T24 | Viron poliisi muistuttaa heijastimen käytöstä vuoden pimeimpään aikaan – Tiesitkö, että heijastimen käyttö on pakollista Virossa?

Virossa, toisin kuin Suomessa, tieliikennelaki määrää, että jalankulkijan on käytettävä heijastinta sellaisina aikoina, kun näkyvyys on huono.

Laki heijastimen käytön pakollisuudesta tuli Virossa voimaan jo vuonna 2011. Tutkimusten mukaan virolaiset itse käyttävätkin nykyään jo ihan kiitettävästi heijastinta. Aikuisista sitä käyttää yli kaksi kolmasosaa ja lapsista lähestulkoon kaikki käyttävät heijastinta.

Joka vuosi iltojen pimetessä ja autoilijoiden näkyvyyden heikentyessä Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) muistuttaa kuitenkin jalankulkijoita heijastimen tärkeydestä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen lainvalvontaviranomaisen Sirle Loigon mukaan heijastimen käyttö säästää ihmishenkiä, mutta sitä pitää käyttää oikein. Heijastin on kiinnitettävä takkiin tai laukkuun niin, että autoilijat näkevät sen helposti.

– Heijastin on halpa, mutta tehokas tapa tehdä itsestään näkyvä autoilijoille. On turvallisinta kävellä pimeässä kirkkaana kuin joulukuusi, niin muut tienkäyttäjät varmasti huomaavat sinut, Sirle Loigo sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Jos heijastimen käyttö Virossa unohtuu, niin seurauksena voivat olla sakot. Lakia valvotaan kuitenkin vaihtelevasti. Ilman heijastinta kulkeva saa huonolla tuurilla sakot, mutta hyvällä tuurilla selviää pelkällä muistutuksella.

Perussakko on 40 euroa, mutta jos heijastimen käyttämättä jättämisestä seuraa esimerkiksi liikenneonnettomuus tai materiaalista vahinkoa, voivat sakot olla jopa 400 euroa.

Heijastin

Tiesitkö, että heijastimen keksi vuonna 1934 englantilainen tietyöntekijä Percy Shaw, joka sai inspiraationsa siihen kissan silmien heijastavuudesta.

Heijastin kannattaa kiinnittää joko takkiin tai laukkuun niin, että se on noin 50-80 cm korkeudella maasta. Silloin se on suunnilleen auton ajovalojen korkeudella.

Heijastimen ansiosta autoilija näkee jalankulkijan jopa 140 metrin päästä.

Heijastin on viroksi helkur.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut