T24 | Virolainen Sven Zeider työskentelee koronakriisin etulinjassa – Korona kuormittaa kiireisen päivystyspoliklinikan arkea entisestään

Tallinnan Mustamäellä sijaitsevan Pohjois-Viron aluesairaalan päivystyspoliklinikka on koko Viron suurin ympärivuorokautista päivystystä tarjoava yksikkö. Siellä hoidetaan äkillisesti sairastuneita, kiireellistä hoitoa tarvitsevia ja kriittisessä tilassa olevia potilaita.

Mustamäelle tuodaan niin suurten onnettomuuksien uhrit kuin aivo- ja sydäninfarktipotilaat. Myös Viron saarilla loukkaantuneet potilaat kuljetetaan tänne. Koronakriisin aikana päivystyspoliklinikka ottaa myös vastaan koronapotilaita ympäri vuorokauden.

Pohjois-Viron aluesairaalan päivystyspoliklinikka on myös vastaanottovirkailija Sven Zeiderin työpaikka. Hänen tehtävänään on vastaanotossa kirjata kaikki potilaat sairaalan tietojärjestelmiin sekä toimia lääkäreiden ja sairaanhoitajien apuna akuuteissa tilanteissa potilaita vastaanotettaessa.

Koskaan ei tiedä, mitä 12 tuntia kestävän työvuoron aikana voi päivystyksessä sattua ja tapahtua, eikä etukäteen osaa ennustaa, minkälainen työpäivä on edessä.

Sven Zeiderilla on samaan tapaan, kuin monella muulla virolaisella päivätyön lisäksi oma yritys. Se vuokraa limusiineja häihin ja erilaisiin juhliin. Sven itse toimii kuljettajana.

– Aloitin työt päivystyspoliklinikalla syksyllä 2019. Halusin yritystoiminnan lisäksi tehdä myös työtä muiden ihmisten hyväksi. Yrittäjänä sitä tekee töitä vaan itselleen ja yleensä yksin. Täällä päivystyksessä minulla on todella mukava työyhteisö. Meillä on hyvä työilmapiiri, vaikka tilanne koronan takia on vaikea, Sven Zeider kertoo.

Sven Zeiderin positiivinen olemus myös huomataan sairaalan ja poliklinikan käytävillä. Hän tervehtii kaikkia työntekijöitä ja järjestää välillä henkilökunnalle mukavia yllätyksiä. Kuten mahtavan piirasbuffetin joulun pyhinä.

– Vaikka työ on välillä raskasta, niin potilailta saamani hyvä palaute on palkitsevaa ja auttaa jaksamaan.

Nuoruudessaan Sven on ajanut ambulanssia, joten aivan kylmiltään hän ei terveydenhuoltoalalle siirtynyt. Pohjois-Viron aluesairaala tarjosi hänelle koulutuksen vastaanottovirkailijan tehtäviin ja sairaalan järjestelmien käyttöön.

– Tämä työ ei ole pelkkää vastaanottotiskin takana Istumista. Välillä seuraan lääkäreitä ja hoitajia toimenpidehuoneeseen tai ambulanssien vastaanottoalueelle. Siellä voi välillä nähdä järkyttäviäkin asioita ja silti oma työ on hoidettava.

Korona on vaikuttanut myös Svenin työhön. Töissä ollessa on koko ajan käytettävä maskia ja työvuorot voivat venyä pitkiksi, jos työkavereita on sairauslomalla.

– Koronakriisin aikana poliklinikan pihalla on ollut konttiin rakennettu koronapotilaiden vastaanottopiste, joka on avoinna klo 22 saakka. Sen jälkeen ihmiset, jotka epäilevät saaneensa koronatartunnan, otetaan vastaan poliklinikan vastaanotossa, jossa itse työskentelen.

Päivystyspoliklinikan vastaanotossa kaikki turvajärjestelyt on hoidettu moitteettomasti. Ensin sisääntulija ohjataan desinfioimaan kätensä. Sen jälkeen hänelle annetaan maski, jos sellaista ei ole. Sen jälkeen vastaanottovirkailija mittaa vielä kuumeen asiakkaan korvasta. Tämän jälkeen potilas kirjataan sisään järjestelmiin.

– Korona-aikaan potilaiden joukossa on ollut paljon ulkomaalaisia, myös suomalaisia. Heille on iloinen yllätys, kun joku puhuu suomea. Sen lisäksi puhun tietenkin viroa sekä venäjää, englantia ja vähän saksaa, Sven kertoo.

Talvi on päivystyspoliklinikalla kiireistä aikaa ilman koronavirustakin, sillä liukkaat kelit aiheuttavat liukastumisia ja muita onnettomuuksia. Kesällä on rauhallisempaa.

– Saan itse vaikuttaa työvuoroihini. Kesällä teen vähemmän vuoroja, koska silloin ajan myös limusiinia.

Sven Zeider otti koronarokotuksen heti kun se oli tammikuun alussa mahdollista. Pohjois-Viron aluesairaalassa rokotettiinkin ensimmäisenä päivänä 1 400 työntekijää, enempää ei kerta kaikkiaan ehditty. Henkilökunnasta 70 prosenttia oli heti valmis ottamaan rokotteen.

– Virossa on liikkunut huhuja siitä, että sairaalat pakottavat henkilökunnan ottamaan koronarokotteen, mutta se ei pidä paikkaansa. Rokotteen saa ottaa, jos haluaa. Itselleni rokote ei aiheuttanut mitään oireita. Käsi oli vain vähän kipeä sen jälkeen.

Kulunut syksy on ollut sekä Pohjois-Viron aluesairaalassa että sen päivystyspoliklinikalla paljon kiireisempää ja raskaampaa aikaa kuin kevät. Koronaviruksen toisen aallon suuruutta ei kukaan osannut arvioida. Tällä hetkellä kaikki sairaalan koronapotilaille varatut osastopaikat ovat täynnä ja työvoimatilanne on vaikea.

– Olemme juuri tehneet muutoksia toimintatapoihin ja osastojen käyttöön saadaksemme lisäpaikkoja koronapotilaiden intensiivihoitoon, päivystyspoliklinikan ylilääkäri tohtori Vassili Novak kertoo.

Koska päivystyspoliklinikka on sairaalan tärkeimpiä osastoja ja toiminnassa vuorokauden ympäri, on henkilöstötilanne siellä parempi. Lisäksi sairaalan puolelta saadaan aina tarvittaessa lisää apuvoimia.

– Terveydenhuoltoalan työvoimatilanne Virossa on nyt huono. Tällä hetkellä moni työntekijä on joko sairaana tai karanteenissa, eikä pääse töihin. Alalla ei ole suurta työntekijäreserviä, josta olisi mahdollista saada sijaisia. Lisäksi moni tekee töitä myös Suomessa ja korona-aikana kahden maan sairaaloiden välillä liikkuminen on ongelmallista. Se voidaan jopa kieltää riippuen virustilanteesta, Vassili Novak toteaa.

Tärkeää työtä ja pitkää päivää Pohjois-Viron aluesairaalassa tekeville lääkäreille ja sairaanhoitajille on maksettu niin sanottua koronalisää.

– Lisän suuruus riippuu työtehtävistä, mutta se on ollut vähintään puolitoista kertainen palkka, Novak sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut