T24: Koronavuosi kasvatti työttömien määrä Virossa – Miehiä oli enemmän työttömänä kuin naisia

Thea Ekholm

Viime vuonna alkanut koronapandeamia toi Viron työmarkkinoille uuden ilmiön: kasvavat työttömyysluvut. Aikaisemmin Virossa on kärsitty ennemminkin työvoimapulasta, ja viime vuosina maan työttömyysaste on ollut noin 3-5 prosenttia.

Viime vuonna Viron työttömyysaste oli 6,8 prosenttia. Työvoiman osuus väestöstä oli 71,6 prosenttia, ja työllisyysaste 66,7 prosenttia.

Koronavuonna 2020 Virossa oli 47 900 työtöntä työnhakijaa, mikä 16 600 työnhakijaa enemmän kuin vuonna 2019, kertoo Viron tilastokeskus.

Tilastokeskuksen analyytikon Katriin Põlluäärin mukaan lyhytaikainen työttömyys muodostaa suurimman osan tästä luvusta ja suurin osa työttömistä on ollut ilman töitä alle kuusi kuukautta.

– Viime vuonna työttömyysaste oli korkein Koilis-Virossa ja alueista eniten erottui Itä-Virumaa. Työttömyys oli hiukan pienempää kaupungeissa verrattuna maaseutuun. Vuoteen 2019 verrattuna työttömien osuus kasvoi eniten toimihenkilöiden ja teknisen alan työntekijöiden keskuudessa, Põlluäär kertoo lehdistötiedotteessa.

Huomattavaa on se, että Virossa työttömyys on alhaisempaa vironkielisten kuin venäjänkielisten keskuudessa. Viime vuonna vironkielisten työttömyysaste oli keskimääräistä matalampi (5,8 %), kuin venäjää äidinkielenään puhuvien (9,4 %).

Koronavuonna työttömyys koetteli Virossa pahemmin miehiä kuin naisia, sillä vuonna 2020 työttömänä oli 25 300 miestä ja 22 600 naista.

Työllisiä oli Virossa viime vuonna 656 600, joista 568 200 teki kokopäivätyötä ja 88 300 työskenteli osa-aikaisesti. Viron työllisyysaste laski viime vuonna 1,7 prosenttiyksikköä vuoteen 2019 verrattuna, koska osa-aikatyötä tekevien määrä kasvoi ja kokopäivätyötä tekeviä määrä puolestaan laski.

– Noin kolmanneksessa tapauksista syyt siirtyä osa-aikatyöhön olivat henkilökohtaisia tai johtuivat perhesyistä, Põlluäär toteaa.

Virossa työvoiman osuus väestöstä ei muuttunut viime vuonna verrattuna vuoteen 2019 vaan pysyi 71,6 prosentissa. Työvoiman ulkopuolella olevia henkilöitä on Virossa 279 700. Suurin osa heistä on eläkkeellä, opiskelee tai on sairauden tai vamman takia työkyvytön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut