T24: Viron tämän talven ensimmäinen jäätie avattiin Peipsijärvellä

Thea Ekholm

Kunnon talvesta ja kovista pakkasista on se hyöty, että Virossa päästään avaamaan jääteitä. Maan tunnetuimmat jäätiet johtavat mantereelta saarille, kuten Saarenmaalle ja Hiidenmaalle, mutta tänä talvena ensimmäinen jäätie avattiin kuitenkin Itä-Viron Peipsijärvelle. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Tämä kahdeksan kilometrin mittainen jäätie kulkee pienestä Laaksaaren satamasta asutulle Piirissaarelle. Edellisen kerran jäätie oli avoinna vuonna 2019. Viikonloppuna avautunutta jäätietä pitkin tehtiin kahden ensimmäisen päivän aikana yli 200 automatkaa.

Saaren 30 ympärivuotista asukasta eivät kuulemma ole kovin innoissaan jäätien avaamisesta, sillä se tuo saareen turisteja. Jäätie ei myöskään hyödytä saaren asukkaita, jotka ovat tottuneet kulkemaan jään yli moottorikelkoilla jo ennen tien avaamista.

Kovista pakkasista huolimatta merenjää ei ole vielä muualla Virossa tarpeeksi paksua jääteiden avaamiseen. Viron liikennevirasto teki viime viikolla tutkimuksia merijään paksuudesta, mutta totesi ettei jääteitä Viron muille saarille vielä voida avata.

Jäätien rakentamista varten jään on oltava vähintään 20 senttiä paksua. Silloin tietä voivat ajaa ajoneuvot, joiden kokonaispaino on enintään 2,5 tonnia.

Virossa on seitsemän virallista jäätietä: Hiidenmaan ja mantereen välillä, Hiidenmaan ja Saarenmaan välillä, Muhun saaren ja mantereen välillä, Vormsin saaren ja mantereen välillä, Kihnun saaren ja mantereen välillä, Haapsalun ja Noarootsin väillä ja Laaksaaren sataman ja Piirissaaren välillä.

Ainut vuosi, jolloin kaikki jäätiet ovat olleet yhtä aikaa auki oli 2011. Silloin Viron jääteitä käytti yhteensä 55 663 ajoneuvoa.

Eniten liikennettä oli vuonna 2013 Haapsalun ja Noarootsin välisellä jäätiellä, kun se oli avoinna 77 päivää. Jäätiellä kulki silloin 19 979 ajoneuvoa.

Virossa jäätiet ovat avoinna ainoastaan päiväsaikaan, ja niillä on noudatettava tarkkoja nopeusrajoituksia. Jäätiellä autojen välimatkan on oltava vähintään 250 metriä, jotta vältetään jään liiallinen kuormitus ja mahdolliset peräänajot. Jäätie on ainoa tie, jossa ajettaessa turvavyöt on pidettävä auki. Jääteillä ei ole Virossa sattunut yhtään vakavampaa liikenneonnettomuutta tai ajoneuvon uppoamista jäihin.

Euroopan pisin jäätie

Tiesitkö, että Euroopan pisin jäätie johtaa jääolosuhteiden niin salliessa Viron mantereelta Rohukülasta Hiidenmaan saarelle, Heltermaan kylään.

Jäätien pituus on noin 27 kilometriä.

Jäätie lyhentää huomattavasti matkaa Hiidenmaan ja mantereen välillä, sillä lauttaliikenteeseen verrattuna matka-aika lyhenee lähes kahdella tunnilla.

Matka jäätietä pitkin saarelta mantereelle kestää vain puoli tuntia.

Perimätiedon mukaan Saarenmaalta on päässyt keskiajalla jäätietä myöten aina Lyypekkiin asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut