T24: Korona ei vähentänyt viinarallia – Viroon matkustettiin edullisen alkoholin takia myös viime vuonna

Thea Ekholm

Tuore tutkimus kertoo, että edulliset alkoholiostokset eivät ole olleet suomalaisille koskaan aiemmin yhtä merkittävä syy matkustaa Viroon kuin koronavuonna 2020.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa yli 40 prosenttia matkustajista kertoi, että edullinen hintataso oli ainoa tai merkittävä syy matkustaa laivalla Viroon.

Vuonna 2020 suomalaisten laivamatkat Viroon vähenivät edellisestä vuodesta 66 prosenttia, mutta alkoholijuomien tuonti väheni vain vajaalla kolmanneksella. Alkoholijuomia tuotiin Virosta viime vuonna yhteensä lähes 26 miljoonaa litraa. Se on 11 miljoonaa litraa eli noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Silloin kuitenkin tehtiin 1,5 miljoonaa enemmän laivamatkoja kuin viime vuonna.

Yhä harvempi toi siis yhä isomman määrän alkoholia. Yli 100 litraa tuovien suurtuojien osuus kasvoi viime vuonna peräti 55 prosenttia. Heitä oli noin yhdeksän prosenttia matkustajista, mutta he toivat lähes kaksi kolmasosaa (62 %) kaikista Suomeen Virosta tuoduista alkoholijuomista.

Vuonna 2019 näiden suurtuojien osuus oli alle neljä prosenttia matkustajista ja heidän osuutensa tuoduista alkoholijuomista oli 40 prosenttia.

Suomalaiset toivat keskimäärin 32 litraa alkoholijuomia Viron-matkaltaan. Tuotavan lastin litramäärä tuplaantui edellisvuodesta, sillä vuonna 2019 määrä oli 16 litraa matkustajaa kohden.

Tuoreet tutkimustulokset selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuodesta 2014 lähtien toteutetusta haastattelututkimuksesta suomalaisten Viron-matkailusta.

Virosta haetaan erityisesti olutta, jonka määrä koko alkoholituonnista on puolet. Viime vuonna olutta kannettiin koti-Suomeen runsaat 13 miljoonaa litraa, vain reilun viidenneksen vähemmän kuin edellisvuonna.

Sen sijaan siiderin ja viinin tuonti väheni viime vuonna lähes 50 prosenttia. Siideriä tuotiin vajaat kolme miljoonaa litraa, viiniä tai likööreitä runsaat kaksi miljoonaa litraa. Lonkeroa suomalaiset kantoivat vajaat seitsemän miljoonaa litraa, väkeviä alkoholijuomia runsaat miljoona litraa.

Alkoholiverotuksessa tapahtuneet muutokset näkyvät varsin hyvin nimenomaan oluen tuonnissa. Kolme veronkorotusta Virossa vuonna 2017 vähensivät oluen tuontia, kun taas alkoholiveron korotus Suomessa vuosina 2018 ja 2019 sekä Viron tekemä veronkevennys kesällä 2019 käänsivät oluen tuonnin nousuun.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttaa tutkimuksen, jossa tiedustellaan viikoittain noin 250 satunnaisesti valitulta suomalaiselta, ovatko he hankkineet alkoholijuomia ulkomailta joko tuomalla itse tai ostamalla verkkokaupasta.

Tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry SAJK.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut