Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Allergia, astma, sydänvaivat tai paniikkihäiriö voivat estää maskin käytön – "Minä en riskeeraa vähäistä terveyttäni", sanoo vakavasta lateksiallergiasta kärsivä Seppo Nieminen, 58

Jos maskin käyttö ei totuttelusta ja kokeiluista huolimatta onnistu, sitä ei pidä käyttää, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

Luonnonkumi- eli lateksiallergiasta kärsivä Seppo Nieminen, 58, välttää maskia. Hänelle vahingollista ainetta on yleensä kuminauhoissa.

Nieminen lukee maskien tuoteselostukset tarkasti. Hänen mielestään niistä ei kuitenkaan aina selviä, mitkä maskit ovat hänelle turvallisia.

– En missään nimessä riskeeraa omaa vähäistä terveyttäni ja lähde selvittämään asiaa kokeilemalla, hän sanoo.

Ehdottomuus kumpuaa siitä, että allerginen reaktio voi olla Niemisen terveydelle erityisen vaarallinen.

Hänen on suojauduttava kaikilta luonnonkumin iho- ja limakalvokosketuksilta, jotta hän välttyisi allergiaoireilta ja pahimmillaan anafylaktiselta sokilta.

– Nielu voi turvota umpeen tai tulla iho-oireita. Joskus on tuntunut kuin päälleni kaadettaisiin jäitä. Niin kävi, kun uimahousujen kuminauhassa oli luonnonkumia, kouvolalainen Nieminen kuvailee.

Kun tästä asiasta puhutaan, ymmärrys muita kohtaan lisääntyy.

Kaisa Toikko

Markkinoilla on maskeja, joissa ei tuoteselostuksen mukaan ole esimerkiksi lasikuitua, lateksia tai nikkeliä. Niistä kannattaa kysellä allergiakaupoista ja apteekeista.

Nieminen on toistaiseksi ratkaissut asian välttämällä kaupoissa käyntiä. Hän kärsii myös astmasta ja saa ikäviä oireita tuoksuista.

– Vaniljapohjaiset tuoksut ovat minulle täyttä myrkkyä. Ne laukaisevat migreenikohtauksen.

Asiantuntija Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa, että hengitysvastus on maskin kanssa suurempi kuin ilman. Siksi moni astmaatikko välttää maskin käyttöä.

– Jos astma oireilee tai jos on lisäksi muitakin sairauksia, voi maskin läpi hengittäminen tuntua ylivoimaiselta, Toikko sanoo.

Myös atooppista ihottumaa sairastava voi joutua välttämään maskia vaikeiden iho-oireiden vuoksi.

– Ihottuma ei ole vain kosmeettinen haitta, vaan se voi olla erittäin kutiseva ja kipeä.

Myös sydän- ja verenkiertosairaudet voivat olla este nenän ja suun peittävän suojan käytölle, muistutetaan Työterveyslaitoksen sivuilla.

Maskittomuuden taustalla voi myös olla pelko paniikkihäiriökohtauksesta.

Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen on törmännyt kahteen ryhmään, joille maskin käyttö on vaikeaa.

– Toiseen ryhmään kuuluvat ahdistuneet, etenkin juuri paniikkiahdistuksesta kärsivät, ja toiseen traumatisoituneet.

Blomqvist-Lyytikäisen mukaan traumatisoituneen ikävät muistot voivat aktivoitua, kun suu on peitetty.

Toisaalta jotkut traumatisoituneet saavat maskista kaivattua turvaa.

– Heille on helpotus, kun ei tarvitse nähdä muiden ilmeitä tai voi tuntea itse piiloutuvansa maskin taakse.

Moni maskiton kokee sosiaalisen paineen voimakkaimmillaan julkisissa liikennevälineissä.

Toikon mukaan jotkut Allergia- ja astmaliiton jäsenet ovat saaneet negatiivisia kommentteja ja kyselyitä siitä, miksi he eivät käytä maskia.

– Kun tästä asiasta puhutaan, ymmärrys muita kohtaan lisääntyy, Toikko sanoo.

Hän korostaa, että maskisuositus perustuu siihen, että mahdollisimman moni, jolla ei ole estettä maskin käytölle, käyttää sitä.

– Sillä tavalla suojataan myös niitä, jotka eivät voi sitä terveydellisistä syistä käyttää.

On myös hyvä muistaa, ettei pelkkä maskin käyttö kieli vastuullisuudesta. Tärkeintä on pysyä oireisena kotona, pestä ja desinfioida käsiään sekä pitää fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Jos maskin käyttö tuntuu vaikealta, astmaatikon kannattaa kokeilla eri materiaaleista tehtyjä maskeja ja totutella niihin hiljalleen.

– Kannattaa istua ja hengittää rauhassa maskin kanssa. Voi huomata, että se sujuukin ihan hyvin, Toikko sanoo.

Ellei käyttö harjoittelusta huolimatta suju, maskia ei pidä käyttää. Asiasta kannattaa jutella myös lääkärin kanssa.

Joillekin astmaatikolle voi sopia uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain, sillä se keventää hengittämistä. Myös visiirin kanssa on helpompi hengittää kuin maskin kanssa, mutta visiirin tehosta ei ole vielä tutkimusnäyttöä.