T24 | Asuntojen hinnat nousivat Virossa viime vuonna koronasta huolimatta – Tallinnassa keskineliöhinta nousi joulukuussa jopa kaikkien aikojen ennätyslukemiin

Joulukuussa 2020 Tallinnassa asuntojen keskineliöhinta nousi 2 264 euroon, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Marraskuuhun verrattuna hinnat nousivat seitsemän prosenttia ja vuositasolla viisi prosenttia, kertoo Viron yleisradio.

– Viime vuosi oli Virossa asuntomarkkinoilla erikoinen. Koronan takia huhtikuussa tapahtui raju asuntokauppojen määrän lasku. Niitä tehtiin 40 prosenttia normaalia vähemmän. Onneksi kaupankäynti palautui kesän aikana normaalille tasolle ja syksy ja talvi ovat olleetkin aktiivista aikaa. Joulukuussa rikottiin kaikkien aikojen keskineliöhintojen ennätyksiä Tallinnan lisäksi myös Tartossa, virolaisen Uus Maa -kiinteistönvälitysyrityksen osakas ja hallituksen jäsen Mika Sucksdorff kertoo.

Koronaviruksen vaikutukset näkyivät viime vuonna enemmän Tallinnan vuokramarkkinoilla. Kun matkustusrajoitukset estivät matkailun Viroon, lyhytaikaisten vuokra-asuntojen, kuten Airbnb-asuntojen, markkina lähes kuoli.

– Nämä lyhytaikaiset vuokra-asunnot tuotiin Tallinnassa pitkäaikaisten vuokra-asuntojen markkinoille, mikä laski vuokratasoa. Vuokrat laskivat 15-20 prosenttia. Alkuvuodesta hintojen lasku on tasaantunut, mutta vielä ei olla takaisin aikaisemmalla tasolla, Sucksdorff sanoo.

Yllättävää on se, että vaikka koronakriisin takia Viron valtio velkaantuu ja yleinen taloustilanne on huono, niin kiinteistömarkkinoilla on käytännössä ollut noususuhdanne, eikä asuntokauppojen määräkään ole koronavuonna tippunut merkittävästi.

– Viime vuonna Virossa tehtiin 5,5 prosenttia vähemmän asuntokauppoja kuin vuonna 2019, mutta keskineliöhinta nousi kuitenkin 5,8 prosenttia. Tallinnassa myytiin 9 prosenttia vähemmän asuntoja viime vuoteen verrattuna, mutta keskineliöhinta nousi 6,8 prosenttia.

Sucksdorff selittää Tallinnan joulukuussa 2020 ennätyksellisiksi nousseita keskineliöhintoja runsaalla uudiskohteiden myynnillä.

– Uudiskohteiden osuus koko kiinteistömarkkinasta Tallinnassa on 33 prosenttia. Kun asiakas ostaa uudiskohteesta asunnon, tehdään ensin velkaoikeussopimus. Asunnon valmistuttua tehdään asiaoikeussopimus, jolla omistussuhde vaihtuu. Näitä asiaoikeussopimuksia tehtiin paljon joulukuussa ja se vaikutti kiinteistömarkkinaan ja nosti keskineliöhintoja. Kiinnostavaa on nähdä, mikä on hintojen kehitys jatkossa.

Myös Virossa koronavuonna ihmisten kiinnostus kesämökkejä ja kaupungin ulkopuolella sijaitsevia omakotitaloja kohtaan kasvoi.

– Jo keväällä välittäjiltämme tuli sellaista viestiä, että Tallinnan ulkopuolella sijaitsevat omakotitalot kiinnostivat ostajia erityisen paljon. Tällaisten kohteiden myynti kasvoikin viime vuonna 6 prosenttia.

Myös suomalaisten Virossa tekemät asuntokaupat pysyivät koronavuonna lähes ennallaan. Vuonna 2020 suomalaiset tekivät Virossa 496 kiinteistökauppaa, kun niitä tehtiin edellisvuonna 580 kappaletta. Suomalaiset ostivat asuntoja eniten Harjumaan, Pärnumaan ja Tarttumaan maakunnista sekä Saarenmaalta.

– Ero on yllättävän pieni, vaikka lähes puolen vuoden ajan erilaiset matkustuskiellot hankaloittivat suomalaisten saapumista Viroon.

Asunnon ostaminen Virosta kiinnostaa suomalaisia edelleen. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa ja markkina tunnetaan hyvin. Lisäksi pankit tarjoavat edelleen lainaa hyvillä ehdoilla.

– Vuokratuotto on toistaiseksi ollut Virossa parempi kuin Suomessa, samoin asuntojen arvonnousu erityisesti Tallinnan alueella. Tämä tekee Virosta kiinnostavan kohteen suomalaisille sijoittajille.

Tammikuun viimeisellä viikolla Virossa astui virkaan uusi Kaja Kallaksen johtama hallitus. Onko uuden hallituksen toimilla mahdollisesti jotain vaikutusta kiinteistömarkkinoihin?

– Hallituksen vaihtuminen ei suoranaisesti vaikuta kiinteistömarkkinoihin. Uskon kuitenkin uuden hallituksen ymmärtävän paremmin talouden kokonaiskuvaa ja sitä, että Viro tarvitsee ulkomaisia työntekijöitä pärjätäkseen. Ulkomaisten työntekijöiden määrän kasvu taas vilkastuttaa asuntokauppaa, mikä on hyvä asia, Sucksdorff toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut