T24: Virossa ei juhlita loppiaista kuten Suomessa, vaan leivotaan itämaantietäjien kunniaksi piirakka

Virossa joulukuusi riisutaan koristeista loppiaisena. Arto Henriksson

Thea Ekholm

Keskiviikkona 6. tammikuuta vietetään Suomessa loppiaista, joka on yleinen vapaapäivä. Toisin on Virossa, jossa loppiainen on kyllä kirkollinen merkkipäivä, mutta ei suinkaan vapaapäivä.

Mutta tiedätkö, minkä takia loppiaista vietetään? Eri lähteiden mukaan loppiainen on yksi vanhimmista kirkollisista juhlapäivistä, jopa jouluakin vanhempi. Sitä vietetään länsimaisissa kirkoissa itämään tietäjien Betlehemiin saapumisen muistoksi. Monissa maissa loppiaista kutsutaankin kolmen kuninkaan juhlaksi.

Suomessa myös joulunpyhien katsotaan päättyvän loppiaiseen. Virossakin tämä kolmen kuninkaan juhla lopettaa joulun juhlinnan ja joulukuusi riisutaan silloin koristeista. Kun kuusi on riisuttu, sen voi useimmilla paikkakunnilla Virossa kiikuttaa nuotiopaikalle, jossa järjestetään joko heti loppiaisena tai jonakin sitä seuraavana päivänä suuri kuusikokko.

Loppiaisena on Virossa myös tapana leipoa kolmen kuninkaan eli itämaantietäjien kunniaksi piirakka, johon piilotetaan herne tai papu. Sen löytäjä kruunataan sitten herne- tai papukuninkaaksi tai -kuningattareksi, jonka onni seuraavalle vuodelle on taattu. Piirakka, joka tunnetaan myös nimellä loppiaiskakku tai Galette de rois on tuhtia syötävää, sillä voitaikinakuoren sisällä on mantelimassatäyte.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut