T24: Korona laittoi virolaiskaupunkien uudenvuodenjuhlat uusiksi – Tavoitteena on välttää suuria väkijoukkoja

Thea Ekholm

Virossa edelleen nopeasti leviävä koronavirus on laittanut monen kaupungin uudenvuodenjuhlat uusiksi. Kun on vältettävä suuria väkijoukkoja, on keksittävä jotakin muuta kuin yleisöä houkuttelevia mahtavia ilotulituksia.

Esimerkiksi Tallinnan kaupunki on rakentanut Vapaudenaukiolle, joka on ollut suosittu paikka seurata uuden vuoden vaihtumista, useita valoinstallaatioita, joiden tarkoituksena on estää ihmisjoukkoja kerääntymästä sinne uutena vuotena.

Lisäksi Tallinnan kaupunki on perunut perinteisen Vapaudenaukion ilotulituksen ja aikoo sen sijaan järjestää useita pienempiä ilotulituksia eri puolilla kaupunkia. Näin ihmiset voivat seurata niitä kotoa tai omasta naapurustosta käsin.

Lasnamäen kaupunginosan edustajan Vladimir Svetin mukaan ilotulituksia järjestetään, mutta ne ovat tänä vuonna pienempiä kuin aikaisemmin.

– Kaupunki valmistelee parhaillaan suunnitelmaa siitä, missä kaupunginosissa nämä ilotulitukset järjestetään, Vladimir Svetin sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Jos uudenvuodenaattona haluaa mennä Tallinnan keskustaan katselemaan ilotulituksia, niin suositeltavat katselupaikat ovat sataman lähellä Reidi-tien varressa tai Russalkan muistomerkin kupeessa. Näillä alueilla on kaupungin mukaan riittävästi tilaa 2+2-säännön noudattamiseksi.

Tallinnan kaupunki kehottaa asukkaitaan myös välttämään ilotulitteiden ampumista omilla pihoilla, koska se on vaarallista muille ja häiritsee lemmikkejä.

Tartossa ei ole vielä tehty päätöstä siitä, miten uuttavuotta kaupungissa juhlitaan. Aikaisempina vuosina kaupunki on järjestänyt suuren ilotulituksen Emäjoen rannalla.

– Olemme odottavalla kannalla, mutta kaikki riippuu kuitenkin kaupungin epidemiologisesta tilanteesta. Jos kaupunki ei järjestä mitään ilotulitusta, niin ihmiset pykivät järjestämään niitä itse ja tulos on yleensä kaoottisempi, Tarton kaupunginjohtaja Urmas Klaas sanoin Viron yleisradiolle.

Pärnun kaupunki ei pitänyt virallista ilotulitusta viime vuonna, eikä sellaista järjestetä tänäkään vuonna. Kaupunki toivottaa ihmiset tervetulleeksi juhlistamaan uutta vuotta joko keskusaukiolle tai itsenäisyydenaukiolle, kunhan kaikki muistavat pitää kohtuullisen etäisyyden muihin ihmisiin.

Haapsalun kaupungin viranomaiset puolestaan päättivät peruuttaa perinteisen uudenvuoden ilotulituksen, ja kaupunginhallitus kehottaa ihmisiä välttämään kokoontumista suuriin ryhmiin.

Apulaiskaupunginjohtaja Tõnu Parbusin mukaan Haapsalun kaupunki harkitsee edelleen valoinstallaatioiden asentamista eri puolilla kaupunkia.

– Kutsumme ihmisiä uudenvuoden kävelylle kaupunkiin klo 16-22. Sen jälkeen valoinstallaatiot sammutetaan ja kaikki voivat mennä kotiin juhlistamaan uudenvuoden vaihtumista, Parbus sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut