T24: Tutkimus: Virolaiset luottavat enemmän maansa hallitukseen kuin latvialaiset ja liettualaiset – Mutta eivät yhtä paljon kuin suomalaiset

Virossa instituutioihin, kuten parlamenttiin luottaa 51 prosenttia väestöstä. Riigikogu / Martin Siplane

Thea Ekholm

Viron sosiaalisen tutkimuksen instituutin ja Norstatin vuodenvaihteessa julkaiseman tutkimuksen mukaan virolaiset luottavat maansa hallitukseen enemmän kuin latvialaiset tai liettualaiset. Luottamus ei kuitenkaan ole yhtä korkealla tasolla kuin suomalaisilla.

Tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista luottaa maansa hallitukseen. Luku oli kaikissa kolmessa Baltian maassa pienempi. Virolaisista hallitukseen luottaa 53 prosenttia, liettualaisista 41 prosenttia ja latvialaisista vain 30 prosenttia, kerrotaan aiheesta julkaistussa tiedotteessa.

Virolaisten korkea luottamus omaan hallitukseen oli ehkä hiukan yllättäväkin tulos, sillä vastikään eronnut Jüri Rataksen hallitus kulki varsinkin vuoden2020 aikana kriisistä toiseen.

Tutkimuksessa kysyttiin osallistujilta heidän luottamustaan eri instituutioihin nelitasoisen asteikon avulla. Tulokset osoittivat, että alle puolet latvialaisista (28%) ja liettualaisista (24%) luottaa maansa parlamenttiin ja hallitukseen. Virossa instituutioihin luotti hieman yli puolet vastaajista (51%).

Suomessa luottamus instituutioihin oli korkein. Suomessa 70 prosenttia vastaajista luotti eduskuntaan ja hallitukseen.

Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä kesällä 2020 kaikissa neljässä maassa ja sen tarkoituksena oli kartoittaa suomalaisten, virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten maailmankatsomusta. Tutkimuksessa oli 100 kysymystä, joihin vastasi jokaisesta maasta 1 000 yli 18-vuotiasta ihmistä.

Sosiaalisen tutkimuksen instituutti

• Viron Sosiaalisen tutkimuksen instituutti (MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi) on ajatushautomo, jonka tavoitteena on selvittää virolaisten mielipiteitä yhteiskunnallisesti tärkeistä ja ajankohtaisista kysymyksistä.

• Instituutti toteuttaa mielipidekyselyt yhteistyössä ammattimaisten tutkimusyritysten, kuten Norstat Eesti AS: n kanssa, mikä auttaa varmistamaan tarvittavan edustavan otoksen.

• Vuodesta 2016 lähtien instituutti on toteuttanut lähes 70 kyselyä, joiden yhteydessä on kysytty yli 60 000 ihmisen mielipidettä eri aiheista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut