Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Suomen Koronavilkku on nyt yhteensopiva useiden eurooppalaisten koronasovellusten kanssa – Mutta ei vieläkään Viron HOIA-sovelluksen kanssa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tammikuun ensimmäisellä viikolla tiedotteen, jossa kerrottiin Suomen Koronavilkku-sovelluksen uuden päivitysversion olevan yhteensopiva useiden muiden eurooppalaisten koronasovellusten kanssa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Koronavilkun käyttäjä voi nyt saada ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, vaikka tartunnasta ilmoittanut henkilö käyttäisi jotakin muuta eurooppalaista koronasovellusta. Vastaavasti jos Koronavilkun käyttäjällä todetaan tartunta, hän voi halutessaan välittää siitä tiedon myös muiden maiden koronasovellusten käyttäjille.

– Koronavilkun yhteensopivuus muiden sovellusten kanssa tehostaa koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua ja estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat eri maiden välillä, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho sanoo tiedotteessa.

Koronasovellusten yhteentoimivuusalueeseen ovat tähän mennessä liittyneet Suomen lisäksi ainakin Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola.

Valitettavasti listasta puuttuu Viro, mikä tarkoittaa sitä, että Viron HOIA-koronasovellus ja suomalainen Koronavilkku eivät vieläkään vaihda tietoja keskenään.

HOIA-sovelluksen kehittäneen Viron terveyden ja hyvinvoinnin tietojärjestelmien keskuksen (TEHIK) mukaan heillä on parhaillaan käynnissä yhteistyökumppanin hankintaprosessi asiaan liittyen.

– Etsimme parhaillaan yhteistyökumppania, joka mahdollistaa tietojen vaihtamiseen rajojen yli, jotta mobiilisovellukset voivat olla yhteydessä toisiinsa. Sitten kun kumppani on löytynyt, voimme antaa tarkemman arvion siitä, milloin Suomen ja Viron koronasovellukset ovat yhteensopivat, Tehikin viestintäpäällikkö Karilin Engelbrecht kertoi Tallinna24:lle.

Lue myös: Viron pahentunut koronatilanne on saanut ihmiset lataamaan HOIA-koronasovellusta ahkerasti

Uudessa toimintamallissa käyttäjän yksityisyys on turvattu, sillä tartunnasta ilmoittava käyttäjä päättää itse, antaako hän luvan rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta, eikä käyttäjää voida tunnistaa jaettavasta tiedosta.

Suomessa Koronavilkkua oli marraskuun 2020 alkuun mennessä ladattu yli 2,5 miljoonaa kertaa. Virossa HOIA-sovellusta oli tammikuun ensimmäiseen viikkoon mennessä ladattu 250 000 kertaa.

Päivittyvä lista sovelluksista ja niiden yhteensopivuudesta löytyy täältä.