Matkailu | Maaseutu houkuttelee lomailijoita eläimillä ja elämyksillä – "Moni on ihmetellyt, että onpa tämä helppo vaihtoehto", sanoo maatilamatkailuyrittäjä Niina Sydänmaanlakka-Wallis

Suomen maaseudulla toimii noin 5 000 matkailuyritystä, joista kolmannes harjoittaa maatilamatkailua. Pandemia on peruuttanut ryhmävarauksia, mutta yrittäjät yrittävät pärjätä kekseliäisyydellä.

Kun Niina Sydänmaanlakka-Wallis, 41, lähestyy pihattoa, komeasarvinen suomenvuohi Akseli nousee heti aitaa vasten kerjäämään huomiota.

Akselin paras kaveri, viereiseen karsinaan sijoitettu Aki-aasi, sovittelee sekin toiveikkaana turpaansa aidanrakoon, kun emäntä ilmestyy näköpiiriin.

Sydänmaanlakka-Wallis pyörittää Tuhannen tarinan talo -nimistä maatilamatkailuyritystä Kannuskoskella, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson saumakohdassa. Tilalla järjestetään leirikouluja, tyky-päiviä, juhlia ja perhelomia. Tilaa ja tekemistä riittää.

Pihapiirissä on pukin ja aasin lisäksi muun muassa lampaita.

– Eläimet kiinnostavat erityisesti lapsia, mutta kyllä kokousta pitämässä olevat aikuisetkin käyvät niitä kahvitauolla tervehtimässä, Sydänmaalakka-Wallis toteaa.

Suomen maaseudulla on yli 5 000 matkailuyritystä. Varsinaista maatilamatkailua maatilan yhteydessä harjoittaa noin 1 600 yrittäjää. Heistä yhä useampi on päätoiminen, kuten Sydänmaanlakka-Walliskin.

Vaikka osa yrittäjistä on viime vuosina eläköitynyt, uusia on tullut tilalle sukupolvenvaihdosten myötä. Osa on alkanut tarjota aamiaismajoitusta tai pyörittää kahvilatoimintaa.

– Siksi maatilamatkailuyrittäjien määrä on säilynyt kutakuinkin samana viime vuodet, sanoo Lomalaidun ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Aalto.

Lomalaidun ry on valtakunnallinen maaseutumatkailua kehittävä yhdistys, joka yhdessä Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n kanssa ylläpitää matkamaalle.fi-sivustoa.

Maatilamatkailuyrityksiä on ympäri Suomen, mutta erityisesti Keski-Suomessa kasvu ja kehitys on Aallon mukaan ollut viime vuosina merkittävää. Siellä vahvuutena ovat järvet ja vaihtelevat maisemat sekä vireä saunakulttuuri.

Itä-Suomessa turistia kiehtovat vaaramaisemat, ortodoksisuus ja ruokakulttuuri.

– Esimerkiksi Kolin alue kiinnostaa nyt kovasti ihmisiä, ja se säteilee tietysti myös ympäristöön, Aalto sanoo.

Maatilamatkailuyritys harjoittaa matkailutoimintaa maatilalla, yleensä maa- ja metsätalouden yhteydessä.

Yritys voi erikoistua esimerkiksi majoitus-, ruoka- ja juhlapalveluihin – tai tuottaa näistä useampia. Se voi tarjota asiakkailleen mahdollisuuden tutustua maanviljelyyn, puutarhaan tai metsänhoitoon sekä tietysti eläimiin. Moni yrittäjä tarjoaa asiakkailleen majoituksen ja täyshoidon.

– Viikonloppumatkailusta on tullut tosi suosittua, Kimmo Aalto sanoo.

Hänen mukaansa maatilojen elämää ovat viime vuosina elävöittäneet elintarvikkeiden ja ruokatuotteiden suoramyynti tiloilta, samoin pitopalvelu- ja kokoustoiminnan vilkastuminen.

Maaseudulla sijaitsevien yritysten määrää lisäävät myös mökkiensä vuokraajat ja erilaiset opastetut luontomatkailupalvelut.

Monet maatilamatkailuyritykset ovat pieniä perheyrityksiä.

Niina Sydänmaanlakka-Wallisin vanhemmat Sirkka ja Ilkka Sydänmaanlakka ostivat tilan vuonna 1996 ja alkoivat kehittää matkailutoimintaa oman lypsykarjan ja tilanpidon ohessa.

Tytär otti yrityksen vastuulleen vuonna 2006. Sitä ennen Sydänmaanlakka-Wallis ennätti viettää kymmenkunta vuotta maailmalla. Hän on opiskellut matkailualaa ja valmistunut luonto-oppaaksi.

Nyt Sydänmaanlakka-Wallis asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kivenheiton päässä tilasta, jonne on jouluksikin tulossa vuokralaisia asumaan.

– Silloin emme laita pitopöytää valmiiksi kuten yleensä, sillä vietämme itsekin joulua. Mutta toimitamme ruoan asiakkaille, jos he toivovat, Sydänmaanlakka-Wallis kertoo.

Tuhannen tarinan talon asiakkaista valtaosa tulee pääkaupunkiseudulta. Ennen koronaa heitä tuli myös Venäjältä, lähinnä Pietarista.

Koronaepidemia on peruuttanut ryhmävarauksia ja leirikouluja tältä vuodelta, mutta Sydänmaanlakka-Wallis on kehittänyt tilalle muuta, esimerkiksi päiväretkimahdollisuuksia perheille.

Luontopolulla ja frisbeegolfradalla on helppo pitää etäisyyksiä. Lähistöllä voi vuodenajoista riippuen patikoida, lumikenkäillä, meloa, pyöräillä ja ratsastaa.

Maatilalle on Sydänmaanlakka-Wallisin mukaan päätynyt tänä vuonna moni sellainenkin perhe, jolla on ollut tapana tehdä vuosittainen ulkomaanmatka.

– Moni on ihmetellyt, että onpa tämä maatilamatkailu etelänmatkaan verrattuna helppo vaihtoehto perheen yhteiselle lomalle, Sydänmaanlakka-Wallis sanoo.

Hän uskookin, että kotimaan ja etenkin maaseudun arvo kasvaa turistien silmissä tulevaisuudessa.

Vetonaulana voivat olla vaikka alpakat

Monet ulkomaiset turistit ovat peruneet joulun ja uudenvuoden majoittumisensa suomalaisissa maatilamatkailuyrityksissä koronarajoitusten vuoksi.

Tämän on saanut tuta myös Alpakkavilla Heinähattu -niminen maatilamatkailuyritys Kouvolan Pilkanmaalla. Yrittäjä Petri Porkka katsoo kuitenkin luottavaisena tulevaisuuteen.

– Luulimme aloittaessamme, että toiminta olisi hiljaisempaa. Käyttöaste on ollut aika hyvä, pari vuotta sivutoimisena yrittäjänä toiminut Porkka sanoo.

Hänen vaimonsa Tarja Porkka on siirtymässä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi vuoden 2021 alusta. Petri Porkka jatkaa sivutoimisena.

Maatilan vetonaulana ovat alpakat, joita Porkat ovat kasvattaneet kuusi vuotta. Alpakoita on tällä hetkellä 15 ja ensi kesänä mahdollisesti kuusi lisää.

– Siinä ne pyörivät pihapiirissä, Porkka sanoo.

Porkkien yritys on laajentamassa maatilan toimintaa myös alpakoiden myyntiin sekä elämysmatkailuun eli patikkaretkiin alpakoiden kanssa.

Pihapiirissä on myös 350 omenapuuta.

– Kasvatamme omenia pienimuotoisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut