Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Virolaisyritys Selfdiagnostics kehitti koronatestin kotikäyttöön – Käynnissä on lupahakemus tuotteen tuomiseksi markkinoille

Kotikäyttöisten terveystestien kehittämiseen erikoistunut virolainen Selfdiagnostics Oü aikoo esittää lupahakemuksen uudenlaisen molekyylidiagnostiikkaan perustuvan koti- ja ammattikäyttöön sopivan koronatestin lanseeraamiseksi.

Itsediagnostiikkaan perustuva nopea PCR-testi on ensimmäinen monitoimitesti, jonka avulla voidaan havaita samanaikaisesti sekä perusinfluenssa että COVID-19 vain yhdestä ei-invasiivisesta nenänielunäytteestä.

Yrityksen toimitusjohtajan ja perustajan Marko Lehesin mukaan kotikäyttöön tarkoitettu PCR-testi on vallankumouksellinen tapa tuoda laboratoriotason tarkkuuden omaavat testit loppukäyttäjien käsiin.

– Olemme todistaneet teknologian toimivuuden sukupuolitautien kotikäyttöisillä testeillä. Nyt kliinisen tutkimuksen jälkeen esittelemme samaa teknologiaan hyödyntävän uuden multitestin COVID-19- ja influenssavirusten testaamiseen, Marko Lehesin kertoo lehdistötiedotteessa.

– Selfdiagnosticsin multitestin diagnostiikka perustuu geenien monistamiseen, joka antaa merkittävästi vähemmän vääriä negatiivisia tuloksia kuin vasta-aineiden havaitsemiseen perustuvat serologiset testit. Uusi testi on herkkyydeltään täysin verrannollinen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n marraskuussa 2020 hyväksymään molekyylidiagnostiikan kotitestiin, kuten koronapotilaiden kliinisten vertailunäytteiden testaus osoittaa, Selfdiagnosticsin tieteellisen neuvottelukunnan jäsen professori Tamas Bartfai sanoo.

Uusi PCR-testi on myös nopeampi kuin perinteinen laboratoriossa analysoitava testi – aika näytteenotosta tuloksen saamiseen on vain 40 minuuttia. Lisäksi testinäyte voidaan ottaa helposti ja nopeasti joko nenänielusta tai syljestä.

Nopea PCR-testi voidaan tehdä ihmisille helposti missä tahansa, eikä laboratorio-olosuhteita tarvita. Testi voidaan tehdä esimerkiksi kotona tai apteekissa.