T24: Koronapandemian vaikutukset Tallinnan liikenteeseen – Vähemmän autoja ja tyhjempiä busseja

Thea Ekholm

Koronaviruksen toisen aallon nopea leviäminen näkyy nyt ihmisten pyrkimyksenä välttää sosiaalisia kontakteja. Tämä taas heijastuu Tallinnan arkiseen liikenteeseen, kuten yksityisautoiluun ja joukkoliikenteen käyttöön.

Tilastojen mukaan koronan takia ruuhka-aikoina Tallinnan liikenteessä on nyt 20 prosenttia vähemmän yksityisautoja ja julkinen liikenne on menettänyt lähes kolmanneksen matkustajamääristään.

Tallinnan kaupungin liikenneosaston tilastojen mukaan autoliikenne on vähentynyt huomattavasti viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Aamuruuhkan aikaan ajoneuvoja on liikkeellä 20,1 prosenttia vähemmän ja iltaruuhkassakin autojen määrä on 14,7 prosenttia pienempi. Päivittäisen autoliikenteen määrä on tippunut keskimäärin 17,3 prosenttia.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtajan Andrei Novikovin mukaan vaikuttaa siltä, että kasvava joukko ihmisiä työskentelee kotona.

– Näyttää myös siltä, että työpäivän alku on siirtynyt myöhemmäksi, eikä ihmisten tarvitse enää olla työpaikalla klo 8 tai 9, Novikov totesi Viron yleisradion haastattelussa.

Koronavirus ja sen tuomat rajoitukset ovat vaikuttaneet myös pysäköintifirma Europark Estonian toimintaan. Keväällä yhden kuukauden aikana yhtiön liikevaihto tippui 80 prosenttia. Nyt liikevaihto on 30 prosenttia normaalia alhaisempi.

– Pysäköinti ei ole mikään itseisarvo. Ei kukaan lähde kotoa vain pysäköidäkseen autonsa jonnekin. Ihmisten liikkuminen ja pysäköintitarpeet riippuvat pitkälti koronaviruksen leviämisestä ja siihen liittyvistä rajoituksista. Kun ei tarvitse mennä töihin, eikä ole tapahtumia mihin osallistua, ei ole myöskään pysäköintitarpeita, Europark Estonian johtaja Karol Kovanen toteaa.

Tallinnan julkisen liikenteen matkustajamäärät ovat koronaviruksen takia tippuneet noin kolmanneksen. Syyskuussa 2020 Tallinnan julkisessa liikenteessä tehtiin 4,9 miljoonaa matkaa, kun syyskuussa 2019 matkoja tehtiin 6,7 miljoonaa. Lokakuussa matkoja tehtiin 4,86 miljoonaa, mikä on 2,2 miljoonaa matkaa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tallinnan kaupungin liikennelaitoksen vastikään julkaiseman tutkimuksen mukaan Viron pääkaupungin asukkaat ovat kuitenkin erittäin tyytyväisiä joukkoliikenteeseen. Tutkimuksen mukaan 82 prosenttia tallinnalaisista on tyytyväisiä kaupungin joukkoliikenteeseen.

Tallinnan kaupungin liikennelaitoksen hallituksen puheenjohtajan Deniss Boroditsin mukaan tutkimustulos kertoo siitä, että koronaviruksen aiheuttamasta hankalasta tilanteesta huolimatta, yritys pystyy tarjoamaan laadukasta joukkoliikennettä.

– Tutkimuksen mukaan 76 prosenttia tallinnalaisista käyttää joukkoliikennettä. Bussi on suosituin liikenneväline, jota käyttää päivittäin 36 prosenttia kaupunkilaisista. Seuraavaksi suosituimmat ovat johdinbussi (10 %) ja raitiovaunu (9 %), Borodits kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut