T24 | Tamperelainen Pyynikin Brewing Company laajentaa toimintaansa Viroon ja ostaa maan kolmanneksi suurimman panimon – Haljalan oluttehtaasta suunnitellaan myös matkailukohdetta

Pyynikin Brewing Company on tehnyt esisopimuksen virolaisen Haljalan panimon kiinteistöjen ja laitteiston ostamisesta. Koillis-Viron Haljalassa toimiva oluttehdas on tuotantomäärältään ja kapasiteetiltaan Viron kolmanneksi suurin ja se on ollut tanskalaisen pörssiyhtiö Harboes Bryggeri A/S:n omistuksessa lähes 30 vuotta.

Haljalan panimo on valmistanut enimmillään vajaat 20 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Panimon kokonaiskapasiteetti on 30 miljoonaa litraa sisältäen virvoitusjuomat, mehut ja RTD-juomat.

Kauppaan sisältyvät oluttehtaan kiinteistöjen ja laitteiden lisäksi neljän hehtaarin maa-alue, ajanmukainen laboratorio sekä kuljetuskalustoa. Harboen virolaiset tuotemerkit ja panimoyhtiö AS Viru Õlu eivät kuulu sopimukseen.

Yrityskaupan myötä Pyynikin Brewing Company lisää huomattavasti vuosituotantoaan. Haljalassa on suunnitelmissa tehdä virvoitusjuomia ja juomasekoitteita sekä muita volyymituotteita. Kaupalla ei kuitenkaan ole vaikutusta yhtiön kotimaan toimintaan. Yrityksen tuotekehitys, markkinointi, myynti ja hallinto säilyvät Tampereella.

– Tuotantomme on kasvanut viime vuosina hurjaa vauhtia. Olemme etsiskelleet kuumeisesti lisää kapasiteettia, koska emme ole pystyneet täyttämään kaikkia tilauksiamme. Toimitusongelmat ovat hankaloittaneet liiketoimintaamme ja hidastaneet kasvua, Pyynikin Brewing Companyn perustaja Tuomas Pere kertoo.

Yrityksellä oli kiire löytää tuotantotilaa ja valmistuskapasiteettia, sillä pelkästään tälle vuodelle tarve on kasvattaa tuotantoa vähintään 80 prosentilla, mikä tarkoittaa kahta miljoonaa litraa lisää erilaisia juomia.

– Yritimme etsiä kumppania ja valmista tuotantokapasiteettia Suomesta, mutta emme löytäneet. Sen jälkeen katseet oli pakko suunnata ulkomaille. Onneksi valmis panimo löytyi naapurimaasta Virosta, Pere sanoo.

Tamperelaispanimolla ovat viimeiset rahoitusneuvottelut käynnissä. Niistä lopulliset päätökset ovat tulossa lähiviikkoina.

Tanskalainen Harboe lopetti jo neuvostoaikana perustetun panimon oluenvalmistuksen Haljalassa viime heinäkuussa. Pyynikin Brewing Companyn ensimmäiset Virossa valmistetut virvoitusjuomat tulevat myyntii jo tällä viikolla.

– Meidän ensimmäisten Haljalassa valmistettujen virvoitusjuomien toimitukset Suomeen alkavat tällä viikolla. Olemme käyneet oluiden ja muiden juomien valmistusprosessia läpi ja testailleet laitteistoja. Tarkoituksenamme on ajaa koko oluttehdas ylös alkuvuodesta, Pere kertoo.

Virossa valmistetuissa ja pakatuissa tuotteissa on erikseen merkintä, että ne on tehty Haljalassa. Aluksi Pyynikki valmistaa Virossa omia tuotemerkkejään. Vähitellen alkaa myös erilaisten private label -tuotteiden valmistaminen.

– Olemme vasta oman polkumme alussa Virossa. Alamme suunnitella paikallisia markkinoita varten omia tuotteita. Panimolla on aiemmin valmistettu muun muassa marjamehutiivisteitä, jotka tuntuvat mahdolliselta myös tulevaisuudessa, Pere pohtii.

Haljalasta voi myös tulla uusi olutmatkailukohde Virossa, sillä Haljalan kunta ja oluttehdas sijaitsevat erittäin hyvien yhteyksien päässä Narvaan johtavan valtatien varressa. Rakveren kaupunkiin on matkaa vain 10 kilometriä ja Tallinnaan noin 90 kilometriä. Lähellä ovat Länsi-Virumaan suositut matkailukohteet Lahemaan kansallispuisto sekä Vihulan ja Sagadin kartanot.

Heti kun Viron koronarajoitukset sallivat, panimon yhteyteen avautuvat baari ja olutkauppa. Tavoitteena on turistivirtojen pysäyttäminen jatkossa Haljalan olutkeitaassa.

– Suunnitelmissamme on käynnistää heti yhteistyö alueen matkailuyritysten ja -organisaatioiden kanssa. Olisi todella hienoa olla osa alueen perinteikästä ja monien palveluiden matkailukokonaisuutta, Pere sanoo.

Paikalliset ovat ottaneet suomalaiset hyvin vastaan.

– Oluttehtaan toiminnan jatkuminen on mukava uutinen, josta koko maakunta on iloinen. Viime vuosi murensi meidän talouttamme Virossa ja Rakveren seudulla. Uudet työpaikat ovat tervetulleita, Länsi-Virumaan maakuntaliiton puheenjohtaja ja Viron parlamentin jäsen Einar Vallbaum toteaa.

Vallbaumin mukaan paikallinen panimo on parhaimmillaan vetovoimatekijä, joka heijastuu matkailualalle.

– Me tulemme varmasti tarjoamaan yhteistyön kättä. Ehkäpä kartanot ja kievarit ryhtyvät tilaamaan Haljalasta omia erikoisoluita, visioi Vallbaum.

Haljalan oluttehdas

Oluttehtaan juuret juontavat Haljalassa toimineeseen Viru-kolhoosiin, joka perusti Rakveren lähelle panimon vuonna 1975.

Oluenvalmistuksen yhtenä tavoitteena oli kerätä rahaa yhteiskunnallisiin kohteisiin, kuten kouluille.

Viron uudelleen itsenäistymisen aikoihin heinäkuussa 1991 kolhoosipanimosta muodostettiin AS Viru Õlu, jonka omistajaksi tuli tanskalainen Harboe Bryggeri. Eurooppalainen osaaminen takasi Länsi-Virunmaan oluelle tasaisen laadun.

Vuonna 2005 panimossa valmistettiin olutta 16,5 miljoonaa litraa. Viru Õlun markkinaosuus oli tuolloin Virossa 13 prosenttia.

Tunnettuja olutmerkkejä vuosien varrella ovat olleet muun muassa Puls, Wiru, Frederik, Bear Beer, Palmse ja Toolse.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut