T24: Viro kamppailee jopa Euroopan pahimmassa koronatilanteessa – Kuvat: Lockdown autioitti Tallinnan kadut, poliisille annettu lisävaltuuksia

Korona: Viron koronatilanne on tällä hetkellä yksi Euroopan pahimmista

Tallinnan Raatihuoneentori on tyhjä ja autio. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Virossa viime viikon torstaina alkanut sulkutila on autioittanut Tallinnan jo ennestään tyhjät kadut. Kuukauden kestävän sulkutilan myötä suurin osan vanhan kaupungin pienistä putiikeista sekä ravintoloista ja kahviloista on sulkenut ovensa.

Vuokralle annetaan -kylttejä näkyy paljon keskustan liikehuoneistojen ikkunoissa. Thea Ekholm

Sulkutilan aikana avoinna saavat olla vain välttämättömän kaupat, kuten ruokakaupat, apteekit ja optikot. Ravintoloille ja kahviloille on sallittu vain ruoan take away -myynti. Normaalisti tähän aikaan vuodesta Tallinnan Raatihuoneentorille olisi avattu jo useampi terassi. Nyt tori on autio ja vain yhden kahvilan edessä on pöytiä ja tuoleja.

Vain yksi terassi on avoinna Raatihuoneentorilla. Thea Ekholm

Monen suomalaisen tuntema ravintola Olde Hansakin sulki ovensa viime vuoden puolella. Ravintolan on kuitenkin tarkoitus avata ovensa uudelleen ennen kesää.

Ravintola Olde hansakin on sulkenut ovensa toistaiseksi. Thea Ekholm

Usean putiikin ovessa on lappu, joka ohjaa asiakkaat tekemään ostoksia verkkokauppaan. Lisäksi monissa ikkunoissa on kiinteistönvälittäjien ilmoituksia. He etsivät uusia vuokralaisia vanhan kaupungin huippupaikoilla sijaitseviin, tyhjentyneisiin liikehuoneistoihin.

Moni kahvila ja ravintola on laittanut lapun luukulle. Thea Ekholm

Jethro Rostedtin kebabravintola Raatihuoneentorin naapurissa sulki ovensa jo viime vuoden puolella. Viru-hotellin terassitkin ovat vielä tyhjänä. Terassikalusteita ei ole kannettu esiin auringon jo lämmittämälle seinustalle Tammsaaren puiston kupeeseen.

Jethro Rostedtin kebabravintola sulki ovensa jo viime vuoden puolella. Thea Ekholm

Tallinnan keskustan vilkkaimmat julkisen liikenteen pysäkit Pärnu maanteen varressa ovat tyhjillään. Vain muutama ihminen nousee välillä bussiin tai poistuu raitiovaunusta.

Kukkakioskeistaan tunnettu vilkas Viru-katu on autio. Kukkakauppiaat tuntuvat luottavan tulevaisuuteen, sillä tiskit suorastaan pursuavat värikkäitä kukkakimppuja, ruusuja ja tulppaaneja, vaikka asiakkaita ei näy missään.

Viru-kadun kukkakioskit ovat toiminnassa, vaikka asiakkaita ei näy. Thea Ekholm

Tallinnan satamassa, D-terminaalin naapurissa sijaitsevan koko Viron ja Baltian suurimman alkoholimyymälän Superalkon cash & carry -tukkumyymälän piha on tyhjä. Suomalaisasiakkaita ei näy missään, paikallisista asiakkaista puhumattakaan. Myymälän pitkillä käytävillä saa kävellä ylhäisessä yksinäisyydessä.

D-terminaalin naapurissa sijaitsevan Superalkon parkkipaikalla ei enää näy suomalaisia autoja. Thea Ekholm

Viru-hotellin 23. kerroksen terassilta aukeaa tiistai-iltana ruuhka-aikaan aavemainen näky. Normaalisti vilkkaasti liikennöidyllä Mere puiesteella ei näy kuin muutama auto, eikä satama-aluetta halkovalla Reidi-tielläkään ole ruuhkaa.

Viru-hotellin 23. kerroksesta avautuu näkymä autioon Tallinnan keskustaan. Thea Ekholm

Viron koronatilanne on tällä hetkellä yksi Euroopan pahimmista. Viime viikolla maassa diagnosoitiin 9 905 uutta koronavirustartuntaa ja rekisteröitiin 61 uutta kuolemantapausta. Uusia tartuntoja on ollut viimeisen viikon ajan reilusti yli tuhat joka päivä.

Tallinnan matkustajasatamassa ei paljon ihmisiä näy. Thea Ekholm

Myös Viron pääministerillä Kaja Kallaksella diagnosoitiin koronavirus maanantaina.

Poliisille on annettu Virossa lisävaltuuksia antaa sakkoja ihmisille, jotka eivät käytä maskia tai noudata muita koronarajoituksia. Tallinnan paikallispoliisi (MUPO) esimerkiksi valvoo maskin käyttöä erityisen pahan koronatilanteensa vuoksi julkisuutta saaneesta Maardun kaupungista Tallinnaan kulkevalla bussilinjalla.

Viime päivinä Virossa on herättänyt erityistä huolta sairaalapaikkojen riittäminen. Alkuviikosta sairaalahoidossa oli jo yli 700 koronapotilasta ja määrän uskotaan kasvavan. Koronapotilaita hoidetaan Virossa 18 eri sairaalassa, mutta kaikissa niissä ei voida hoitaa potilaita, jotka tarvitsevat tehohoitoa tai hengityskonetta.

Lue myös: Sairaalapaikat uhkaavat loppua Virossa

Myös terveydenhuollon henkilöstöstä on kova pula. Viron puolustusvoimat on ilmoittanut voivansa lähettää 30 ensihoitajaa avustamaan sairaaloita. Jo 95 prosenttia puolustusvoimien ensihoitajista on saanut koronarokotteen, joten he voivat tarjota apua heti tarvittaessa.

Tallinnan Vanhaankaupunkiin johtavalla Viru-kadulla ei näy turisteja eikä paikallisia asukkaita. Thea Ekholm

Tiistaihin mennessä Virossa oli koronarokotteen saanut 141 912 ihmistä, joista 52 932 on saanut myös toisen rokoteannoksen. Samaan aikaan Suomessa on rokotettu 610 873 ihmistä, joista toisen annoksen on saanut 86 538 ihmistä. Virossa koronavirukseen on kuollut yhteensä 739 ihmistä ja Suomessa 801.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli Virossa tiistaina 1 491,8 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Vertailun vuoksi: Helsingissä, jossa tartuntatilanne on pahempi kuin muualla Suomessa keskimäärin, ilmaantuvuusluku oli 15. maaliskuuta 457.

Suurlähetystön virkamies Viron karmeasta tautitilanteesta: "Nyt nähdään läheltä se, mikä aiemmin oli jossain kauempana"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut