkko Lahden roolisuoritus teki Õunpuuhun vaikutuksen.

– Olen sanonut jo aiemminkin, että Jarkko Lahden pitäisi saada Oscar roolistaan työnjohtajana. Kai tämä on nyt se ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, Veiko Õunpuu totesi kuultuaan tuoreesta ehdokkuudesta.

Viimeiset-elokuvan ovat tuottaneet virolaisen Homeless Bob Productionin Katrin Kissa yhteistyössä suomalaisen tuotantoyhtiö Bufon Mark Lwoffin ja Misha Jaarin sekä hollantilaisen PRPL:n Ellen Havenithin kanssa.

– On kyllä aika mahtavaa, että suomenkielinen ja Suomessa kuvattu elokuva tulee valituksi Viron Oscar-ehdokkaaksi. Vaikka Viimeiset onkin virallisesti virolainen tuotanto, niin kyllä me tämän Lapissa kuvatun, suomenkielisen ja omalla eturivin näyttelijäkaartilla varustetun leffan koemme kovin omaksemme, ja erityisesti meitä suomalaisia lähellä olevaksi tarinaksi. Samalla tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kansainväliset yhteistuotannot voivat luoda mahdollisuuksia kotimaisille tekijöille, tuotantoyhtiö Bufon tuottaja Misha Jaari kommentoi valintaa lehdistötiedotteessa.

Viimeiset-elokuva saa ensi-iltansa Suomessa 13. marraskuuta. Tämänhetkisten tietojen mukaan 93. Oscar-gaala järjestetään 25. huhtikuuta 2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut