Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Viron poliisi muistuttaa heijastimen käytöstä vuoden pimeimpään aikaan – Tiesitkö, että heijastimen käyttö on pakollista Virossa?

Virossa, toisin kuin Suomessa, tieliikennelaki määrää, että jalankulkijan on käytettävä heijastinta sellaisina aikoina, kun näkyvyys on huono.

Laki heijastimen käytön pakollisuudesta tuli Virossa voimaan jo vuonna 2011. Tutkimusten mukaan virolaiset itse käyttävätkin nykyään jo ihan kiitettävästi heijastinta. Aikuisista sitä käyttää yli kaksi kolmasosaa ja lapsista lähestulkoon kaikki käyttävät heijastinta.

Joka vuosi iltojen pimetessä ja autoilijoiden näkyvyyden heikentyessä Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) muistuttaa kuitenkin jalankulkijoita heijastimen tärkeydestä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen lainvalvontaviranomaisen Sirle Loigon mukaan heijastimen käyttö säästää ihmishenkiä, mutta sitä pitää käyttää oikein. Heijastin on kiinnitettävä takkiin tai laukkuun niin, että autoilijat näkevät sen helposti.

– Heijastin on halpa, mutta tehokas tapa tehdä itsestään näkyvä autoilijoille. On turvallisinta kävellä pimeässä kirkkaana kuin joulukuusi, niin muut tienkäyttäjät varmasti huomaavat sinut, Sirle Loigo sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Jos heijastimen käyttö Virossa unohtuu, niin seurauksena voivat olla sakot. Lakia valvotaan kuitenkin vaihtelevasti. Ilman heijastinta kulkeva saa huonolla tuurilla sakot, mutta hyvällä tuurilla selviää pelkällä muistutuksella.

Perussakko on 40 euroa, mutta jos heijastimen käyttämättä jättämisestä seuraa esimerkiksi liikenneonnettomuus tai materiaalista vahinkoa, voivat sakot olla jopa 400 euroa.