Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tunnetko jo Tallinnan joulukuusen tarinan?

Tallinnan Raatihuoneentorilla, keskellä Euroopan parhaaksi valittua joulutoria seisoo joka vuosi komea kuusipuu. Joulutorille sopivan puun löytäminen on jokavuotinen jännitysnäytelmä.

Viime vuosina Tallinnan kaupunki on kilpailun avulla etsinyt sopivan kuusen torille lähiöidensä kätköistä. Tänä vuonna sopiva kuusi löytyi Pääskülän asuinalueelta Nõmmen kaupunginosasta.

Upea noin 15 metriä korkea kuusi on lähes 50 vuotta vanha. Kuusen melko tarkka ikä tiedetään sen takia, että perhe, jonka pihalla kuusi on kasvanut, muistaa isän istuttaneen nuoren kuusentaimen pihalle vuonna 1975. Vuosien ajan perhe ripusti joka joulu kuuseen värikkäät valot, kunnes ei enää löytynyt tarpeeksi korkeita tikkaita.

– Viimeisten kymmenen vuoden ajan olemme vitsailleet ystävillemme, että kasvatamme pihalla joulukuusta Tallinnan Raatihuoneentorille. Tänä vuonna vitsistä tuli totta, perhe kertoi tallinnalaisen Pealinn-lehden haastattelussa.

Sitä kuka keksi joulukuusen, emme tiedä. Sen me kuitenkin tiedämme, että Tallinnan oli Euroopan ensimmäinen paikka, jossa nykymuotoinen joulukuusi pystytettiin kaiken kansan katseltavaksi.

Tämä tapahtui vuonna 1441, kun Mustapäiden veljeskunta pystytti kuusen Tallinnan Raatihuoneentorille. Aikaisemmin Tallinna ja Riika ovat kinastelleet siitä, kummassa kaupungissa ensimmäinen joulukuusi todellisuudessa oli.

Kisa ratkesi Tallinnan hyväksi, kun aihetta Tallinnan kaupunginarkistossa tutkinut historioitsija Jüri Kuuskemaa löysi alkuperäisen asiakirjan vuodelta 1441. Siitä selviää, että raati palkkasi peräti musikantteja soittamaan joulupäivänä kuusen katveessa. Tämä vanha perinne on siis jatkunut Tallinnan raatihuoneen torilla jo 579 vuotta!