Kati Kelola haluaa tulevilla matkoillaan suosia junaa.
Kotikaupunki Helsinki on tullut matkakirjailija Kati Kelolalle, 47, viime aikoina entistäkin tutummaksi. Hän on tottunut reissaamaan, mutta koronan takia matkat ovat olleet luonnollisesti vähissä.
– Se täytyy vain hyväksyä. Kovasti kaipaan sitä, että rajat pikku hiljaa avautuisivat ja pääsisi matkustamaan.
Kelolalle matkailu on keskeinen osa omaa elämäntapaa ja identiteettiä.
– Uskon, että empatia lisääntyy maailmassa, kun ihmiset kohtaavat kasvokkain ja näkevät, miten muualla eletään. Silloin on helpompi asettua myös toisen asemaan, jos jotain ikävää tapahtuu.
Kelola muistuttaa, että matkailu auttaa myös vääristyneiden mielikuvien purkamiseen. Hän ottaa esimerkin brexit-uutisoinnista. Brexitin eri vaiheita seuratessa Suomeenkin välittyi Isosta-Britanniasta varsin negatiivinen kuva.
– Sitten kun menin sinne käymään, huomasin, että se oli sama paikka kuin ennenkin. Matkailu auttaa tällaisten viholliskuvien purkamiseen.
Uusi junamatkailun tuleminen on alkanut.
Kati Kelola
Korona-aikana Kelolan matkat ovat suuntautuneet lähelle. Ennen hiihtolomasesonkia hän poikkesi mökkilomalla Rukalla. Lisäksi on tullut koluttua Lohja, Savonlinna ja Kotka. Mitä ajatuksia kotimaan reissut ovat kokeneessa matkailijassa herättäneet?
– Se on ollut jo tiedossani, että Suomi on aivan loistava luontomatkailumaa. Olemme luontomatkailukohteena ihan Euroopan parhaita. Tätä osoittavat myös upeiden kansanpuistojen lisääntyneet kävijämäärät, Kelola kehuu.
Kelola on törmännyt myös ongelmaan, josta aika ajoin puhutaan. Mistä näistä kotimaan matkailuhelmistä oikein saisi tietoa?
– Se voi olla yllättävän vaikeaa. Olisi hyvä, että olisi olemassa joku palvelu, josta saisi kätevästi kerralla kaikki tiedot. Suomessa voisi olla nykyistä enemmän tarjolla myös kotimaan loma- ja retkipaketteja.

Kelola on jo pidempään ollut kiinnostunut maata pitkin matkailusta. Hänen suosikkikulkuvälineensä on juna. Ilmastonmuutos on muuttanut omaakin ajattelua siitä, miten hän aikoo tulevaisuudessa matkustaa.
– Minullakin on prosessi meneillään, kuinka halpalentojen aikakaudelta siirrytään kestävän matkailun aikakauteen. Haluan muuttaa omaa matkailuani, ja korona-aika on ollut siihen hyväksi. Juna tarjoaa erilaisen tavan kokea maailmaa.
Tätä taustaa vasten Kelolan uuden kirjan Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus, 2021) ajoitus on mitä parhain. Kirjan työstäminen alkoi reilu vuosi sitten. Ajatuksena oli, että kirja auttaa suunnittelemaan erilaisia maata pitkin toteutettavia matkoja Suomessa ja muualla Euroopassa.
Valintoja oli tehtävä. Osa vinkeistä valikoitui omista matkakokemuksista. Osa tuli kontaktiverkostojen kautta. Tärkeää oli, että tutuistakin kohteista saadaan irti jotain uutta.
– Valintaa piti tehdä paljon. Tallinna ja Berliini ovat monille tuttuja, ja niiden sijaan halusin nostaa vähemmän tunnettuja alueita läheltä. Tukholmasta kimmokkeena oli, että jos siitä jatkaisikin Göteborgiin ja vaikka Osloon. Junalla avautuu aivan uusia matkavaihtoehtoja.

Kelola toivoo, että kirja nostaa intoa junamatkailuun. Junamatkailu on Manner-Euroopassa ollut noususuuntaista jo muutaman vuoden ajan. Lakkautettuja yöjunayhteyksiä on palautettu, ja koronapandemia varmasti lisää edelleen panostuksia raideliikenteeseen.
– Viestit ovat tosi rohkaisevia, ja Ruotsissahan junamatkustaminen lähti myös nousuun jo ennen pandemiaa.
– Uusi junamatkailun tuleminen on alkanut, mutta aikataulu- ja varausjärjestelmien käytettävyydessä on vielä paljon petrattavaa. Tarvitaan esimerkiksi sellaisia palveluita, että lippuja eri maiden reiteille voi ostaa samasta paikasta, Kelola muistuttaa.