T24: Viron kansalliskirjasto Tallinnassa menee remonttiin vuonna 2022 – Rakennuksen kattoterassit on tarkoitus avata yleisölle

Arkkitehtitoimisto Sirkel & Mallin näkemys siitä, miltä Viron kansalliskirjasto voisi näyttää tulevaisuudessa. Sirkel & Mall

Thea Ekholm

Viron valtion kiinteistöyhtiön Riigi Kinnisvara AS:n suunnitelmissa on Tallinnassa sijaitsevan Viron kansalliskirjaston mittava entisöinti- ja remontointiprojekti, jonka kustannusarvio on 65 miljoonaa euroa. Asiasta kertoo Viron yleisradio.

Kiisteltyä neuvostoaikaista ja brutaaliksikin kutsuttua arkkitehtuuria edustava kansalliskirjasto on Viron nuorin suojeltu kulttuuriperintökohde. Kirjasto valmistui vuonna 1993 ja se on kokonsa puolesta koko Baltian suurin kirjasto.

Suunniteltu 65 miljoonan euron arvoinen entisöintiprojekti on arvoltaan myös yksi Viron suurimmista kulttuurialan infrastruktuurihankkeista viime vuosikymmenten aikana.

Kirjastorakennus on Viron kansalliskirjaston tiedottajan Argo Kerbin mukaan todella remontin tarpeessa.

– Sateisina päivinä katto vuotaa ja rakennuksen koko vesiputkisto- ja sähköjärjestelmä on vaihdettava. Kaasusammutusjärjestelmä on poistettu käytöstä ja se on mahdollisesti muuttunut vaaralliseksi- Lisäksi meillä on viime aikoina ollut ongelmia varastojen jäähdytysjärjestelmän kanssa, jonka pitäisi varmistaa, että arvokkaat teokset säilytetään oikeassa lämpötilassa, Argo Kerbin kertoo.

Remontin myötä kaikki kirjastorakennuksen ulkoterassit on tarkoitus ottaa käyttöön ja lisäksi rakennuksen kuudenteen kerrokseen on tarkoitus avata ulkokirjasto, jonne tulee lukualue, kasveja ja valaistus. Tällä hetkellä rakennuksen kuudes kerros on käyttämätöntä tilaa, mutta sinne on suunniteltu rakennettavaksi uusi konferenssisali tapahtumia ja esityksiä varten.

Remontti ei tule muuttamaan Viron kansalliskirjaston ulkoasua paljoakaan. Julkisivu tullaan puhdistamaan, rikkoutuneet kohdat korjataan ja valaistusta lisätään. Remontin jälkeen kirjasto on toiminnassa ympäri vuorokauden.

Tämänhetkisten tietojen mukaan remonttiprojekti alkaisi maaliskuussa 2022 ja valmista pitäisi olla vuonna 2025. Vielä ei ole tietoa siitä, missä tiloissa kansalliskirjasto toimii remontin ajan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut