T24 | Koronarokotuksista kieltäytyvät sairaanhoitajat aiheuttavat huolta Virossa

Viron mediassa on viime päivinä keskusteltu paljon siitä, pitäisikö koronarokote antaa myös ihmisille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Viron pääministerin Kaja Kallaksen Viron yleisradiolle antaman lausunnon mukaan rokote voi pian olla ehtona kansainvälisiin kokouksiin osallistumiselle ja jos virolaisia päättäjiä, kuten vaikkapa presidenttiä ja puolustusvoimain komentajaa, ei ole rokotettu, he jäävät ulkopuolelle tärkeitä päätöksiä tehtäessä.

Samaan aikaan maan terveydenhuoltoviranomaisia huolettaa se, että monet sairaanhoitajat ovat suoraan kieltäytyneet ottamasta koronarokotetta. Asiasta uutisoi Viron yleisradio.

Esimerkiksi koronaviruksen kurittamassa Narvassa, jossa monet lääkäritkin ovat muiden joukossa saaneet koronatartunnan, vain pieni osa sairaalahenkilökunnasta on ottanut rokotteen.

Narvan sairaalan ylilääkärin Olev Sillandin mukaan vain 217 henkilöä 670 sairaalan työntekijästä on rokotettu. Suunnilleen sama määrä henkilökunnasta on saanut koronatartunnan. Sillandin mukaan osa työntekijöistä haluaisi saada Venäjällä käytössä olevan Sputnik-koronarokotteen, mutta se ei ole mahdollista, koska rokotteella ei ole myyntilupaa EU:ssa.

Pärnun sairaalan lääketieteellisen johtajan tohtori Veiko Vahulan mukaan 80 prosenttia henkilökunnasta on rokotettava potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Sairaala on lähellä tavoitteen saavuttamista, mutta siitä huolimatta 200 ihmistä on kieltäytynyt rokotteen ottamisesta ja jotkut heistä haluaisivat mieluummin venäläisen rokotteen. Vahulan mukaan suurin syy kieltäytymiseen ovat rokotuksista liikkuvat ristiriitaiset tiedot, jotka ovat joko totta tai huhuja.

Viron sairaalayhdistyksessäkin on viime aikoina keskusteltu siitä, miten sairaalat voisivat kannustaa henkilökuntaansa ottamaan rokotteen. Pärnun sairaalassa rokotteen ottaminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista, eikä siihen pakoteta mitenkään.

Virossa lääkärit ovat suhtautuneet koronarokotteen ottamiseen huomattavasti myönteisemmin kuin hoitajat ja sairaanhoitajat. Tämä on ongelmallista sen takia, että nimenomaan heidän työhönsä kuuluu riskiryhmään kuuluvien potilaiden hoitaminen.

Koronapandemian alkamisen jälkeen ensimerkiksi alle kolmasosa Länsi-Tallinnan keskussairaalan hoitajista on rokotettu ja sairaanhoitajistakin vain hieman yli 40 prosenttia on ottanut rokotteen. Sairaalan johtajan tohtori Arkadi Popovin mukaan syynä on se, että moni on huolissaan koronarokotteiden kehittämisen nopeasta aikataulusta.

Popovin mukaan myös monilla rokotteesta kieltäytyneillä on venäläinen tausta, joten tämän ryhmän informoimiseksi koronarokotteiden turvallisuudesta pitäisi hänen mukaansa tehdä enemmän.

Virolaisen historioitsijan ja Viron sotilasakatemian lehtorin Igor Kopõtin mukaan Venäjän propaganda on osasyy rokotevastaisuuteen Virossa. Toistaiseksi suurin osa Virossa annetuista rokotteista on Pfizer / BioNtechin valmistamia ja ne on kehitetty ja valmistettu Euroopassa.

Kopõtinin mukaan Venäjä on aloittanut propagandakampanjan länsimaissa kehitetyille rokotteille ja esimerkiksi Pfizerin rokotteen aiheuttamat pienet sivuvaikutukset ovat näkyneet negatiivisessa valossa Venäjän tiedotusvälineissä. Pfizerin rokotteella ei ole myyntilupaa Venäjällä.

Kopõtinin mukaan venäläisillä tiedotusvälineillä on suuri vaikutus Virossa, koska monet venäläiset ja vironvenäläiset seuraavat vain niiden uutisointia. Lisäksi osa Viron venäjänkielisistä tiedotusvälineistä myös vahvistaa Venäjän kantoja joko tahallaan tai tahattomasti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut