T24: Tallinnan hotelleissa on jouluna hiljaista – Vaikea koronatilanne on karkottanut kotimaan matkailijatkin pääkaupungista

Thea Ekholm

Hotel L´Embitu on Tallinnan uusin neljän tähden Superior-luokan hotelli, joka avasi ovensa lokakuussa 2020. Jouluun on vain viikko aikaa, mutta hotellin aula on arki-iltapäivänä autio. Missään ei näy Tallinnaan jouluostoksille saapuneita turisteja, sillä koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset estävät matkustamisen.

– Arkipäivät ovat näin loppuvuodesta olleet todella hiljaisia. Viikonloppuisin sitten vilkastuu. Asiakkaamme ovat tällä hetkellä virolaisia, jotka saapuvat hotelliin lyhyelle lomalle, hotellinjohtaja Toomas Teeväli kertoo.

Lisähaastetta muutenkin matkailijakadosta kärsiville Tallinnan hotelleille tuo Harjumaan maakunnan ja Tallinnan alueen huono koronavirustilanne. Muualta Virosta ei haluta tartuntojen pelossa juuri ennen joulua matkustaa Tallinnaan.

– Virolaiset eivät ole muutenkaan tottuneet matkustamaan Tallinnaan lomalle. Viro on pieni maa, jossa etäisyydet ovat lyhyet. Matka Tallinnaan ei tunnu lomalta. Yleensä tänne tullaan vaan työmatkalle, Teeväli naurahtaa.

Hotellinjohtaja Toomas Teevälin mukaan koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden takia on vaikea arvioida, minkälainen joulu Hotel L´Embitulle on tulossa. Hotel L´Embitu

Vaikka koronavirus on kurittanut matkailualaa lähes koko vuoden 2020, on Tallinnaan kuitenkin avattu useita uusia hotelleja. Riittäisikö kaikille normaalitilanteessakaan asiakkaita?

– Viime vuonna tähän aikaan Tallinnassa neljän tähden hotellien käyttöaste oli 80 prosenttia ja kolmen tähden hotellienkin yli 70 prosenttia. Jos ei olisi koronaa, niin kaikille riittäisi kyllä asiakkaita.

Koronaviruksen takia osalla Tallinnan hotelleilla on tällä hetkellä menossa varsinainen hintasota. Hotellihuoneisiin yritetään hankkia pitkäaikaisia asukkaita edullisilla kuukausihinnoilla ja huoneiden vuorokausihinnat ovat laskenee jopa omakustannetason alle.

– Olemme päättäneet, että emme Hotel L´Embitun osalta lähde mukaan hintakisaan. Emme usko, että se toisi meille kuitenkaan kovin paljon lisää asiakkaita tässä tilanteessa. Lisäksi sellainen hinnoittelu toisi hotelliin erilaista kohderyhmää kuin normaalisti.

Neljän tähden hotellina Tallinnan keskustassa sijaitseva hotel L´Embitu on suunnattu asiakaskunnalle, joka on valmis maksamaan vähän enemmän hyvästä palvelusta ja tyylikkäistä puitteista. Normaalioloissa tilavissa huoneissa asuisi todennäköisesti paljon liikematkustajia sekä turisteja.

Toomas Teeväli johtaa myös Tallinnan Vanhankaupungin kupeessa, Toompuiesteella sijaitsevaa Hotel L'Ermitagea. Se on ollut suljettuna lokakuusta lähtien, kun hotel L´Embitu avasi ovensa.

– Tässä tilanteessa emme pysty pitämään kahta hotellia auki. Siirsimme henkilökunnan ja sopimusasiakkaat lokakuussa uuteen hotelliin. Keväisten irtisanomisien jälkeen olemme pystyneet jopa palkkaamaan vähän lisää uutta henkilökuntaa, sillä uusi hotelli on tiloiltaan erilainen ja isompi.

Hotel L'Ermitage avaa kuitenkin ovensa uudelleen viimeistää 1.4.2021 tai jopa aikaisemmin, jos matkustusrajoituksia pystytään koronarokotteen ansiosta purkamaan aiemmin.

Omat haasteensa hotellitoiminnalle aiheuttavat myös Viron hallituksen asettamat koronarajoitukset, jotka koskevat ravintoloita. Ovet on laitettava säppiin jo klo 22 ja enintään 10 hengen seurueet on sallittu. Myös kahden metrin turvaväleistä pitää huolehtia seurueiden välillä.

– On vaikea sanoa minkälainen joulu ja uusivuosi on hotellille tulossa. Tätä aikaa leimaa suuri epävarmuus. Ihmiset tekevät päätökset ja varaukset aivan viime hetkellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut