T24: Viron pääministeri Kaja Kallas kirjoitti avoimen kirjeen kansalle – Pyytää pysymään kotona, tekemään etätöitä ja välttämään sosiaalisia kontakteja

Thea Ekholm

Viron pääministeri Kaja Kallas julkaisi helmikuun viimeisenä päivänä juuri ennen tiukempien koronarajoitusten voimaantuloa avoimen kirjeen virolaisille, sen julkaisivat verkkosivuillaan Viron suurimmat mediat, kuten Postimees-lehti ja Viron yleisradio.

Kirjeessä pääministeri toivoo, että Viro voisi pysyä mahdollisimman avoimena koronaviruspandemian ajan.

Samalla hän pyysi virolaisia pysymään kotona, tekemään mahdollisuuksien mukaan etätöitä, välttämään sosiaalisia kontakteja, pesemään käsiä ja käyttämään maskia sisätiloissa, sillä Viron hallitus yksinään ei pysty pysäyttämään koronaviruksen leviämistä.

Maaliskuu tuo Viroon pääministerin mukaan uusia rajoituksia, jotka ovat joidenkin mielestä liian tiukkoja ja toisten mielestä liian lepsuja. Pääministeri muistutti, että mitkään rajoitukset eivät kuitenkaan toimi, jos ihmiset eivät niitä noudata. Se on nähty muissa Euroopan maissa.

– Voimme toki aina määrätä lisää partioita vahtimaan ihmisten turvavälien noudattamista, mutta haluammeko todella, että poliisi varmistaa ihmisten pysyvän kahden metrin päässä toisistaan. Miksi emme voi tehdä sitä itse, pääministeri kysyy.

Viro on korona-aikana pysynyt suhteellisen avoimena moneen muuhun maahan verrattuna. Ravintolat, kahvilat ja teatterit ovat olleet avoinna, eikä maassa ole ollut ulkonaliikkumiskieltoa.

Nyt yhteiskunnan avoimuus on pääministerin mukaan uhattuna sen takia, koska monet asiakkaat eivät noudata rajoituksia ja turvavälejä esimerkiksi kaupoissa ja kylpylöissä. Tämän takia taas ne, joiden palkka tai yrityksen toiminta on riippuvaisia yhteiskunnan avoimuudesta, eivät pysty sääntöjä noudattamaan.

Virossa koronavirus on jo levinnyt niin laajalle, ettei kolmannes tartunnan saaneista pysty enää sanomaan, mistä he ovat saaneet tartunnan.

– Tämän takia hallitus on päättänyt, että koronarajoitusten noudattamista seurataan entistä tarkemmin ja niitä rikkoville määrätään sakko, Kaja Kallas sanoo kirjeessä.

Virossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Euroopan korkeimpia. Se oli sunnuntaina 28. helmikuuta 988,88 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

– Maaliskuu on vaikeaa aikaa. Meidän on pidettävä itsemme kurissa, ettei koronavirus pysy seuranamme koko kesää, Kaja Kallas totesi kirjeensä lopuksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut