Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tänään vietetään Viron itsenäisyyspäivää

103 vuotta sitten, vuonna 1918, Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi helmikuun 24. päivä. Siitä lähtien tätä päivää on juhlittu Viron itsenäisyyspäivänä ja kansallisena juhlapäivänä.

Tallinnassa on perinteisesti aloitettu itsenäisyyspäivän vietto lipunnostolla Toompealla aamulla klo 07.30. Viron sinimustavalkoinen lippu on nostettu Pitkän Hermannin puolustustornin huipulle vuodesta 1989 lähtien, jolloin se korvasi tornissa aiemmin liehuneen Neuvostoliiton lipun.

Tänä vuonna maan huonon koronavirustilanteen takia Viron terveysvirasto kuitenkin kannustaa ihmisiä juhlistamaan itsenäisyyspäivää kotona ja seuraamaan juhlallisuuksia television tai verkon välityksellä.

Esimerkiksi televisiokanava ETV lähettää suorana lähetyksenä Viron lipun noston Toompealta itsenäisyyspäivän aamuna. Lisäksi Viron yleisradio ERR lähettää koko päivän kestävän ohjelman, jonka aiheena on Viron itsenäisyyspäivä.

Lisäksi ihmisiä pyydetään nostamaan Viron liput salkoon kotonaan heti auringonnousun aikaan.

– Suosittelemme pysymään poissa ruuhkaisista paikoista ja käyttämään suojamaskia. Viron itsenäisyyspäivän juhlintaakin tulisi seurata vain verkossa. Vaikka virolaiset ovat mahtava laulava kansa, on tänä vuonna kuorolaulu ja konsertit korvattava jollain turvallisemmalla tavalla juhlia, Viron terveysviraston varapääjohtaja Mari-Anne Härma sanoi Viron Yleisradion haastattelussa.

Myös Viron itsenäisyyspäivän huipentava presidentin isännöimä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto kutsuvieraille on tänä vuonna peruttu.

Viron itsenäisyyspäivää juhlistetaan kuitenkin Keski-Virossa sijaitsevassa Paiden kaupungissa, josta televisiokanava ETV tekee suoran lähetyksen ilman perinteistä vastaanottoa ja kutsuvieraita. Televisiolähetykseen sisältyy sekä presidentin itsenäisyyspäivän puhe että itsenäisyyspäivän konsertti.

Lue myös: Koronavirus perui Viron presidentin helmikuisen itsenäisyyspäivän vastaanoton

Myöskään Viron Puolustusvoimien paraatia ei järjestetä tänä vuonna, mutta Puolustusvoimain komentajan puhe on kuunneltavissa Viron yleisradion kautta. Seppeleet lasketaan Vapaudenaukiolla olevalle vapaussodan muistomerkille normaalisti.