T24: Tallinna sijaitsevan Nigulisten museokirkon torniin rakennetaan näköalatasanne – Perille vie ehkä jo ensi vuonna uusi hissi

Thea Ekholm

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Nigulisten museokirkossa käynnistyy tänä vuonna kehitysprojekti, jonka myötä kirkon torniin rakennetaan näköalatasanne sekä hissi.

Uusi näköalatasanne tarjoaa turisteille ja paikallisille asukkaille upean mahdollisuuden katsella Tallinnaa ja sen vanhaa kaupunkia noin 100 metrin korkeudesta.

Idea näköalatasanteen rakentamisesta ja tornin avaamisesta yleisölle on peräisin jo 1970-luvulta.

– Vielä 1970-luvulla suunniteltuja rakennustöitä ei toteutettu useasta syytä, mutta kirkon kunnostustöiden aikana rakennettiin kuitenkin hissikuilu. Sen ansiosta Viron taidemuseo otti asian uudestaan esille 2000-luvulla, Nigulisten museokirkon johtaja Tarmo Saaret kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Vuonna 2019 Viron taidemuseo tilasi kulttuuriperinnön säilyttämisen erityisvaatimukset täyttävät suunnitelmat Nigulisten kirkon tornin ja pienen kappelin kunnostamiseksi. Niissä on mukana hissin rakentaminen torniin.

Hissiprojektin tavoitteena on tarjota museovieraille houkutteleva kokemus sekä mahdollisuus nähdä Tallinnan Vanhakaupunki uudesta näkökulmasta. Erityisen tärkeä hissa on pyörätuolilla liikkuville museovieraille.

– Tämä on tärkeä kehitysprojekti meille, sillä nykyaikaisen museon on kehityttävä ja otettava huomioon vierailijoiden toiveet sekä heidän esteetön pääsynsä kulttuurisesti ja historiallisesti arvokkaisiin rakennuksiin, Viron taidemuseon johtaja Sirje Helme sanoo.

Tavoitteena on, että kirkon torniin vievä hissi olisi käytössä vuonna 2022. Sen suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto KOKO arkkitehdit. Projektin tarkka kustannusarvio ei ole vielä tiedossa, mutta sen arvioidaan olevan noin miljoona euroa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut