T24: Tänään Virossa astuvat voimaan uudet koronarajoitukset – Maskipakkoa ei tullutkaan

Thea Ekholm

Maanantaina 16. marraskuuta Virossa astuvat voimaan uudet tiukemmat koronarajoitukset. Niiden tarkoituksena on pysäyttää koronaviruksen uudelleen alkanut nopea leviäminen, mutta pitää kuitenkin yhteiskunta mahdollisimman pitkään auki ja antaa ihmisten jatkaa normaalia elämäänsä.

Viron hallituksen viime viikolla ehdottama maskipakko ei sitten astunutkaan voimaan. Kyseessä on kuitenkin erittäin vahva suositus käyttää maskia julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa ja elokuvateattereissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta. Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita, mutta sen käyttämättä jättämisestä ei seuraa rangaistusta.

Yksittäisillä palveluntarjoajilla, kuten teattereilla, elokuvateattereilla ja bussiyhtiöillä on kuitenkin oikeus edellyttää asiakkailtaan maskin käyttöä.

Jo keväältä tuttu 2+2-sääntö on taas voimassa julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja kauppakeskuksissa. Se tarkoittaa, että vain kaksi ihmistä voi kulkea julkisissa tiloissa yhdessä ja muihin on pidettävä kahden metrin turvaväli. Sääntö ei koske perheitä.

10 hengen kokoiset ryhmät voivat edelleen kokoontua ravintoloissa, teattereissa, elokuvateattereissa, konserteissa ja yökerhoissa, kunhan ryhmät pidetään kahden metrin päässä toisistaan. Rajoitus ei koske teattereiden ja elokuvateattereiden katsomoita.

Ravintoloiden, anniskelupaikkojen ja viihdekeskusten on suljettava ovensa asiakkailta päivittäin klo 24-06. Aukiolorajoitus ei koske ruoan take away -myyntiä. Alkoholin myyntikielto on voimassa klo 00-10.

Kulttuurilaitokset, joissa on kiinteät katsomot, kuten teatterit, konserttisalit ja elokuvateatterit, saavat olla avoinna myös keskiyön jälkeen. Sisätiloissa saa edelleen järjestää maksimissaan 750 osallistujan tapahtumia.

Viron terveysviraston maanantaina 16. marraskuuta julkaisemien tilastojen mukaan maassa on viimeisen vuorokauden aikana diagnosoitu 211 uutta koronavirustartuntaa. Eniten uusia tartuntoja eli 141 kappaletta löydettiin Harjumaan maakunnan alueelta, missä Tallinnakin sijaitsee. Lisäksi Itä-Virumaalta löydettiin 33 uutta tartuntaa.

Virossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 210,69 tapausta 100 000 asukasten kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Positiivisten testitulosten osuus suoritettujen testien kokonaismäärästä on 4,5 prosenttia.

Koronaviruksen takia sairaalahoidossa on Virossa 84 potilasta, joista seitsemän on hengityskoneessa. Uusia kuolemantapauksia ei ole rekisteröity viime päivinä. Virossa on koronavirukseen kuollut yhteensä 81 ihmistä.

Virossa on tähän mennessä tehty yli 404 000 koronavirustestiä, joista 7 848 eli 1,9 prosenttia on ollut positiivisia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut