Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Koronatestitulosten tarkistukset alkoivat Tallinnan laivoilla - Laivayhtiöt kouluttivat henkilöstönsä tarkistustyöhön yhdessä diagnostiikkayritysten kanssa

Tiistaista 23. helmikuuta alkaen Tallinna-Helsinki-reitillä liikennöivät laivayhtiöt ryhtyvät tarkistamaan Suomeen tulevien matkustajien negatiiviset koronatestitulokset.

Syynä ovat THL:n uudet matkustusohjeet ja vahva suositus siitä, että kaikilla Suomeen tulevilla matkustajilla on mukanaan negatiivinen koronatestitodistus. Lapsista koronatestitodistus pitää olla vain 13-vuotiailla ja sitä vahemmilla. Nuoremmilta lapsilta sitä ei vaadita. Suositus koskee myös Suomeen palaavia Suomen kansalaisia.

Käytännössä matkustajien koronatestituloksien tarkastaminen kuuluisi viranomaisten tehtäviin, mutta laivayhtiöt ovat suostuneet ottamaan tehtävän vastaan, koska toivovat sen auttavan matkustajaliikenteen lisäämisessä ja työmatkaliikenteen avaamisessa.

Kaikki Tallinna-Helsinki-reitillä liikennöivät laivayhtiöt eli Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line ovat nopealla aikataululla joutuneet kouluttamaan lähtöselvityksessä työskentelevän henkilökuntansa tarkistamaan myös matkustajien negatiivisia koronatestituloksia. Apua on saatu diagnostiikkapalveluita tarjoavilta yrityksiltä.

– Kaikki lähtöselvittäjämme on valmennettu testitulosten tarkistamiseen yhteistyössä eri diagnostiikkalaitosten kanssa ja olemme saaneet henkilökunnan käyttöön malleja virallisista todistuksista muun muassa Synlabilta ja Mehiläiseltä, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo.

Tallinnan lentokentällä löytyivät jo viime viikolla ensimmäiset väärennetyt todistukset koronatestituloksista. Laivayhtiöiden henkilökunnan kanssa on käyty läpi vinkkejä mahdollisten väärennösten havaitsemiseen.

– Olemme saaneet diagnostiikkayrityksiltä ohjeita ja vinkkejä siitä, miten mahdollisen väärennöksen voi tunnistaa. Työntekijämme eivät kuitenkaan ole poliisiviranomaisia tai väärennösten asiantuntijoita, mutta tekevät parhaansa dokumenttien tarkistamiseksi. Olemme myös Tallinnan lentokentän tapaan keskustelleet poliisin ja diagnostiikkayritysten kanssa koronatestitulosten pistokoemaisista tarkistuksista, joiden avulla voidaan tunnistaa väärennetyillä tuloksilla laivaan pyrkiviä henkilöitä, Tallinkin viestintäjohtaja Katri Link kertoo.

Laivayhtiöiden välillä on eroja siinä, minkä kielisiä koronatestituloksia ne hyväksyvät. Eckerö Line hyväksyy vain viron-, englannin-, suomen- ja ruotsinkieliset todistukset. Tallink hyväksyy lisäksi saksan-, norjan- ja tanskankieliset todistukset. Viking Linelle kelpaavat myös venäjänkieliset todistukset.

Laivamatkustajan pitää esittää enintään 72 tuntia vanha, negatiivinen koronatestitulos ennen laivaan nousua Tallinnan terminaalissa ja Suomeen maahan tullessa terminaalissa oleville terveysviranomaisille. Vielä on vaikea arvioida kuinka paljon aikaa testitulosten tarkistaminen lähtöselvityksessä vie.

– Onhan tämä lisätyötä lähtöselvittäjille, mutta matkustajamäärät ovat tällä hetkellä niin pieniä, että emme usko tästä aiheutuvat suurempaa hidastusta, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo.

Jos matkustajalla ei ole mukanaan negatiivista testitulosta, laivayhtiöillä on oikeus estää matkustajan laivaan nousu.

– Jos henkilökuntamme epäilee matkustajan todistusta väärennetyksi, soitamme poliisille ja ilmoitamme asiasta, Eckerö Linen Ida Toikka-Everi sanoo.

Tallink puolestaan ilmoittaa asiasta Tallinnan satamassa partioiville Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen edustajille.