T24: Tiesitkö, että Virossa on myös viides vuodenaika?

Tuhalan noitakaivo tulvii näyttävästi keväisin. Visit Estonia

Thea Ekholm

Keväällä lumien sulamisen myötä Virossa käynnistyy niin sanottu viides vuodenaika, kun sulavedet aiheuttavat laajoja tulvia soisella maalla.

Erityisesti Pohjois-Euroopan suurin tulva-alue, Soomaan kansallispuisto, joka sijaitsee Pärnumaan ja Viljandin maakuntien alueella, on tunnettu keväisistä tulvistaan.

Kun viides vuodenaika koittaa, paras tapa liikkua täällä runsassoisella ja -rämeisellä alueella on kanootti. Melomalla voin joen lisäksi kulkea metsissä ja pelloilla ja poiketa jopa paikallisten maatilojen pihoilla.

Viides vuodenaika alkaa tavallisesti maaliskuun loppupuolella lumien sulaessa ja kestää muutaman viikon. Yleensä vedenpinta nousee pari metriä, mutta esimerkiksi vuonna 2011 vedenpinta nousi huimat 5,5 metriä.

Tänä vuonna helmi-maaliskuun vaihteeseen osunut lämmin sää käynnisti viidennen vuodenajan jo hyvissä ajoin.

Lue myös: Kevät on saapunut Viroon ja noitakaivot ovat alkaneet pulputa

Viidenteen vuodenaikaan kuuluva erikoisuus Virossa ovat myös niin sanotut noitakaivot, jotka ovat jo lämpimän sään ansiosta alkaneet pulputa. Tunnetuin niistä on Nabala-Tuhalan luonnonsuojelualueella sijaitseva Tuhalan noitakaivo, jonka tulviminen keväisin on yksi Euroopan ainutlaatuisimpia luonnonilmiöitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut