T24 | EU-projekti muutti Tarton neuvostoaikaiset kerrostalot energiatehokkaiksi ja koristi ne upeilla seinämaalauksilla

Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa käynnistyi vuonna 2015 Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama SmartEnCity-hanke, jonka tarkoituksena on luoda mukana olevista kaupungeista entistä ympäristöystävällisempiä, älykkäämpiä ja asukkaitaan osallistavia. Hankkeessa on Tarton lisäksi ollut mukana Espanjan Victoria-Gasteiz ja Tanskan Sonderborg.

Ensi vuonna päättyvän hankkeen myötä Tarton kaupunki on muun muassa uudistanut neuvostoaikaiset hruštšovka-kerrostalot energiatehokkaiksi smartovka-taloiksi, rakentanut uuden kaukojäähdytyslaitoksen, luonut kaupunkipyöräjärjestelmän, ottanut käyttöön uusia biokaasubusseja ja asentanut kaupungin kaduille älykkäitä LED-valoja.

Kesällä 2019 lanseerattu kaupunkipyöräjärjestelmä on osoittautunut erittäin suosituksi 100 000 asukkaan Tartossa. Pyöriä käyttää säännöllisesti noin 8 000 ihmistä ja niillä on tehty tähän mennessä 1,42 miljoonaa matkaa ja ajettu 3,84 miljoonaa kilometriä.

– Kaupunkipyöräjärjestelmä on toiminut yli odotustemme ja se on ollut suuri menestys, Tarton apulaiskaupunginjohtaja ja Tarton kaupunginhallituksen SmartEnCity-koordinaattori Raimond Tamm sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Hankkeen suurin työ liittyy kuitenkin Tarton neuvostoaikaisten hruštšovka-kerrostalojen uudistamiseen, jossa vanhat, huonon energialuokan omaavat talot remontoitiin energiatehokkaiksi ja ympäristöystävällisiksi. Rahoitus hankkeelle tuli EU:lta ja lisäksi talojen vuokralaisyhdistykset ovat ottaneet lainoja.

Hruštšovka-taloja rakennettiin eri puolille Neuvostoliittoa 1950-, 60- ja 70-luvuilla väliaikaisiksi asunnoiksi ihmisille. Talot ovat saaneet lempinimensä entisen Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin mukaan.

Tartossa Hruštšovka-talot päätettiin ottaa hankkeen uudistuskohteeksi sen takia, että ne ovat elinkaarensa lopussa. Kerrostaloille olisi joka tapauksessa pitänyt lähitulevaisuudessa tehdä jotakin, jotta ne olisivat säilyneet asumiskelpoisina.

SmartEnCity-hankkeen myötä uudistettiin kaikkiaan 17 kerrostaloa ja ne saivat uudet eristeet, ikkunat ja ilmanvaihtojärjestelmät. Lisäksi jokaisessa huoneistossa on älyjärjestelmä, jonka avulla asukkaat voivat seurata omaa energiankulutustaan. Arvioiden mukaan uudistusten myötä jokainen kerrostalo pystyy säästämään kaksi kolmasosaa nykyisestä energiastaan.

Vanhat kerrostalot saivat myös visuaalisesti kauniin ulkoasun, kun paikalliset taiteilijat maalasivat niiden ulkoseiniin valtavan kokoiset seinämaalaukset.

Katso kuvagalleria Tarton upeista muraaleista täältä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut