Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Uusi ravintolaviikko tekee tunnetuksi Etelä-Viron maakuntien herkkuja – Lue vinkit Võrumaan kiinnostavista ruokakohteista

Marraskuussa 2020 Etelä-Virossa vietetään ensimmäistä kertaa uutta Metsästä lautaselle -ravintolaviikkoa, joka esittelee suoraan metsästä saatavaa villiruokaa ja paikallisia tuotteita. Mukana tapahtumassa on kuusi maakuntaa ja lähes 60 ravintolaa niiden alueilta.

Ravintolaviikko on käynnissä 5.-15. marraskuuta ja mukana tapahtumassa ovat Tarton, Jõgevan, Põlvan, Viljandin, Võrun ja Valgan maakunnat.

Mukana olevat ravintolat ovat koonneet tarjolle erikoismenuja, joiden raaka-aineet ovat peräisin virolaisesta metsästä. Menuista löytyy vaikkapa islanninjäkälää, kastanjoita, tammenterhoja, kuusenkerkkiä ja riistaa. Menujen hinnat ovat 15-19 euroa.

Metsästä lautaselle -ravintolaviikon tavoitteena on lisätä vierailijoiden määrää Etelä-Viron maakuntien ravintoloissa, tukea alueen kehittyvää ruokakulttuuria ja pieniä elintarviketuottajia sekä tuoda esiin paikallisia raaka-aineita.

Tutustu mukana oleviin ravintoloihin ja niiden menuihin täällä.

Tässä kolme vinkkiä Võrumaan kiinnostavista ruokakohteista!

1) Kolmen sisaren herkut -ravintola

Lüllemäen kylässä, Karulan kansallispuiston laidalla Valgan maakunnassa sijaitsee vanha keltainen puutalo, jota ympäröi pieni puutarha. Rakkaudella entisöityä taloa emännöivät kolme sisarusta Kadri, Triin ja Kerti Vissel, joille maaseudun elämä, paikalliset ja itse kasvatetut raaka-aineet ja ajan kanssa valmistettu ruoka ovat lähellä sydäntä.

Joulukuussa 2019 avautunut ravintola tarjoaa oman puutarhan antimista ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, joiden reseptit ovat kulkeneet sisarusten suvussa tai syntyneet keltaisen talon keittiössä. Kaikki ruoka tehdään itse ja tarjolla on aina sesongin parhaita raaka-aineita. Ruokalistaa ei ravintolalla ole ja se on avoinna vain tilauksesta.

2) Uue-Saalusen viinitila

Eri puolilla Viroa on nykyään monia kiinnostavia pienviinitiloja, jotka tuottavat marja- ja hedelmäviinejä. Yksi niistä on Uue-Saalusen viinitila Haanjan luonnonpuistossa Võrumaalla. Tilalla kasvatetaan itse muun muassa omenoita, tyrniä ja viinirypäleitä viinin raaka-aineeksi.

Maris ja Mati Kivistikin vuonna 2016 perustama viinitila valmistaa 11 erilaista viiniä ja matkailija pääsee tutustumaan tilan toimintaan ja maistelemaan viinejä etukäteisvarauksella. Kavadi-järven rannalla sijaitsevan viinitilan naapurissa on myös vaellusreitti ja nuotio- ja uimapaikka. Tilan viinejä voi ostaa paikan päältä tai verkkokaupan kautta.

3) Maatilameijeri Nopri Talumeierei

Kärinän kylässä Võrumaalla sijaitsee myös Viron suurin itsenäinen maatilameijeri Nopri Talumeierei, jolla on 550 hehtaaria laidunmaita ja 180 lypsylehmää. Tilalla yksi lehmä tuottaa keskimäärin 10 600 litraa maitoa vuodessa ja siitä valmistetaan muun muassa jogurttia, raejuustoa ja muita maitotuotteita sekä laadukasta Gouda-juustoa.

Vuonna 1875 perustetun maitotilan toiminnassa on mukana jo 7. sukupolvi, joka on aloittanut tilalla myös maatalousturismin. Matkailijat voivat siis vierailla tilalla ja tutustua siellä nykyaikaiseen maidontuotantoon lypsyrobotteineen. Vuosittain Noprin tilalla vieraileekin noin 3 500 ihmistä. Noprin tuotteita voi ostaa mukaan tilamyymälästä, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä.