T24 | Mika Kaurismäen uusi elokuva valmistui muutama päivä ennen maailmanensi-iltaa Tallinnassa – Ohjaaja saapuu itse paikan päälle elokuvajuhlille

Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaali käynnistyy perjantaina 13. marraskuuta koronaviruksen takia hybriditapahtumana eli osa elokuvanäytöksistä on katsottavissa verkossa ja osa esitetään perinteiseen tapaan elokuvateattereissa.

Viron hallituksen erikoisluvalla ja erityisten turvajärjestelyjen saattamana Tallinnaan saapuu noin 200 kansainvälisiä vierasta, joiden joukossa on lehdistöä, elokuva-alan edustajia sekä tietenkin elokuvaohjaajia. Yksi heistä on Mika Kaurismäki, jonka uusin elokuva Yö armahtaa saa maailmanensi-iltansa festivaalilla. Elokuva on myös valittu festivaalin pääkilpasarjaan.

– Pimeiden öiden elokuvafestivaali on kyllä tapahtumana tuttu ja tunnen tapahtuman johtajan Tiina Lokin hyvin, mutta henkilökohtaisesti en ole siellä aikaisemmin käynyt. Kyseessähän on A-luokan elokuvafestivaali, joita ei näillä leveysasteilla kauheasti ole, Mika Kaurismäki toteaa.

Kaurismäen seuraksi Tallinnaan lähtee kaksi kolmesta uuden elokuvan pääosan esittäjistä eli näyttelijät Kari Heiskanen ja Pertti Sveholm.

– Elokuvani Kolme viisasta miestä oli mukana Pimeiden öiden elokuvafestivaalin kilpasarjassa vuonna 2008. Sen pääosassa olivat samat näyttelijät kuin nyt uudessa elokuvassa eli Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka. Silloin he voittivat kolmistaan parhaan miesnäyttelijän palkinnon.

Katso elokuvan traileri täältä.

Yö armahtaa -elokuva on tehty samalla improvisaatioon perustuvalla metodilla kuin aikanaan Kolme viisasta miestäkin. Miesten lisäksi elokuvassa esiintyy myös Anu Sinisalo.

– Alun perin idea improvisaatioon perustuvasta elokuvasta syntyi yhdessä tämän näyttelijäkolmikon kanssa joskus vuonna 2008. Tapasimme pitkästä aikaa osaksi omistamassani Corona-baarissa Helsingissä ja juttelimme siitä, kuinka nykyään elokuvat ja roolit on niin formaatin mukaan rakennettuja, ettei näyttelijällä ole niissä tilaa kehittyä. Juttelimme muutaman oluen ääressä aamuyöhön asti ja silloin totesin, että tämä keskusteluhan olisi voinut olla elokuva. Sitten päätimme tehdä sellaisen elokuva, Mika Kaurismäki muistelee tapahtumia naureskellen.

Improvisaatioon perustuvat elokuvat eivät ole Kaurismäen mukaan mikään uusi juttu, vaan esimerkiksi amerikkalainen John Cassavetes teki jo aikoinaan improvisaatioon perustuvia elokuvia.

– Metodia ei ole elokuvissa itseisarvo, vaan sen avulla luotu autenttinen tunnelma, joka on lähes dokumentinomainen. Itse kuvaustilannekin on hyvin erikoinen ja intensiivinen. Yksi otto voi kestää 40 minuutista tuntiin, eikä mitään kuvata uusiksi, Kaurismäki kertoo metodista.

Uudella, Vallilan konepajalle jo viime vuonna siirtyneellä Corona-baarilla on rooli Yö armahtaa -elokuvassa.

– Yö armahtaa -elokuva tehtiin korona-aikaan, kun kaikki paikat oli suljettu. Koska kaikki muu toiminta oli pysähtynyt, ajattelin, että olisi hyvä aika tehdä tällainen pienimuotoinen elokuva. Ajattelin, että tapahtumapaikaksi sopisi hyvin aiheeseen liittyen Corona-baari. Vaikka onhan se vähän ironista, että kuvauspaikalla on sama nimi, Kaurismäki naurahtaa.

Kaurismäki oli jo ideoinut uutta, muualla tapahtuvaa elokuvaa yhdessä kolmen pääosanesittäjän kanssa kauan ennen koronaa. Pandemia pisti kuitenkin sen projektin jäihin.

– Tämä ei ole elokuva koronasta vaan kolmesta miehestä, jotka kohtaavat toisensa poikkeuksellisena aikana baarissa ja käyvät läpi elämäänsä ja ihmissuhteitaan. Jokaisen kanssa ole luonut henkilöhahmon, jota muut eivät tunne. Elokuvan kuvauksissa he joutuivat tutustumaan toisiinsa kuten oikeassa elämässä ja reagoimaan toistensa repliikkeihin.

Sitä minne vain joitain päiviä ennen Tallinnan elokuvajuhlien alkua valmistunut Yö armahtaa -elokuva jatkaa Virosta, Mika Kaurismäki ei vielä itsekään tiedä.

– Sitä on vaikea sanoa. Tällä hetkellä elokuvien myynti on todella vaikeaa koronatilanteesta ja elokuvateattereiden sulkemisesta johtuen. Uskon kuitenkin, että Yö armahtaa pääsee esille myös muilla festivaaleilla ja sillä on tilausta arthouse-levitykseen.

Kaurismäki iloitsee siitä, että Tallinnassa elokuva esitetään yleisölle elokuvateatterissa, eikä vain online-näytöksenä.

– Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaali oli meille ensi-illan kannalta ykkösvaihtoehto, joka sopi parhaiten aikatauluihimme. Koska kyseessä on elokuvani maailmanensi-ilta, halusin sille esityksen elokuvateatterissa, jossa voi olla myös itse paikalla.

Yö armahtaa -elokuvan maailman ensi-ilta on Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaalilla tiistaina 17.11.2020. Paikalla näytöksessä ovat ohjaaja Mika Kaurismäki ja näyttelijät Kari Heiskanen ja Pertti Sveholm.

Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaali

Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaali PÖFF on järjestetty vuodesta 1997 lähtien. Nykyään se on Baltian maiden suurin elokuvafestivaali sekä Pohjois-Euroopan ainoa kansainvälisen elokuvatuottajien keskusliiton FIAPFin tunnustama A-luokan elokuvafestivaali Cannesin, Berliinin ja Venetsian elokuvajuhlien rinnalla. Vuosittain PÖFF esittää yli 250 elokuvaa ja tapahtumassa vierailee noin 80 000 katsojaa ja yli 1 200 elokuvan tekijää ja toimittajaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut