T24: Tallinna vetää sikariharrastajia – Samaan aikaan Helsingissä sikariharrastus siirtyy yksityisklubeille

Thea Ekholm

Yhä useampi suomalainen sikariharrastaja suuntaa nykyään Tallinnaan tekemään ostoksensa. Viron pääkaupungissa on enemmän sikarimyymälöitä kuin koko Suomessa ja sen myötä laajempi valikoima. Sikarit ovat Virossa myös huomattavasti edullisempia kuin Suomessa.

– Tallinnassa sikarikulttuuri elää vahvasti. Kaupungissa on kymmenkunta sikariloungea, joissa voi rauhassa nauttia sikarinpoltosta. Lisäksi täällä järjestetään joka kesä iso sikariaiheinen tapahtuma, johon osallistuu toistasataa alan harrastajaa sekä useita muita pienempiä tapahtumia, Tallinnassa sijaitsevan Happy Cigars -myymälän suomalainen omistaja Lasse Öhman kertoo.

Kaupungissa toimii myös Tallinn Cigar Club, jonka päätehtävä on ylläpitää ja kertoa sikarikulttuurista sekä markkinoida Tallinnaa ja Viroa matkakohteeksi sikariharrastajille ympäri maailmaa.

– Klubin ideana on koota yhteen saman henkisiä ihmisiä eri maista Tallinnaan nauttimaan sikariharrastuksesta ilman tiukkoja rajoituksia. Klubin tiimoilta järjestämme ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, sikarikulttuuriin liittyviä luentoja ja tietenkin tastingeja, joissa maistellaan erilaisia sikareita ja keskustellaan niistä.

Lasse Öhmania harmittaa, että Suomessa ollaan kokonaan tukahduttamassa sikarikulttuuria.

– En väitä, että sikarinpoltto on terveellistä, mutta vähemmän haittaa varmaan on polttaa kerran viikossa sikari kuin päivittäin savukkeita. Helsingissä ei käytännössä enää ole paikkoja, missä voi polttaa sikareita. Ainoa mahdollisuus siihen ovat erilaiset yksityisklubit. Vain ravintola Elitessä on enää kaikille avoin sikarihuone.

Suomessa ja Virossa noudatetaan EU:n yhteistä tupakkalakia. Suomessa viranomaiset tulkitsevat sitä kuitenkin tiukemman mukaan kuin virolaiset kollegansa.

– Esimerkiksi Virossa asiakas saa ottaa juoman mukaan sikariloungeen, Suomessa taas ei, Öhman toteaa.

Tallinnassa on neljä sikareihin erikoistunutta myymälää: Öhmanin omistama Happy Cigars, D´Boiss lounge, The Oak lounge ja Sigari Maja. Niissä kaikissa on myös oma lounge. Lisäksi monessa hotellissa ja ravintolassa on sikarihuone.

Tallinn Cigar Club teki viime keväänä asiakaskyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää Tallinnan sikarimyymälöiden palvelutasoa. Kyselyn tulokset piti julkistaa jo kesän sikaritapahtumassa, mutta koronavirus sotki suunnitelmat, kun koko tapahtuma piti perua.

Sikarimyymälöiden asiakkailta kerättiin kokemuksia muun muassa myymälöiden valikoimasta, tunnelmasta, sijainnista, palvelutasosta ja henkilökunnan osaamisesta. Vastauksia saatiin useampi sata. Happy Cigars voitti ylivoimaisesti kyselyn palvelusarjan saaden parhaat pisteet hyvästä asiakaspalvelusta ja henkilökunnan ammattitaidosta.

– Happy Cigars lounge on kuin rento olohuone, eikä liian fiini. Olemme matalan kynnyksen paikka ja meille on helppo piipahtaa sisään. Osaava henkilökuntamme neuvoo mielellään sikariharrastuksen aloittamisessa ja meiltä voi kysyä sikareihin liittyen mitä vaan. Sikariharrastus sopii kaikille. Meilläkin käy asiakkaina paljon nuoria, Öhman kertoo.

Happy Cigars lounge on sijainnut jo seitsemän vuoden ajan Tallinnan matkustajasatamassa, D-terminaalin naapurissa. Se on ainoa sikarimyymälä Tallinnassa, josta saa palvelua myös suomeksi. Noin 80 prosenttia myymälän asiakkaista tuleekin Suomesta ja on kanta-asiakkaita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut