T24: Virossa seurataan taas ihmisten liikkuvuutta mobiilidatan avulla – Tarkoituksena on tutkia koronarajoitusten vaikutusta

Thea Ekholm

Virossa ryhdyttiin taas maaliskuussa tutkimaan ihmisten liikkuvuutta anonyymin mobiilidatan avulla kuten keväällä 2020. Projektissa ovat mukana Viron tilastokeskus ja matkapuhelinoperaattorit Telia, Tele2 ja Elisa.

Projektin tavoitteena on auttaa Viron hallitusta arvioimaan 11.3.2021 voimaan tulleiden tiukempien koronarajoitusten vaikutusta ihmisten liikkuvuuteen.

Liikkuvuusanalyysi tehdään samalla menetelmällä kuin viime vuonna ja siinä seurataan matkapuhelinnumeroiden liikkumista. Analyysissa ei käytetä reaaliaikaista tietoa, eikä yksittäisten ihmisten liikkumistapoja pystytä tunnistamaan tai analysoimaan tietojen perusteella.

Liikkuvuusanalyysi käynnistyi maaliskuun puolivälissä ja sitä on tarkoitus jatkaa ainakin huhtikuun loppuun saakka.

Analyysin ensimmäisten tulosten mukaan virolaisten liikkuvuus on vähentynyt maaliskuun 11. päivä voimaan tulleiden rajoitusten jälkeen ja on nyt samalla tasolla kuin vuoden 2020 poikkeustilan aikana.

Silloin virolaiset pysyivät samassa paikassa keskimäärin 20 tuntia päivässä ja ihmisten yhden päivän aikana liikutun matkan pituus väheni 27,5 kilometristä 17,6 kilometriin.

Viron tilastokeskuksen apulaisjohtajan Andres Kukken mukaan tulokset vahvistavat rajoitusten vaikutuksen ihmisten liikkumiseen.

– Tiedot osoittavat, että 11. maaliskuuta saakka ihmisten liikkuvuus Virossa oli suurempaa kuin vuoden 2020 poikkeustilan aikana. Uusien rajoitusten myötä liikkuvuus putosi eri maakunnissa edellisiin viikkoihin verrattuna 5-7 prosenttiyksikköä. Liikkuvuus on suurinta Harjumaan ja Tarton maakuntien alueilla, Andres Kukke kertoo tilastokeskuksen tiedotteessa.

Liikkuvuusanalyysin tarkemmat tulokset julkaistaan Liikumisanalyys-verkkosivulla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut