T24: Viron historiallisen museon Maarjamäen linna on ehdolla vuoden eurooppalaiseksi museoksi

Thea Ekholm

Tallinnassa, Piritan rantatien varressa sijaitseva Maarjamäen linna, joka nykyään kuuluu Viron historialliselle museolle, on ehdolla vuoden eurooppalaiseksi museoksi. Voittaja selviää tämänhetkisten tietojen mukaan toukokuussa 2021.

Tällä kertaa Euroopan parhaan museon tittelistä kilpailee 27 museota eri Euroopan maista. Vuoden eurooppalainen museo -titteliä voi hakea uusi tai kolmen viimeisen vuoden aikana uudistunut museo. Arvostetun palkinnon on jakanut European Museum Forum vuodesta 1977 lähtien.

Suomesta Vuoden eurooppalainen museo -tittelin saajaksi ovat olleet ehdolla eri vuosina muun muassa Espoon modernin taiteen museo Emma, Helinä Rautavaaran museo, Vapriikki, Helsingin kaupunginmuseo ja Tampereella toimiva Lenin-museo.

Vapriikki ja Helsingin kaupunginmuseo ovat saaneet kilpailussa kunniamaininnan, mutta mikään suomalaismuseo ei ole titteliä voittanut. Virossa palkinnon on aikaisemmin saanut taidemuseo Kumu vuonna 2008. Lisäksi Viron historiallisen museon Suurkillan talo Tallinnan Vanhassakaupungissa on ollut ehdolla kilpailussa vuonna 2013.

Lue myös: Maarjamäen linnan puutarha on Tallinnan kesäkeidas

Maarjamäen linna avattiin uudistettuna helmikuussa 2018 ja avajaiset olivat osa Viron itsenäisyyden satavuotisjuhlien ohjelmaa. Neljä vuotta kestäneen remontin aikana tämä 1800-luvulla valmistunut ja muun muassa kreivi Anatoli Orlov-Davydovin kesäpalatsina, ravintolana ja lentosotakoulunakin palvellut rakennus entisöitiin entiseen loistoonsa.

Maarjamäen museoalueella on linnassa toimivan Viron historiallisen museon lisäksi Viron elokuvamuseo, vanha tallihuone, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä ulkoalueella vanhojen neuvostoaikaisten patsaiden ja monumenttien näyttely.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut