T24: Ulkomaantyöntekijät viihtyvät paremmin Virossa kuin Suomessa – Tallinna on tutkitusti parempi kaupunki elää ja työskennellä kuin Helsinki

Thea Ekholm

Työn vuoksi ulkomailla asuvien, myös ekspatriaatteina tunnettujen henkilöiden kansainvälinen InterNations -yhteisö on julkaisut vuosittain toteuttamansa Expat Inside -tutkimuksen. Kyseessä on yksi laajimmista ulkomailla asumista ja työskentelyä koskevista tutkimuksista, johon tänä vuonna vastasi yli 15 000 ihmistä 18 eri maasta.

Tutkimuksessa listattiin ulkomaantyöntekijöiden kannalta 66 maailman parasta kaupunkia elää ja työskennellä. Kaupungit listatiin paremmuusjärjestykseen viiden erityisesti ulkomaantyötekijöiden elämään vaikuttavan osa-alueen perusteella, jotka olivat: kaupunkiasumisen laatu, asettumisen helppous, nykyaikainen työelämä, rahoitus ja asuminen sekä paikalliset elinkustannukset.

Expat City Ranking 2020 -tutkimuksen mukaan maailman parhaat kaupungit elää ja työskennellä ovat: Valecia, Alicante, Lissabon, Panama, Singapore, Malaga, Buenos Aires, Kuala Lumpur, Madrid ja Abu Dhabi.

Huonoimpien kaupunkien listalla ovat muun muassa Hong Kong, Rooma, Soul, Milano, Nairobi, Pariisi, ja Dublin.

Tutkimuksen tiedot kerättiin maaliskuussa 2020 juuri ennen koronaviruspandemia alkua. Niinpä herää kysymys, olisivatko samat kaupungit menestyneet tutkimuksessa myös koronan jälkeisessä maailmassa?

Tallinna ja pohjoismaiset pääkaupungit Helsinki, Kööpenhamina ja Tukholma sijoittuvat tutkimuksen 66 kaupungin joukossa noin puolivälin kohdalle. Tallinna oli sijalla 35., Helsinki 36., Tukholma 45. ja Kööpenhamina sijalla 46.

Kaikki nämä kaupungit menestyvät kaupunkiasumisen laadun ja nykyaikaisen työelämän osa-alueilla. Tallinnan edullisuus vei sen kisassa ohi muiden pohjoismaisten pääkaupunkien. Viron pääkaupunki on ulkomaantyöntekijöiden mukaan paras kaupunki rahoituksen ja asumisen sekä paikallisten elinkustannusten osa-alueilla mitattuna.

Ulkomaantyöntekijät listasivat Tallinnan eduiksi laadukkaan kaupunkiasumisen ja edulliset elinkustannukset, mutta asettumisessa kaupunkiin ja paikallisten asukkaiden ystävällisyydessä ulkomaalaisia kohtaan olisi vielä parannettavaa.

Vain 35 prosenttia ulkomaalaisista ajattelee tallinnalaisten olevan ystävällisiä ulkomaalaisille. Se on selvästi alle tutkimuksen maailmanlaajuisen keskiarvon (66 %).

Helsingin etuja olivat ulkomaantyöntekijöiden mukaan laadukas kaupunkiympäristö, työn ja yksityiselämän tasapaino ja hyvä julkinen liikenne. Lisäksi yhdeksän kymmenenestä ulkomaalaisesta tuntee olonsa siellä turvalliseksi.

Helsingin heikkouksia olivat puolestaan korkeat elinkustannukset ja asettumisen vaikeus. Vain 30 prosenttia ulkomaalaisista koki, että Helsingissä on helppo löytää uusia ystäviä ja 25 prosenttia oli tyytymättömiä sosiaaliseen elämäänsä. Myös uramahdollisuudet koettiin Helsingissä puutteellisiksi.

Tutustu Expat Insider 2020 -tutkimuksen koko aineistoon täällä.

Suomalaiset ulkomailla

Suomen kansalaisista asuu vakituisesti Suomen ulkopuolella noin 300 000.

Työkomennuksella suomalaisia on noin 20 000–30 000. Osa asuu ulkomailla 2–3 vuotta, osa asettuu ulkomaille pysyvämmin.

Lisäksi ulkomailla asuu väliaikaisesti lähes 10 000 opiskelijaa.

Ulkomaantyöntekijä tai ekspatriaatti on henkilö, joka työnsä takia oleskelee toistaiseksi tai tilapäisesti muualla kuin omassa tai työnantajansa kotimaassa.

Ulkosuomalainen on vakituisesti Suomen ulkopuolella asuva suomalainen, joka on joko Suomen kansalainen tai suomalaista syntyperää. Ulkosuomalaisia on noin 1,6 miljoonaa.

Ulkokansalainen on ulkomailla asuva Suomen kansalainen. Hänellä on kaikki kansalaisuuteen liittyvät oikeudet, kuten äänioikeus, mutta myös velvollisuudet, kuten asevelvollisuus. Ulkokansalaisia on noin 250 000.

Lähde: Sisäministeriö, Opetushallitus ja Wikipedia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut