Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiede | Apurahatutkija Waseem Khan halusi selvittää sähkölaitteiden magneettikenttien syöpäriskejä – väitös osoitti, että lisätutkimukset ovat tarpeen

Kiinteistömuuntamojen ja syövän välillä näyttäisi olevan yhteys. Tutkija yhdisti rakennustiedot ja syöpärekisterin.

Voiko sähkölaitteiden magneettikenttä aiheuttaa syöpää? Tätä on maailmalla tutkittu, ja aihetta käsitellään myös Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa Kuopiossa viime viikolla tarkastetussa väitöksessä.

Apurahatutkija Waseem Khanin tutkimuksessa keskityttiin pientaajuuksisten magneettikenttien terveysvaikutuksiin.

Tutkittavana oli kaksi pääkohtaa. Ensimmäinen käsitteli hyvin pientaajuisten magneettikenttien ja syövän välistä yhteyttä. Tutkimuksen toinen osa koski isojen kauppojen hälytinporttien ja lisääntymisterveyden välistä yhteyttä.

Waseem Khan halusi väitöstutkimuksensa aiheeksi jotain, josta kovin moni ei vielä olisi kirjoittanut.

– Halusin myös aiheen, josta on olemassa jotain ristiriitaista tietoa. Halusin katsoa, mitä tutkimustuloksista löytyisi.

Suurin osa ihmisistä on jatkuvasti tekemisissä hyvin pientaajuisten magneettikenttien kanssa. Sitä ei voi välttää, sillä niitä esiintyy kaikkialla sähkön tuotannon, siirron, jakelun ja käytön yhteydessä.

Joissain väestötutkimuksissa on nähty lasten leukemiatapausten lisääntymistä voimajohtojen läheisyydessä asuvilla. Ilmiön mekanismia ei ole pystytty selvittämään.

Suomessa ei rakenneta hyvin lähelle voimalinjoja sähköturvallisuuden vuoksi.

– Maailmalla voimalinjojen läheisyydessä on edullisimmat tontit, ja esimerkiksi kolmansissa maissa ihmiset asuvat jopa voimalinjojen alla, Waseem Khan huomauttaa.

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on luokitellut hyvin pienitaajuuksiset magneettikentät mahdollisesti syöpävaarallisiksi ihmisille. Tämä perustuu rajalliseen näyttöön lasten leukemiariskin kasvamisesta.

Väitöstutkimuksessaan Waseem Khan tutki aihetta uudenlaisella lähestymistavalla.

Tutkimuksessa muodostettiin ainutlaatuinen tietokanta kiinteistömuuntamon sisältävissä rakennuksissa asuvista henkilöistä. Suurin osa näistä henkilöistä altistuu ympäristön taustatasoille eli yleisesti sähkölaitteiden magneettikentille.

Kiinteistömuuntamot muuntavat keskijänniteverkon asiakkaalle jaettavaksi pienjännitteeksi. Muuntamon välittömässä läheisyydessä asuvien henkilöiden altistus on suurempi.

– Kerrostalossa se tarkoittaa sitä, että ylemmissä kerroksissa asuvat altistuvat vähemmän, Khan kertoo.

Tutkimuksen otanta oli 203 000 ihmistä, jotka olivat asuneet kiinteistömuuntamon sisältävässä rakennuksessa. Tiedot yhdistettiin Suomen syöpärekisterin tietoihin, josta selvitettiin verisyöpiin tai aivokasvaimiin sairastuneet.

Tulokset viittasivat suurentuneeseen riskiin kiinteistömuuntamon välittömässä läheisyydessä asuneilla henkilöillä.

Verisyöpiä on useita tyyppejä, ja niistä akuutti lymfosyyttinen leukemia on yksi.

Tutkimuksen ristiriitainen tulos oli, että samaan aikaan altistuminen pientaajuisille magneettikentille näytti pienentävän muiden verisyöpien riskiä.

Aivokasvaimien tapauksessa yleisimmän kasvaintyypin eli gliooman riski oli hieman suurentunut, mutta usein hyvälaatuisen kasvaintyypin eli meningiooman puolestaan pienentynyt.

– Tätä aihetta pitää selvästi tutkia lisää, ja lisätutkimukset voisivat valottaa yleisemmälläkin tasolla magneettikenttäaltistuksen kansanterveydellisiä vaikutuksia, toteaa Khanin väitöstä ohjannut tutkija Päivi Roivainen.

Khan teki väitöstään varten myös pilottitutkimuksen lisääntymisterveyden ja työperäisen välitaajuisille magneettikentille altistumisen välisestä yhteydestä.

Kyseessä oli yksi ensimmäisistä välitaajuisten magneettikenttien terveysriskejä selvittävistä väestötutkimuksista.

Välitaajuisia magneettikenttiä esiintyy ihmisten elinympäristössä koko ajan enemmän. Kotitalouksissa sellaisia on esimerkiksi induktioliesien ja langattoman latauksen yhteydessä.

Välitaajuuksisten magneettikenttien kanssa tekemisissä ovat myös isojen markettien kassoilla työskentelevät henkilöt. He tekevät työtään hälytysporttien lähellä.

– Kassoilla työskentelevät voivat sen vuoksi altistua välitaajuisille magneettikentille muuta väestöä enemmän. Totesimme, että altistumisella ei näytä olevan haitallista vaikutusta lisääntymisterveyteen eli keskenmenoihin tai ennenaikaisiin synnytyksiin, Khan kertoo.

Välittömät haitat erittäin harvinaisia

Sähkölaitteet ympäröivät meitä kaikkialla, eli nykyaikainen ihminen ei voi välttyä niiden magneettikentiltä. Olemmeko siis vaarassa?

– On erittäin harvinaista, että magneettikentistä aiheutuisi välitöntä haittaa ihmisille edes suoraan voimajohtojen alla, Waseem Khan rauhoittelee.

– Pitkäaikaiseen altistukseen liittyvistä terveyshaitoista tarvitaan vielä lisätutkimusta, minkä myös väitöstutkimukseni osoitti.

Jos voimalinjaa pystyy välttelemään, niin miten on näiden kodin laitteiden laita? Valot, induktioliesi tai kahvinkeitin?

– Normaalin taustatason ylittäviä kenttiä voi esiintyä laitteen väittömässä läheisyydessä kun niitä käytetään. Emme kuitenkaan ole aivan kiinni niissä 24 tuntia vuorokaudessa. Hiustenkuivaaja laitetaan lähelle päätä mutta vain hetkeksi, magneettikenttien terveysvaikutuksista väitellyt Khan painottaa.

Entä matkapuhelin, vaikka radioaaltoja ei väitöstutkimuksessa käsiteltykään? Siihen tohtori suhtautuu omassa elämässään varauksella.

– Tunnen ihmisiä, jotka sanovat saavansa puhelimeen puhumisesta päänsärkyä. Itse en laita puhelinta korvalle vaan käytän kuulokkeita.

Khan ei myöskään mielellään anna älylaitetta viisivuotiaan tyttärensä käsiin.

– Hän katsoo lasten juttuja televisiosta. Se on asennonkin kannalta parempi, Khan kertoo.

Khan suunnittelee seuraavaksi tutkivansa juuri älylaitteiden vaikutusta lasten kehitykselle. Häntä kiinnostaa, onko itse laitteissa jotain, joka vaikuttaa lasten keskittymiskykyyn.