T24: Virolaisyritys Selfdiagnostics kehitti koronatestin kotikäyttöön – Käynnissä on lupahakemus tuotteen tuomiseksi markkinoille

Kuvassa Selfdiagnostics OÜ:n perustaja ja toimitusjohtaja Marko Lehes. Selfdiagnostics

Thea Ekholm

Kotikäyttöisten terveystestien kehittämiseen erikoistunut virolainen Selfdiagnostics Oü aikoo esittää lupahakemuksen uudenlaisen molekyylidiagnostiikkaan perustuvan koti- ja ammattikäyttöön sopivan koronatestin lanseeraamiseksi.

Itsediagnostiikkaan perustuva nopea PCR-testi on ensimmäinen monitoimitesti, jonka avulla voidaan havaita samanaikaisesti sekä perusinfluenssa että COVID-19 vain yhdestä ei-invasiivisesta nenänielunäytteestä.

Yrityksen toimitusjohtajan ja perustajan Marko Lehesin mukaan kotikäyttöön tarkoitettu PCR-testi on vallankumouksellinen tapa tuoda laboratoriotason tarkkuuden omaavat testit loppukäyttäjien käsiin.

– Olemme todistaneet teknologian toimivuuden sukupuolitautien kotikäyttöisillä testeillä. Nyt kliinisen tutkimuksen jälkeen esittelemme samaa teknologiaan hyödyntävän uuden multitestin COVID-19- ja influenssavirusten testaamiseen, Marko Lehesin kertoo lehdistötiedotteessa.

– Selfdiagnosticsin multitestin diagnostiikka perustuu geenien monistamiseen, joka antaa merkittävästi vähemmän vääriä negatiivisia tuloksia kuin vasta-aineiden havaitsemiseen perustuvat serologiset testit. Uusi testi on herkkyydeltään täysin verrannollinen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n marraskuussa 2020 hyväksymään molekyylidiagnostiikan kotitestiin, kuten koronapotilaiden kliinisten vertailunäytteiden testaus osoittaa, Selfdiagnosticsin tieteellisen neuvottelukunnan jäsen professori Tamas Bartfai sanoo.

Uusi PCR-testi on myös nopeampi kuin perinteinen laboratoriossa analysoitava testi – aika näytteenotosta tuloksen saamiseen on vain 40 minuuttia. Lisäksi testinäyte voidaan ottaa helposti ja nopeasti joko nenänielusta tai syljestä.

Nopea PCR-testi voidaan tehdä ihmisille helposti missä tahansa, eikä laboratorio-olosuhteita tarvita. Testi voidaan tehdä esimerkiksi kotona tai apteekissa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut