Poikkeuksellinen koronavuosi 2020 näkyi myös Suomen ulkoministeriön konsulitoiminnassa. Konsuliasioiden yksikkö antoi viime vuonna neuvoja ja henkilökohtaisia ohjeita kymmenille tuhansille matkailijoille, jotka olivat koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi jääneet jumiin ulkomaille. Lisäksi tuhansia matkailijoita avustettiin palamaan Suomeen lentoliikenteen keskeydyttyä yllättäen.
Konsuliasioiden neuvontaa annettiin viime vuonna lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, noin 176 000 asiakkaalle. Yhteydenottojen määrän kasvu näkyi myös ulkoministeriön päivystyskeskuksessa, jonne tuli vuoden aikana yli 12 000 soittoa tai sähköpostia.
– Maalis-huhtikuu oli käytännössä jatkuvaa, ympärivuorokautista neuvonta- ja avustustoimintaa. Suomen edustustot maailmalla sekä ulkoministeriön päivystyskeskus ja konsuliasioiden yksikkö osoittivat toimintakykynsä haastavissa ja varsin kiireisissä olosuhteissa, konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.
Tallinnassa sijaitseva Suomen Viron suurlähetystö on konsulitoiminnan kannalta vilkas lähetystö muutenkin. Koronapandemia muutti konsuliosaston toimintaa ja toi mukanaan myös uudenlaisia työtehtäviä.
– Turistimäärien pienentymisen takia perinteisten konsulitapausten määrä, kuten hädänalaisten ja varkauksien kohteeksi joutuneiden auttaminen ja tavaroiden hukkaamiset, vähenivät huomattavasti. Sen sijaan erilaisten tiedustelujen määrä liittyen ajankohtaisiin matkustusrajoituksiin niin Virossa kuin Suomessa, lisääntyivät todella paljon, konsuli Ari Rale suurlähetystöstä kertoo.
Erilaisia neuvontatapauksia oli konsuliosastolla koronavuonna peräti kolmisen tuhatta. Puhelimitse ja sähköpostitse opastamalla avustettiin useita satoja asiakkaita. Henkilöitä, joita avustettiin Suomeen palaamisessa ja jotka kävivät tilanteensa takia konsuliosastolla, oli nelisenkymmentä. Toissa vuonna vastaavia tilanteita oli vajaat kuusikymmentä. Lisäksi asiakkaita, joiden asia ei kuulunut konsuliosaston vastuualueeseen, ohjattiin kääntymään oikean viranomaisen puoleen.
– Koronavuonna puhelin- ja sähköpostiyhteydenotot liki kolminkertaistuivat. Vuonna 2019 niitä oli noin 1 700 ja viime vuonna 4 700, Rale sanoo.
Viime vuonna ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö oli mukana 509 ulkomailla tapahtuneen kuolemantapauksen hoidossa. Määrä on hieman alhaisempi kuin aikaisempina vuosina. Myös rikoksen uhriksi joutuneita (90), sairaustapauksen takia avustusta tarvinneita (258), sekä pidätettyjä ja vangittuja (176) tilastoitiin edellisvuosia vähemmän.
Matkustusrajoitusten vuoksi Virossa vierailleiden suomalaismatkailijoiden määrä romahti viime vuonna. Se näkyi myös rikoksen uhriksi joutuneiden suomalaisten määrässä.
– Konsuliosaston tietoon tulleiden rikosten uhrien määrä väheni selvästi, niitä oli viime vuonna vain viisi tapausta.
Vuonna 2020 lähes 138 000 matkailijaa teki ulkoministeriölle matkustusilmoituksen. Ilmoitusten aikaisempia vuosia vähäisempi määrä selittyy loppuvuoden vähäisellä matkustamisella.
Viroon matkustettaessa monelta jää kuitenkin matkustusilmoitus tekemättä. Niiden määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut jonkin verran ja on nyt vajaat pari sataa.
– Matkustajamäärään nähden suomalaiset tekevät hyvin vähän matkustusilmoituksia. Luultavasti tiheät päivittäiset laivavuorot Helsingin ja Tallinnan välillä vaikuttavat asiaan. Suomeen pääsee takaisin helposti ja nopeasti, Rale toteaa.
Matkustusilmoitusjärjestelmä on kuitenkin suurlähetystöille ja ulkoministeriön konsuliasioiden yksikölle nopea tapa lähettää matkustajalle tietoja poikkeustilanteessa, kuten koronapandemian aikana. Niinpä matkustusilmoitus kannattaa tehdä, vaikka matkustaisi vain naapurimaihin.
Lisäksi konsuli Ari Rale muistuttaa suomalaisia aina ottamaan matkavakuutuksen, jopa niinkin lähellä olevaan matkakohteeseen, kuin Tallinnaan.
On hyvä muistaa, että tapaturmasta tai onnettomuudesta johtuva sairaalahoito voi Virossakin tulla yllättävän kalliiksi, jos vakuutusta ei ole. Puhumattakaan siitä, jos potilas joudutaan viemään ambulanssikuljetuksella Virosta Suomeen.
Virossa suomalainen matkailija saa toki välittömän sairaanhoidon Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka voi hankkia Kelasta. Se ei kuitenkaan korvaa mahdollisia Suomeen kotiuttamisesta aiheutuvia kuluja.