T24: Virolaisyritys Selfdiagnostics kehitti koronatestin kotikäyttöön – Käynnissä on lupahakemus tuotteen tuomiseksi markkinoille

Kuvassa Selfdiagnostics OÜ:n perustaja ja toimitusjohtaja Marko Lehes. Selfdiagnostics

Thea Ekholm

Kotikäyttöisten terveystestien kehittämiseen erikoistunut virolainen Selfdiagnostics Oü aikoo esittää lupahakemuksen uudenlaisen molekyylidiagnostiikkaan perustuvan koti- ja ammattikäyttöön sopivan koronatestin lanseeraamiseksi.

Itsediagnostiikkaan perustuva nopea PCR-testi on ensimmäinen monitoimitesti, jonka avulla voidaan havaita samanaikaisesti sekä perusinfluenssa että COVID-19 vain yhdestä ei-invasiivisesta nenänielunäytteestä.

Yrityksen toimitusjohtajan ja perustajan Marko Lehesin mukaan kotikäyttöön tarkoitettu PCR-testi on vallankumouksellinen tapa tuoda laboratoriotason tarkkuuden omaavat testit loppukäyttäjien käsiin.

– Olemme todistaneet teknologian toimivuuden sukupuolitautien kotikäyttöisillä testeillä. Nyt kliinisen tutkimuksen jälkeen esittelemme samaa teknologiaan hyödyntävän uuden multitestin COVID-19- ja influenssavirusten testaamiseen, Marko Lehesin kertoo lehdistötiedotteessa.

– Selfdiagnosticsin multitestin diagnostiikka perustuu geenien monistamiseen, joka antaa merkittävästi vähemmän vääriä negatiivisia tuloksia kuin vasta-aineiden havaitsemiseen perustuvat serologiset testit. Uusi testi on herkkyydeltään täysin verrannollinen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n marraskuussa 2020 hyväksymään molekyylidiagnostiikan kotitestiin, kuten koronapotilaiden kliinisten vertailunäytteiden testaus osoittaa, Selfdiagnosticsin tieteellisen neuvottelukunnan jäsen professori Tamas Bartfai sanoo.

Uusi PCR-testi on myös nopeampi kuin perinteinen laboratoriossa analysoitava testi – aika näytteenotosta tuloksen saamiseen on vain 40 minuuttia. Lisäksi testinäyte voidaan ottaa helposti ja nopeasti joko nenänielusta tai syljestä.

Nopea PCR-testi voidaan tehdä ihmisille helposti missä tahansa, eikä laboratorio-olosuhteita tarvita. Testi voidaan tehdä esimerkiksi kotona tai apteekissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut