T24: Tallinnan Fotografiska esittelee tänä talvena tunnettuja naisvalokuvaajia – Ensimmäisenä esittäytyy Evelyn Bencicova

Thea Ekholm

Heti maanantaina 18. tammikuuta, kun Viron koronarajoitukset hellittivät ja museot saivat taas avata ovensa, valokuvataiteenmuseo Fotografiska esitteli Tallinnassa ensimmäisen uuden talvinäyttelynsä.

Kyseessä on nuoren slovakialaisen Evelyn Bencicovan Merror-näyttely, joka aiheuttaa katsojassa sekä epämukavuuden tunteita että nautintoa ja houkuttelee katsomaan.

– Elämme erikoisia aikoja, tämä on jo kolmas kerta puolen vuoden aikana, kun avaamme Fotografiskan ovet uudestaan. Tänä talvena esittelemme erityisesti naisvalokuvaajia, joista Evelyn Bencicova on ensimmäinen. Kaksi muuta naisvalokuvaajan näyttelyä on vielä tulossa, Tallinnan Fotografiskan toimitusjohtaja Margit Aasmäe kertoo.

Museossa ovat esillä vielä myös viime vuoden syyskuussa avautunut Erik Johanssonin Places Beyond -näyttely ja lokakuussa avautunut Anders Petersenin näyttely Color Lehmitz. Molemmat näyttelyt ovat saaneet jatkoaikaa helmikuun puolelle.

– Halusimme antaa näyttelyille jatkoaikaa, sillä moni ei ole ehtinyt nähdä niitä, koska museo on ollut kiinni koronaviruksen takia jouluaatosta lähtien, Aasmäe lisää.

Evelyn Bencicova on visionäärinen taiteilija, jonka teoksissa on steriilejä, minimalistisia ja riisuttuja hahmotelmia ja asetelmia. Tämä on yksi tapa määritellä Bencicovaa, joka on taiteellisen elämäntapansa ansiosta täysin avoin muiden tulkinnoille.

Näyttelyn nimi Merror on sekoitus sanoista mirror eli peili ja error eli virhe. Se kuva sitä, kuinka täydellisesti luodun ja hallitun pinnan alla voi olla kitkaa.

– Bencicovan kuvien täydellisen pinnan alla on aina jotain muuta, kuvat eivät ole sitä, miltä ne ensin näyttävät, Fotografiskan näyttelypäällikkö ja yksi sen perustajista Maarja Loorents kertoo.

Merror-näyttelyssä on esillä Bencicovan valokuvia eri sarjoista sekä muutama videoteos.

– Minua ohjaa valtava kiinnostus muita ihmisiä kohtaan. Tutkin heitä jatkuvasti. Teokseni koostuvat monista kerroksista. Silloin kun otan muotokuvia sekä silloin, kun luon teosta, jossa mallien vartalot muodostavat arkkitehtonisia kokonaisuuksia. Pinnalla kaikki näyttää harmoniselta, mutta teoksissa on elementtejä, yleensä yksityiskohtia, jotka aiheuttavat kitkaa, Evelyn Bencicova kertoo töistään.

Inspiraatiota Bencicova hakee neuvostoaikaisesta visuaalisesta maailmasta, jossa on paljon tuttuja elementtejä virolaisille. Teoksissa on nähtävissä viittauksia retroarkkitehtuuriin ja aitoon nostalgiaan.

Maarja Loorentsin mukaan Bencicova yhdistää eri tyylit ja tekniikat erittäin luovalla tavalla.

– Taiteilija ei anna vastauksia, vaan toivoo katsojan etsivän niitä teoksista ja luovan itse merkityksiä.

Merror-näyttely on avoinna 21.3.2021 saakka. Talven aikana Fotografiska Tallinn esittelee myös Ellen von Unwerthin ja Helene Schmitzin valokuvia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut