Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron poliisi lähettää mustia joulukortteja pahimmille liikennerikkureille – Kortteja on lähetetty jo 10 vuoden ajan

Vuosi 2020 on jo kymmenes vuosi, kun Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) on lähettänyt pahimmille liikennerikkureille eli eniten liikennesääntöjä rikkoneille autokuskeille mustan joulukortin muistutukseksi törttöilystä liikenteessä.

Mustan joulukortin tarkoituksena on saada liikennesääntöjä rikkovat ihmiset ajattelemaan tekojensa seurauksia ja niistä johtuvia vaaratilanteita. Tämän vuoden mustaan joulukorttiin on juhlavuoden kunniaksi koottu kaikkien aikaisempien korttien kuvat.

– Toivomme, että mustan joulukortin saavat liikennerikkurit tuntevat piston omassatunnossaan. Toivotamme heille samalla turvallista uutta vuotta ja toivomme ettei kukaan heistä joudu joulukortissa kuvatun kaltaisiin tilanteisiin, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen johtava lainvalvontaviranomainen Sirle Loigo sanoo laitoksen lehdistötiedotteessa.

Musta joulukortti lähetetään ihmisille, jotka ovat vuoden aikana tehneet vähintään neljä liikennerikkomusta. Joukossa on muun muassa 34-vuotias virolaismies, joka on tehtaillut 15 liikennerikkomusta tänä vuonna eli enemmän kuin kukaan muu. Hänen tilillään on myös yksittäisiä liikennerikkomuksia aiemmilta vuosilta.

Tänä vuonna korttien saajia on 770, joista sata saa kortin jo toisen kerran ja kymmenen ihmistä jo kolmannen kerran. Kymmenen vuoden aikana Viron poliisi on lähettänyt yli 10 000 mustaa joulukorttia.

– Onneksi ei ole ketään, joka olisi saanut mustan joulukortin poliisilta joka vuosi, Loigo toteaa.

Mustan joulukortin saajien joukossa ylinopeus on ylivoimaisesti yleisin liikennerikkomus. Se osuus on 36 prosenttia kaikista rikkomuksista. Muita yleisiä liikennerikkomuksia ovat katsastamattomalla autolla ajaminen, ajaminen päihtyneenä, ajaminen ilman ajokorttia ja punaisia päin ajaminen.

Viime vuoden aikana 66 toistuvasti liikennerikkomuksia tekevää henkilöä on aiheuttanut 71 liikenneonnettomuutta, joissa on loukkaantunut 39 ihmistä.

Suurin osa poliisin lähettämien mustien joulukorttien saajista on 25-29-vuotiaita virolaismiehiä, mutta kortin saa myös 36 naista. Nuorin kortinsaaja on 18-vuotias ja vanhin 79-vuotias.

Suurin osa mustan joulukortin saajista eli 349 henkilöä asuu Harjumaan maakunnan alueella ja heistä 268 Tallinnassa. Lisäksi 105 korttia lähetetään Itä-Virumaalle, 72 Tarton maakuntaan, 59 Pärnun maakuntaan ja 35 Länsi-Virumalle.