T24: Virolaismetsästäjät ovat asentaneen yli 800 heijastinta teiden varsiin - Heijastimien avulla voidaan tehokkaasti estää eläinten aiheuttamia liikenneonnettomuuksia

Heijastimia on asennettu Virossa 23 eri tien varteen seitsemän eri maakunnan alueella. Eesti Jahimeeste Seltsi

Thea Ekholm

Viron metsästäjäliitto käynnisti keväällä 2020 hankkeen, jonka tavoitteena on vähentää valtateitä ylittävien eläinten aiheuttamia liikenneonnettomuuksia. Hankkeen tiimoilta metsästäjät ovat tähän mennessä asentaneet Virossa yli 800 heijastinta 23 eri tien varteen.

Mallia hankkeelle on haettu muualta Euroopasta, jossa varoittavia heijastimia on asennettu teiden varsiin useissa maissa. Viron hanke on ollut niin menestyksekäs, että alan eurooppalainen kattojärjestö, European Federation for Hunting and Conservation, on kiitellyt sitä julkisesti.

Nyt heijastinten asentamisen jälkeen edessä on kolmen vuoden projekti, jonka tarkoituksena on selvittää heijastinten vaikutusta eläinten käyttäytymiseen.

Viron metsästäjäliiton hallituksen jäsenen Jaanus Põldmaan mukaan metsästäjät eri puolilla Eurooppaa käyttävät erilaisia heijastimia ja myös Viro etsii erilaisia ratkaisuja.

– Meillä on täällä Pärnun maakunnan alueella sijaitsevalla tieosuudella käytössä hiukan erilaiset heijastimet kuin muualla Virossa. Ihminen näkee tämän heijastimen selvästi, muita heijastinmalleja ei välttämättä ihmissilmä erota, Põldmaa sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Tien varteen asennettujen heijastimien sininen valo kertoo autoilijoille, että alueella voi olla eläimiä ylittämässä tietä.

Virolaismetsästäjät ovat asentaneet heijastimia jo nyt enemmän kuin alun perin suunniteltiin. Niiden vaikutus on jo varhaisessa vaiheessa ollut ilmeinen, mikä on kannustanut uusia metsästysseuroja liittymään mukaan projektiin.

– Tähän mennessä Virossa on teiden varteen asennettu jo yli 800 heijastinta, mikä on lähes kaksinkertainen määrä alkuperäiseen tavoitteeseen verrattuna. Niillä tieosuuksilla, jonne heijastimia on asennettu, ei ole sen jälkeen löytynyt yhtään kuollutta eläintä, projektipäällikkö Urmas Salmu kertoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut