Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ruoka | Peltiruoka on arjen pelastus – näillä resepteillä aamiainen, lounas ja päivällinen valmistuvat vaivattomasti

Fetasalaatista syntyy lämmin versio, ja lohi saa kaverikseen sinappikastikkeen maustamia kasviksia.

Ruuanlaitto on arjessa usein tasapainoilua kolmen vaatimuksen välillä: ruuan pitäisi olla paitsi hyvänmakuista, myös nopeaa valmistaa ja terveellistä.

Uunipellillä valmistettavat ruuat ovat vastaus näihin vaatimuksiin. Kokkausta varten ei tarvitse sotkea montaa astiaa, ja kun ainekset on pilkottu ja ladottu pellille, valmistuu ruoka itsekseen uunissa.

Terveellisyydestäkin on helppo pitää kiinni, kun huolehtii, että pellille päätyy mahdollisimman montaa eri väriä.

Täyttävää aamiaista tai vaikkapa lounasta varten pellille asetellaan herkkusieniä, varsiparsakaalia, tomaattia ja kananmunia.

Ruoka on valmista vartissa ilman, että mitään aineksia tarvitsee käristää paistinpannulla.

Lämpimän fetasalaatin kokkaaminen onnistuu yhtä lailla uunipellillä. Pilkotut kasvikset, murusteltu feta, pähkinät ja mausteet tekeytyvät täyteläisen makuiseksi salaatiksi reilussa 20 minuutissa. Kasviksissa kannattaa suosia sesongissa olevia vaihtoehtoja.

Päivälliseksi pellille voi latoa lohen kaveriksi kukkakaalia, parsakaalia ja bataattia. Nopeasti sekoitettava sinappikastike maustaa vihannekset lempeän täyteläisen makuisiksi.

Peltiruuanlaitossa kannattaa pitää kiinni rennosta asenteesta: pellille voi asetella kasviksia ja proteiinia vapaasti sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

Tilkka öljyä, ripaus suolaa ja muutama rouhaisu pippuria riittää mausteeksi moneen ruokaan. Valmista on yleensä 20–30 minuutissa.

Aamiaispelti

4 hengelle

250 g varsiparsakaalia

200 g herkkusieniä

2 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

250 g kirsikkatomaatteja

4 kananmunaa

0,5 tl mustapippuria rouhittuna

1. Pese ja puolita varsiparsakaalit ja herkkusienet. Asettele kasvikset leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskottele päälle oliiviöljy ja suola ja paista kiertoilmalla 175 asteessa tai tasalämmöllä 200 asteessa 10 minuuttia.

2. Ota pelti pois uunista ja lisää pellille huuhdellut kirsikkatomaatit. Riko neljä kananmunaa pellille ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Mausta mustapippurilla.

3. Jatka paistamista uunissa noin viiden minuutin ajan tai niin kauan kunnes kananmunat ovat itsellesi mieluisan kypsät. Tarjoile lämpimänä.

Lämmin fetasalaatti

4 hengelle

2 rkl oliiviöljyä

3 porkkanaa

200 g fenkolia

1 punasipuli

300 g ruusukaalia

3 tummaa luumua

200 g fetaa

1 dl cashewpähkinöitä

1 rkl hunajaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1. Pirskottele 1 rkl oliiviöljyä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Huuhtele tai kuori vihannekset.

2. Halkaise porkkanat pitkittäin, siivuta fenkoli ja punasipuli reilun kokoisiksi siivuiksi, halkaise ruusukaalit ja poista niistä nahistuneet lehdet ja lohko luumut. Asettele kaikki vihannekset tasaisesti pellille.

3. Murustele feta kasvisten päälle. Rouhi cashewpähkinät ja lisää pellille. Lisää lopuksi hunaja, suola ja mustapippuri.

4. Paista kiertoilmalla 175 asteessa tai tasalämmöllä 200 asteessa 20 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Uunikasvikset ja lohi

3–4 hengelle

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

2 rkl dijoninsinappia

350 g parsakaalia

350 g kukkakaalia

300 g bataatti

sitruuna

3–4 lohifilepalaa ruokailijoiden määrän mukaan

suolaa

1. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja, suola, mustapippuri ja sinappi kastikkeeksi.

2. Huuhtele tai kuori ja pilko parsakaali, kukkakaali ja bataatti. Levitä kasvikset tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.

3. Kaada kastike kasvisten päälle.

4. Lisää pellille lohifileet ja halkaistu sitruuna. Mausta lohifileet suolalla.

5. Paista kiertoilmalla 175 asteessa tai tasalämmöllä 200 asteessa 25–30 minuuttia.

6. Purista sitruunasta mehu lohifileiden päälle ja tarjoile.