Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viro sulkeutuu torstaina 11. maaliskuuta – Viron pääministeri julisti hiukan yllättäen koko maan kattavan sulkutilan maanantaina

Osalta virolaisista oli jo mennyt ohi tietoa lauantaina 6. maaliskuuta voimaan tulleista uusista koronarajoituksista, kun Viron pääministeri Kaja Kallas maanantaina ilmoitti Facebook-tilillään koko maan kattavasta sulkutilasta.

Viron hallitus kokoontui maanantai-iltana päättämään asiasta ja ilmoitti myöhemmin sulkutilan astuvan voimaan torstaina 11. maaliskuuta ja kestävän kuukauden ajan eli 11. huhtikuuta saakka.

Päätöksen taustalla on koronaviruksen brittimuunnoksen tiedettyä laajempi levinneisyys Virossa. Hallitus on valmis lieventämään rajoituksia aikaisemmin, jos koronaviruksen leviäminen saadaan hallintaan.

– Emme ole vielä oppineet elämään koronaviruksen kanssa. Jotta voimme jatkaa turvallisesti jokapäiväistä elämäämme, mittavat rajoitustoimet ovat nyt välttämättömiä, Kaja Kallas totesi Facebook-postauksessaan.

Uudet rajoitukset siirtävät kaikki koulut etäopetukseen. Lisäksi vanhempia suositellaan olla laittamatta lapsia päiväkotiin, ellei se ole ihan välttämätöntä.

Kaikki ravintolat sulkeutuvat ja vain ruoan take away -myynti on sallittua. Lisäksi kaikki ei välttämättömät myymälät sulkevat ovensa, Ne saavat myydä tuotteitaan vain verkkokaupan ja kuljetuspalveluiden kautta. Lisäksi drive-in-myynti on sallittua.

Avoinna saavat olla vain ruokakaupat, apteekit, optikot ja lemmikkieläinkaupat. Ulkona pitää noudattaa keväältä tuttua 2+2-sääntöä eli enintään kaksi ihmistä saa kulkea yhdessä ja heidän on pidettävä muihin 2 metrin turvaväli.

Kyseessä on käytännössä samanlainen sulkutila kuin keväällä 2020.

Pääministeri myös muistutti, että rajoitusten lisäksi kaikilla virolaisilla on vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä. Kaikkia sosiaalisia kontakteja on nyt vältettävä, jotta infektioketjut saadaan katkaistua.

Kaja Kallas on itsekin tällä hetkellä vapaaehtoisessa eristyksellä oltuaan kontaktissa henkilön kanssa, joka sai koronavirustestistä positiivisen tuloksen.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Virossa diagnosoitiin 9 570 uutta koronavirustartuntaan. Se on yli 1 300 tapausta eli 22 prosenttia enemmän kuin edellisviikolla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Virossa diagnosoitiin yli 9 000 uutta tartuntaa viikon aikana.

Päivittäin kirjattiin yli 1 000 uutta tartuntaa ja suurin tartuntojen määrä yhden päivän aikana oli 1 540. Koronasta johtuvia kuolemantapauksia kirjattiin viime viikolla 69 kappaletta, mikä on 11 tapausta enemmän kuin edellisviikolla.