Ruoka: Alkossa työskentelevä Aija Saarinen suosittelee feta-parsakaalipiirakkansa seuraksi ranskalaista siideriä – "On mahdotonta sanoa, kuinka montaa tuotetta olen maistanut"

Saarinen miettii työkseen ruoan ja juoman täydellistä liittoa. Siviilissä hän on A-luokan kanansyöjä ja tyttärentyttärensä huoltaja.

Ammatista on hyötyä kotikeittiössäkin. Aija Saarinen tietää, mitkä ruoat ja juomat sopivat parhaiten yhteen. Jussi Lopperi

Katariina Hakaniemi

Reseptien superhamstraaja. Sellaiseksi Aija Saarinen kutsuu itseään.

Kun hänen alkaa tehdä mieli suolaista piirakkaa, kuten tänään, hän ei kuitenkaan katso ensisijaisesti ohjetta. Sen sijaan hän kurkistaa kaappiinsa – ja soveltaa.

– Jos löydän kaapista jotakin, joka on pian pakko käyttää, hyödynnän sen piirakassa, hän sanoo.

Tänään hän aikoo valmistaa yhtä luottoherkuistaan, feta-parsakaalipiirakkaa. Siitä tulee myös hänen seuraavan päivän lounaansa.

Saarinen levittää piirakkapohjan vuokaan, ripottelee ja kaataa päälle muut ainekset ja työntää leivonnaisen uuniin.

– Kiertoilmauunin kanssa saa olla tarkkana. Piirakka palaa helposti, hän sanoo.

Saarinen työskentelee Alkon myyjänä ja palvelumestarina Kouvolassa. Hänellä on takanaan myös pitkä ura ravintola-alalla.

Lisäksi Saarinen on aikaisemmin vetänyt jumppia parikymmentä vuotta muiden töiden ohessa.

– Kun aloin kärsiä nivelvaivoista, lääkäri kehotti vähentämään rasitusta, hän kertoo.

Liikunta kuuluu silti hänen elämäänsä edelleen.

Aija Saarinen kertoo, että alkoholittomat ja vähäalkoholiset juomat ovat trendikkäitä. Jussi Lopperi

Saarinen istahtaa keittiön pöydän ääreen niin, että voi samalla pitää uunia silmällä. Hän kertoo asuvansa kahdestaan juuri täysi-ikäistymässä olevan tyttärentyttärensä Saran kanssa.

Saarisen oma tytär Sarianna tuli äidiksi teininä ja Saarinen isoäidiksi päivää ennen 41-vuotissyntymäpäiväänsä. Äiti ja tytär päätyivät ratkaisuun, että Saarisesta tulee Sara-vauvan huoltaja.

Kolme ja puoli vuotta sitten Sarianna kuoli syöpään. Hän oli vasta kolmekymppinen.

– Olen aina ajatellut, että kaikella on tarkoituksensa. Silläkin oli, että Sara tuli vauvana minun hoitooni. Nyt hänen elämänsä ei muuttunut niin paljon kuin se muuten olisi muuttunut, Saarinen pohtii.

Kaksi vuotta tyttären kuoleman jälkeen kuluivat sumussa. Nyt elämä on alkanut kantaa. Elämäniloa antaa Saran lisäksi toinen tytär Henna perheineen. Hennalla on 6-vuotias Kasper-poika, jonka iloiset kasvot koristavat Saarisen jääkaapin ovea.

Iloa tuottavat myös nyyttikestien pito ystävättärien kanssa, mieluisa työ ja liikunta.

Ruokailijana Saarinen on ennakkoluuloton. Hän on maistanut kaikkea mahdollista kyyhkystä sammakonreisiin, mutta yksi on ylitse muiden.

– Olen A-luokan kanansyöjä, hän sanoo.

Työpaikalleen hän ottaa yleensä mukaan ruokaisan salaatin tai palan piirakkaa vihreän salaatin kera. Puolen tunnin ruokataukonsa hän pitää myymälän perällä, jossa on pieni keittiö mikroaaltouuneineen ja jääkaappeineen. Yleensä myyjät ruokailevat vuorotellen.

Joskus, kun työpaikalla valmistaudutaan sesonkiin ja myyjiä on paikalla useita, he lähtevät ruokatauolle läheiseen lounaspaikkaan.

– Ne ovat juhlallisia hetkiä, sillä olen seurallinen luonne. Meillä on hyvä porukka.

Uunista leviää huumaava tuoksu. Se voimistuu, kun Saarinen avaa luukun ja heiluttelee varovaisesti vuokaa varmistaakseen, että täyte on sopivasti hyytynyt.

Parhaimmillaan piirakka on joidenkin tuntien kuluttua tai seuraavana päivänä.

– Nyt täyte on vielä liian löysää, hän harmittelee maistiaispalaa leikatessaan.

Ensimmäisen suupalan jälkeen Saarinen kuitenkin nyökkää: sinihomejuustoa on juuri sopivasti. Jos sitä olisi liikaa, piirakasta saattaisi tulla liian suolaista.

– Yleensä alan heti analysoida, mitä voisi tehdä seuraavalla kerralla paremmin.

Piirakan pariksi Saarinen tarjoaa tällä kertaa alkoholitonta ranskalaista siideriä. Hän on itse siiderin, valkoviinin ja kuohuviinin ystävä.

– Siideri tai reilusti hapokas valkoviini, esimerkiksi riesling, sopivat rasvaisen piirakan kanssa, hän sanoo.

Saarinen liputtaa alkoholittoman siiderin puolesta siksi, että monet niistä ovat nykyisin hyvänmakuisia. Lisäksi niiden kalorimäärä on pienempi kuin alkoholillisen siiderin.

– Sitäkin pitää miettiä viimeistään, kun 60 lähenee.

Feta-parsakaalipiirakka tarjoillaan vihreän salaatin kanssa. Jussi Lopperi

Aijan feta-parsakaalipiirakka

6–8 palaa

Pohja:

100 g voita

100 g vehnäjauhoja

100 g juustoraastetta (esimerkiksi emmentalia)

2 rkl kermaviiliä

Täyte:

300 g parsakaalia pakasteesta

200 g fetajuustoa

3 dl kermaa

3 kananmunaa

sipulia maun mukaan

suolaa

pippuria

timjamia

tuoretta basilikaa

Päälle:

2–3 rkl sinihomejuuston muruja

basilikaa ja sitruunatimjamia sekä ennen että jälkeen paistamisen

1. Tee ensin pohja. Pehmennä voita hiukan mikrossa ja sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä taikina voideltuun, halkaisijaltaan 30 senttimetriä olevaan piirakkavuokaan.

2. Ripottele taikinan päälle parsakaalit, hienonnettu sipuli ja fetakuutiot. Parsakaaleja voi hiukan pieniä. Sekoita kerma, munat, mausteet ja yrtit. Levitä seos tasaisesti fetan, parsakaalien ja sipulien päälle.

3. Ripottele päälle vain sen verran sinihomejuustoa, ettei se peitä muita makuja. Voit ripotella päälle tuoretta basilikaa ja sitruunatimjamia jo ennen uuniin laittamista.

4. Paista 200-asteisessa uunissa sen tehosta riippuen noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Juhlallinen drinkki syntyy myös ilman alkoholia. Jussi Lopperi

Holiton Cosmopolitan

1 osa täyskarpalomehua

1 osa täysappelsiinimehua

tilkka vichyvettä

sitruunaa

Koristeluun:

1 limen siivu

0,5 dl hienosokeria

1. Levitä sokeri lautaselle. Ota laakea lasi. Sivele lasin reunat sitruunanpuolikkaan avulla. Kasta lasi sokeriin niin, että sokeria tarttuu lasin reunoihin.

2. Kaada erilliseen kulhoon mehut ja vichyt. Purista joukkoon sitruunan mehua. Voit käyttää myös koristelusta yli jäävän limen mehun hyväksesi.

3. Kaada juoma lasiin. Koristele limensiivulla ja tarjoile kylmänä.

Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.

Hän

Aija Saarinen

Syntynyt Iitissä helmikuussa 1962.

Asuu Kouvolassa, työskentelee Alkossa.

Perheeseen kuuluu tyttärentytär Sara sekä tytär Henna perheineen.

Käynyt ravintolakoulun Kuopiossa.

Suorittanut myynnin ammattitutkinnon.

Harrastaa liikuntaa.

Laseissa kuohuvat nyt raikkaat juomat

Kun Aija Saarinen vuonna 2005 meni Alkoon töihin, asiakkaat eivät vielä olleet yhtä tietoisia viinien ekologisuudesta tai alkuperästä kuin nyt.

Ympäristötietoisuus on trendi ja vihreät valinnat suosittuja.

– Asiakkaita kiinnostaa nykyisin kuulla, jos juomaan liittyy jokin tarina. Myös lähellä tuotetut juomat kiinnostavat.

Saarisen mukaan koronapandemia on saanut suomalaiset arvostamaan tuttua ja turvallista. Klassikoihin on palattu juomissakin.

Myös alkoholittomat ja vähäalkoholiset juomat ovat yhä suositumpia.

Saarisen mukaan asiakkaat hakevat nyt täydellistä ruoan ja juoman yhdistelmää. Myös etänä toteutettavat viininmaistelut ovat suosittuja.

Saarinen pohtii ruoan ja juoman parasta mahdollista liittoa työkseen ja hyödyntää tietämystään myös omassa keittiössään. Hän lorauttaa valkoviiniä risottoon ja kanapataan, punaviiniä joihinkin kastikkeisiin ja olutta pataruokiin.

Tuotekoulutuksia – niin sanottuja pruuveja, joissa tuotteita maistellaan – on työn puolesta paljon.

– On mahdotonta sanoa, kuinka montaa Alkon tuotetta olen maistanut, Saarinen sanoo.

Hyvä tuliais- tai noutopöytävaihtoehto on Saarisen mukaan roseeviini, sillä se sopii yhteen lähes kaiken kanssa. Roseeproseccoa, jossa proseccoon on lisätty hiukan pinot noir -rypälettä väriä antamaan, hän kutsuu hittituotteeksi.

– Suomalaiset ovat löytäneet kuohuviinit, jotka sopivat koko aterian ajaksi. Tämän ajan trendi on raikkaus.

Esimerkki raikkaasta drinkistä on Saarisen valmistama alkoholiton Cosmopolitan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut